BĂSESCU pleacă la summit-ul de la Varșovia

Cristian Blănuţă, 22 iulie 2014, Ora 10:15

  • print
  • |
basescu-pleaca-la-summit-ul-de-la-varsovia-41938-1.jpg

Situaţia din Ucraina şi consecinţele conflictului din fosta republică sovietică, mai ales după catastrofa aviatică din regiunea Doneţk soldată cu 298 de morţi, constituie unul dintre subiectele principale aflate pe agenda reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est care are loc marţi la Varşovia.

La discuţiile din capitala poloneză vor fi prezenţi preşedinţii Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, precum şi liderii statelor membre ale Grupului de la Vişegrad - Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, anunță pesurse.ro.

Traian Băsescu a făcut astăzi o declaraţie de presă, înainte de a pleca de summit:

''Se vor discuta mai multe probleme dar eu aș vrea să precizez poziția pe care merge România. Sunt două subiecte. Situația externă si summit-ul NATO care va avea loc în septembrie, pregătindu-se o poziţie a tărilor estice.

Punctul nostru de vedere cu privire la situaţia din Ucraina este cel pe care l-am menționat ieri. Atâta timp cât Rusia susţine grupările teroriste din Donetk și Lugansk, este o parteneră a grupărilor teroriste. Stiu că unora din România le displace formularea de grupări teroriste, dar atâta timp cât acestea iau ostatici dintre reprezentanţii OSCE, jefuiesc, etc, cred că este întemeiată.

Voi ridica și problema Moldovei care va trebui să suporte sancţiuni prin interdictiile de la importurile Federaţiei Rusă la vinuri, fructe și legume către Federaţia Rusă. UE a majorat cotele de fructe și vinuri în regim duty free pe care Moldova le poate exporta către piața UE, dar acestea sunt insuficiente. De aceea, trebuie găsite posibilităti de depozitare a fructelor si legumelor din Republica Moldova. Facilităţile care decurg din dublarea cotelor vin în octombrie, însă cetățenii moldoveni au nevoie de această dublare acum, când începe recoltarea.

România are 8 priorităţi legate de summit-ul Nato. Prima e legată de adoptarea de măsuri concrete pe termen lung. România și Bulgaria trebuie tratate cu atenţie având în vedere frontierele celor două state. Odată cu anexarea Crimeii avem o frontieră imediată cu Federaţia Rusă.

O altă prioritate e legată de reflectarea importanței strategice a Mării Negre. Încurajarea parcursului către NATO a Georgiei și Muntenegrului este un nou obiectiv.

Altul este asumarea de către toate statele Nato a alocării unui procet de 2% cheltuielilor pentru apărare.

Redefinirea relaţiei NATO - Federaţia Rusă. După Nagorno Karabah, după Osetia și Abhazia, după Transnistria, a urmat anexarea Crimeii și situaţia din estul Ucrainei. În această situație nu putem menține tipul de relţie NATO- Federaţia Rusă ca până acum. Se dovedeste că Rusia care politici care periclitează integritatea statelor din regiune

Am dori ca toţi participanţii să fie de acord că unul dintre obiective este adâncirea cooperării cu statele estice. Fie că e vorba de Moldova, Georgia, etc.

De aceea ne-am dori ca summit-ul NATO să constate si să realizeze progrese în procesul de diminuare a noilor ameninţări de securitate. Aici includem respectarea programului de dezvoltare şi operationalizare a capacităţii antirachetă. In România, evolutiile sunt conform programului si in 2015 faza a doua va fi operatională.

NATO trebuie să îşi asume un rol mult mai important în asigurarea independeţei energetice și în lupta împotriva atacurilor cibernetice.

Încheierea misiunii din Afganistan, care va avea loc în 31 decembrie 2014 și continuarea programului resolute-support care începe de la 1 ianuarie 2015 și se referă la asigurările instructorilor pentru pregătirea armatei afgane, în condiţiile în care pânî la sfârşitul anului se reuseste semnarea unui acord între autorităţile afgane și NATO.''

 

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou