Cât face și cât desface masoneria?

Constantin Georgescu, 6 noiembrie 2022, Ora 20:10

  • print
  • |
cat-face-i-cat-desface-masoneria-46955-1.jpg

Cât face și cât desface masoneria?  

Masoneria este o sursă aproape inepuizabilă de speculații. Cu un rol incontestabil în istorie, masonii au influențat etape cheie din istoria omenirii, dar și schimbări ale puterii în contexte istorice diferite. Jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea au dorit să afle direct de la sursă, șeful Marii Loje Naționale din România, care este gradul exact de influență a organizației pe care o conduce Radu Bălănescu în tumultosul climat politic al țării noastre.

Radu Bălănescu: Masonii nu conduc România

„Nu, nu conduc România. Știu că există teorii ale conspirației, însă masoneria nici nu pune, nici nu dărâmă guverne. Pur și simplu este unul dintre cel mai importante instrumente democratice, este un mod de viață, este o școală. Înveți să te cunoști mai bine, să-i cunoști pe alții. Plus că există un sistem de relaționare cu oamenii extraordinari. (…) În momentul ăsta în România sunt undeva la 13 mii de masoni”, a subliniat invitatul.

De ce nu sunt primite femeile în Marea Lojă Națională a României?

În aceeași intervenție, Radu Bălănescu a clarificat alte teorii care circulă referitoare la masoni. Unul dintre acestea se referă la una din regulile de bază ale masoneriei, anume că femeile nu au fost niciodată  acceptate ca membre în lunga istorie a organizației.

„Nu se primesc femei deoarece aceasta este tradiția pentru masoneria regulară. Nu s-a spus niciodată în istorie motivul pentru care nu se primesc, așa a ajuns din strămoși regula. Dacă o încalci îți pierzi regularitatea. Nu veți întâlni nicăieri în lume femei care să facă parte din masoneria generală”.

Totuși, există unele excepții. „Există femei care spun că sunt din masonerie, există loje mixte, însă acesta nu sunt considerate ca fiind regulare, nimeni nu atacă pe nimeni. Funcționăm așa separat. Noi avem relații de recunoaștere reciprocă, în acest context noi avem întâlniri unde există un element de ritual și momente de socializare, există o conferință mondială”.

Noul val al masonilor români

De asemenea, Marele Maestru a observat că organizația pe care o  conduce pune mare accent pe noua generație. „În masonerie sunt și foarte mulți tineri, vârsta de intrare este de 21 de ani, dar dacă fac parte dintr-un ordin al tinerilor sau sunt copii de masoni, pot să intre și la 18. Noi mereu am fost deschiși să îndrumăm tinerii. Important pentru Marea Lojă este faptul că există o legătură strânsă între generații, asta nu a existat când eu am preluat conducerea (n.r. – în 2010, succedându-i lui Eugen Ovidiu Chirovici)”, a afirmat Radu Bălănescu.

„Masoneria are niște domenii de activitate, de gândire care sunt: esoteric-filosofică, caritate și social. În România eu zic că reușim să le îmbinăm foarte bine pe toate. În toată țara sunt 480 de loji, jumătate în București”, a conchis Marele Maesru al MNLR.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:05
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou