Iohannis, la Varșovia: Vom construi o Românie din care să nu mai plecăm

Mălina Andrei, 13 martie 2015, Ora 12:46

  • print
  • |
iohannis-la-varsovia-vom-construi-o-romanie-din-care-sa-nu-mai-plecam-45937-1.jpg

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri cu premierul Poloniei, Ewa Kopacz. Cu această întrevedere, șeful statului își încheie vizita în Polonia.

Președintele a afirmat că după ani de "dezamăgiri și nereușite" se va putea construi o Românie din care cetățenii săi să nu mai fie tentați să plece, potrivit Agerpres.

"După ani de dezamăgiri și nereușite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim - un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentați să plecăm și la care dumneavoastră vă veți putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi și sacrificii ar cere, vom reuși, cu viziune, calm și răbdare, să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituții și în statul de drept, toleranță, respectul pentru muncă, educație, cultură. Această reconstrucție a început deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arăta politica românească și de reformare a instituțiilor politice. Fără îndoială, la acest capitol un aspect esențial îl reprezintă asigurarea condițiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora", a declarat Iohannis, în discursul susținut la Ambasada României din Varșovia.

Pe de altă parte, Iohannis a arătat că dorește să afle problemele cu care se confruntă românii, care locuiesc în afara țării.

"Intenția mea este ca, peste tot pe unde merg, să întâlnesc cât mai mulți dintre concetățenii noștri, care trăiesc și muncesc departe de casă. Ca președinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult și să le spun că îi respect și îi prețuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să știu care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile de români din diaspora. Și îmi doresc ca, în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spațiu mai sigur și mai multe oportunități pentru toți", a spus șeful statului.

În acest sens, Klaus Iohannis a subliniat că prezența lui reprezintă o componentă esențială a politicii externe, pe care și-a asumat-o, respectiv o politică transparentă și eficientă, apropiată de cetățenii români, oriunde trăiesc aceștia.

"Vreau ca toți românii să fie bine reprezentați peste hotare, iar între autorități și cetățeni să existe o relație bazată pe respect. Este rolul autorităților să se asigure că drepturile și libertățile românilor, ca cetățeni europeni, sunt protejate, dar și să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecați, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenței la o națiune și identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment și să vă susținem în afirmarea propriei identități spirituale și culturale, în păstrarea tradițiilor proprii", a adăugat șeful statului.

În final, președintele Iohannis le-a mulțumit românilor din Polonia, transmițându-le că sunt "adevărați emisari ai României".

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:57
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou