Cum pozează Ciolacu și Ciucă în salvatorii națiunii după ce au blocat 3,2 miliarde din PNRR / Șmecherii din politica românească au avut o mică surpriză la bancomatul UE

Anca Bratu, 15 martie 2023, Ora 08:13

  • print
  • |
cum-pozeaza-ciolacu-i-ciuca-in-salvatorii-natiunii-dupa-ce-au-blocat-3-2-miliarde-din-pnrr-mecherii-din-politica-romaneasca-au-avut-o-mica-surpriza-la-bancomatul-ue-47628-1.jpg

PSD și PNL s-au luptat aproape un an de zile în Parlament să golească de conținut legea avertizorului de integritate, numai că șemecheria românească n-a ținut la Bruxelles. Comisia Europeană a blocat tranșa a doua din PNRR în valoare de 3, 2 miliarde de euro inclusiv din cauza modului deficitar prin care coaliția de guvernare a transpus o directivă europeană privind avertizorii de integritate. Pentru a salva banii UE și pentru a convinge Bruxelles-ul că guvernul a înțeles ce are de făcut, însuși premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu și-au pus semnătura în calitate de inițiatori pe un proiect de lege menit să elimine șmecheriile tipic românești din legea deja promulgată. 

Prin gestul lor, Ciucă și Ciolacu ne arată că atunci când există voință politică, orice lege poate fi corectată și îmbunătățită. Numai că această voință politică a lipsit complet aproape un an de zile. Mai mult, cei doi lideri de partid nu doar că au girat, ci au încurajat la maxim mutilarea legii în Parlament. De ce au făcut-o? Foarte probabil sub presiunea baronilor locali, a primarilor și șefilor de consilii județene.

Cu toții vor să se înfrupte din miliardele puse la dispoziție de UE din PNRR, dar fără să respecte regulile UE. În cazul de față, funcționarii de la Bruxelles au creat mecanisme, între care și avertizorii de integritate, prin care sunt încurajate raportările anonime despre încălcări ale legii la cheltuirea fondurilor europene, ca o garanție suplimentară că banii sunt manevrați cât mai corect posibil.

Politicienii români au transpus directiva în așa fel încât să descurajeze la maxim raportările anonime sau au introdus în lege formule care lasă loc la arbitrar în respingerea sesizărilor de integritate.

  • G4Media.ro a scris astăzi că modificarea propusă de liderii PSD și PNL ar face ca sesizările anonime de integritate să nu mai poată fi respinse în mod arbitrar, așa cum permite actuala formă a legii. Astfel, legea în vigoare, care a stârnit nemulțumirea Comisiei Europene, prevede la Articol 6, alineatul 2, că "raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii". Or, Comisia Europeană și o parte a societății civile au reclamat faptul că formula "indicii temeinice" introducea arbitrariul în procesul de soluționare a raportărilor anonime. Acum, proiectul depus de Ciucă și Ciolacu înlocuiește formula "indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii" cu formula "indicii referitoare la încălcări ale legii". Pe scurt, dispare termenul "temeinice", cel care le oferea primarilor sau baronilor locali ocazia respingerii arbitrare a plângerilor.

Greu de crezut că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă n-au fost perfect conștienți în tot acest timp ce făceau parlamentarii lor. Știau foarte bine, dar a lipsit complet voința politică manifestată la vârful statului pentru a avea o lege a avertizorilor de integritate în acord cu directiva UE. Cea mai bună dovadă că așa stau lucrurile este momentul din vara anului trecut, când vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a fost crunt umilită la București. Jurova venise la București pentru a monitoriza teme ca libertatea presei, statul de drept și, în mod explicit, modul de implementare a directivei privind avertizorul de integritate.

  • "Am introdus o lege nouă la nivelul UE, pentru a le oferi protecție sporită avertizorilor de integritate din întreaga UE. Aceasta prevede un nivel ridicat de protecție a avertizorilor care raportează încălcări ale legislației UE. Stabilește, de exemplu, canale sigure de raportare și protejează avertizorii împotriva concedierii sau a altor forme de represalii. Prin aceasta, dorim să sprijinim persoanele care sunt pregătite să își asume riscul de a deconspira încălcări grave ale legislației UE", explica Jurova într-un interviu pentru Libertatea.

Într-un gest de sfidare fără precedent, Parlamentul a votat în vara anului trecut chiar în timp ce Jurova se afla la București proiectul de lege care transpunea directiva UE privind avertizorii de integritate, dar într-o forma care descurajează la maxim avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnaleze acte de corupție sau încălcări ale legii. Așadar, legea votată în România era exact în direcția opusă așteptărilor formulate de Comisia Europeană.

Ce n-au înțeles atunci Ciucă și Ciolacu: puterea politică o fi la ei, dar banii sunt la Jurova.

Scriam atunci că "dacă va promulga legea în forma actuală, suspendarea fondurilor europene acordate României este inevitabilă. Astfel, vor fi compromise șansele de dezvoltare ale unei țări întregi din cauza lăcomiei și prostiei unor politicieni care nu înțeleg că nu pot pot face ce vor ei cu banii altora și că nu pot fura fără să dea socoteală chiar nimănui".

Președintele a întors legea în Parlament, unde a fost mutilată a doua oară sub privirile îngăduitoare ale acelorași Ciolacu și Ciucă și spre disperarea ONG-urilor. Proiectul pompieristic al liderilor PNL și PSD a trecut azi de Senat, urmând să fie trecut și de Camera Deputaților pentru a debloca cele 3,2 de miliarde de euro care au fost blocate exact așa cum am anticipat în vara anului trecut. Rămâne de văzut dacă vor fi deblocați după corectarea legii.

Ciolacu și Ciucă ar fi trebuit să știe și ei că șmecheria românească nu mai ține demult la Bruxelles, unde toți funcționarii cunosc bine lecția învățată de la politicienii români: "banii UE sunt buni, dar regulile ei nu". Când e vorba de banii ei, UE este foarte bună. Când vine vorba de făcut reforme, dintr-o dată Bruxelles-ul este rău, iar Comisia atentează la suveranitatea națională.

Bruxelles-ul a înțeles foarte bine că, dacă va lega acordarea banilor europeni de realizarea reformelor, va mai tăia puțin din tupeul și demagogia politicienilor în special din Estul Europei, unde UE este tratată fix ca un bancomat. Politicienii români nu înțeleg, la fel ca Viktor Orban în Ungaria, ce înseamnă UE decât în momentul în care Bruxelles-ul le trage brusc miliardele de euro de sub nas.

Până atunci încearcă toate șmecheriile posibile pentru a extrage cât mai delicat banii din bancomat cu speranța că nu-i vede nimeni atunci când îi bagă în buzunar, scrie Dan Tapalagă în G4media.ro.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:15
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou