“Satele de canceroşi”, recunoscute oficial

Diana Ionescu, 25 februarie 2013, Ora 15:11

  • print
  • |
satele-de-cancerosi-recunoscute-oficial-29564-1.jpg

În cadrul unui plan pe cinci ani de a curăţa mediul ambiant, grav afectat de poluare, ministrul chinez al mediului a admis că poluarea masivă a dus la apariţia „satelor de canceroşi", localităţi care, aflate în apropierea unor combinate chimice, au o incidenţă a cazurilor de cancer îngrijorător de mare, precizeaza BBC News.

Este un pas extrem de important, deoarece multă vreme oficialităţile chineze au evitat să discute despre această problemă, în ciuda presiunii activiştilor de mediu.

Unul dintre cei mai cunoscuţi astfel de activişti din China, Ma Jun, a declarat că, după părerea sa, „anunţul demonstrează o evoluţie pozitivă. [...] A recunoaşte că există o problemă este primul pas şi condiţia preliminară pentru a începe să rezolvăm aceste probleme", a spus el.

Raportul elaborat de Ministerul Mediului din China, deşi nu insistă asupra noţiunii de „sate de canceroşi", afirmă că în ultimii ani poluarea cu substanţe toxice şi periculoase a produs numeroase dezastre ecologice, afectând resursele de apă potebailă şi ducând chiar la probleme grave de sănătate şi de ordin social, precum aşa-numitele „sate de canceroşi" - localităţi situate în apropierea unor uzine şi în care se înregistrează un număr anormal de mare de îmbolnăviri de cancer.

În general, în China, la ora actuală, un om din patru moare de cancer, iar mortalitatea din această cauză a crescut cu 80% în ultimii 30 de ani.
Activismul de mediu şi jurnalismul de mediu - inclusiv aşa-numitul jurnalism cetăţenesc - au adus problema în atenţia lumii şi au dus la o reconsiderare a impactului ambiental al dezvoltării industriale spectaculoase a Chinei.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:32
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou