Antal Arpad, despre acuzațiile DIICOT: Eu îmi mențin afiramația

Mălina Andrei, 17 decembrie 2014, Ora 17:15

  • print
  • |
antal-arpad-despre-acuzatiile-diicot-eu-imi-mentin-afiramatia-44838-1.jpg

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a intrat în atenţia DIICOT pentru o afirmaţie făcută la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). Edilul a oferit o primă reacţie după comunicatul DIICOT, în care susţine că îşi menţine afirmaţiile.

Acesta ar fi declarat că dacă premierul Victor Ponta nu îl va "instrui" pe prefectul de Covasna "să lase în pace maghiarii", atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş. Procurorii DIICOT s-au autosesizat pentru declaraţii care ar constitui o ameninţate, în baza legii împotriva terorismului. Deocamdată, ancheta vizează doar faptele, nu persoanele.

Eu îmi mențin afirmația pe care am făcut-o la Târgu Mureș și nu ce s-a tradus. Am spus că prefectul județului Covasana provoacă maghiarii din România prin gesturile pe care le face și ar fi bine dacă premierul ar vorbi cu prefectul să nu mai provoace, sperând că nu are interesul să provoace ceva asemănator cu ce s-a întâmplat în 1990. Declarația mea a fost în acest sens, sperăm să nu fim provocați.", a explicat Antal Arpad.

Declarațiile făcute de primarul sin Sfântul Gheorghe la sfârșitul săptămânii trecute au venit după ce prefectul judeţului Covasna, Marius Popica a amendat conducerea Partidului Civic Maghiar pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică.

Întreaga poveste a pornit de la o serie de amenzi date de prefectul de Covansa, pentru intonarea imnului Ungariei la evenimente publice. Primarul Antal Arpad susţine că intonarea unui imn străin se poate face oricând, nu doar în prezenţa unor oficiali ai altor state.

"Imnul maghiarimii este un cântec bisericesc, nu trebuie luat ca imnul altui stat. Nu cred că cineva poate interzice intonarea unui cântec la o reuniune. Din 1989 până azi nimeni niciodată nu a dat o amendă că s-a cântat acest imn. Noi, comunitatea maghiară din România, suntem loiali acestei țări, dar cred că nimeni nu ne poate lua dreptul de a cânta imnul național. De asta spun ca am fost amenintați. Deci nu noi am amenințat.", a mai spus edilul.

"Sunt convins că cei de la DIICOT vor face o traducere mult mai exactă decât a făcut presa", a încheiat Antal Arpad.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal pentru amenințare, ca urmare a declaraților primarului din Sfântu Gheorghe, care a spus săptămâna trecută că dacă premierul Victor Ponta nu îl va "instrui" pe prefectul de Covasna "să lase în pace maghiarii", atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş, potrivit traducerii oficiale.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:19
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou