Iohannis: Trebuie să facem orice pentru redresarea situației din Ucraina

Mălina Andrei, 14 noiembrie 2014, Ora 02:13

  • print
  • |
iohannis-trebuie-sa-facem-orice-pentru-redresarea-situatiei-din-ucraina-44321-1.jpg

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a afirmat, la Digi24 că trebuie întreprinse toate măsurile necesare pentru detensionarea conflictului din Ucraina, însă a afirmat că, în viziunea sa, nu trebuie mers pe "calea războinică".

"Este foarte clar că aici avem nevoie să folosim parteneriatul. Noi, România, trebuie să fim parte din tot efortul care se face pentru stabilizarea situației din estul Ucrainei. Vorbesc de parteneriatul și cu SUA și NATO, dar și Uniunea Europeană. Doar împreună se pot lua măsuri care redresează situația. Este exclusă o intervenție unilaterală a României sau a altcuiva. Este clar, aici se pot obține rezultate, doar dacă această parte funcționează perfect. Este pentru prima dată după Războiul Rece când avem o criză de o astfel valoare. Trebuie să facem orice trebuie făcut pentru ca situația să revină la normal", a răspuns candidatul ACL.

"Nu cred că trebuie să mergem pe situația războinică, dar aceste măsuri trebuie discutate, acolo unde se discută, în fiecare parteneriat în parte. Aici există cu siguranță calcule, care nu sunt publice, care s-au făcut și, în calitate de președinte, voi avea acces la acele informații, dar nu acum, nu am alte informații decât cele publice. Sancțiunile trebuie să meargă până acolo unde opresc extinderea conflictului, nu trebuie să se exagereze, să se ajungă într-o zonă de conflict deschis, ar fi catastrofal pentru toată lumea", a precizat liderul PNL.

Republica Moldova

"România poate să facă foarte mult. Cred în parteneriatul dintre România și Republica Moldova. Este o relație unică pe care o avem și trebuie să facem tot ce se poate pentru a sprijini Republica Moldova. Sunt convins că cea mai bună cale pentru Republica Moldova e parcursul european. Îmi exprim mulțumirea că, astăzi, în Parlamentul European, cu o mare majoritate, s-a aprobat acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE. Iată, un pas foarte important. Noi avem multe posibilități de a-i sprijini. Sunt proiecte economice începute, ele trebuie continuate. Trebuie să extindem colaborarea economică, sprijinul instituțional. Este dreptul cetățenilor moldoveni să-și aleagă viitorul. Acolo se ia decizia prin vot, eu pot doar să-mi exprim o speranță", a afirmat Klaus Iohannis.

La întrebarea de ce nu a reușit să ajungă, în timpul campaniei electorale, și la Chișinău, deși acolo sunt alegători cu cetățenie română, candidatul ACL a răspuns că absența sa s-a datorat unor "motive logistice", însă a precizat că va fi una din primele sale vizite, peste câteva săptămâni, din funcția de președinte al României.

"Nu am reușit să ajung la Chișinău din motive logistice, mi-aș fi dorit. Nu s-a putut realiza această vizită, dar, peste câteva săptămâni, va fi una din primele vizite pe care le voi face ca președinte", a spus Iohannis.

Parteneriatul strategic cu SUA

"Aspectul militar e foarte important, dar un parteneriat strategic înseamnă mult mai mult. Înseamnă relații economice, transfer de know-how. Îmi doresc foarte mult ca latura economică să se dezvolte - mai mulți investitori americani, mai multă colaborare și în domeniul industriei militare. Ca să existe așa ceva, trebuie să avem stat de drept. Această condiție nu e negociabilă pentru partenerii americani", a detaliat liderul PNL.

Ungaria

"Relația Ungariei cu România e mai complexă. Cred că e una care poate fi îmbănătățită, dar nu e o problemă nouă (...) Legat de o presupusă relație privilegiată Ungaria-Rusia, cred că e legată de energie. Ungaria nu are suficiente posibilități pentru a satisface consumul de energie din propria țară și este efectiv dependentă de energia din Rusia și de acolo decurge tot restul. Nu cred că există apropieri doctrinare. Această apropiere se explică cu energie", a arătat candidatul ACL la alegerile prezidențiale.

Relația cu China

"Ar fi foarte bine să avem relații comerciale, economice cât se poate de bune cu China, care e o putere mondială. Avem mult de câștigat, dacă exploatăm aceste relații economince comerciale dar contracandidatul meu s-a dus, fără niciun motiv, evident, în zona de relații politice și aici a venit critica mea", a mai spus Klaus Iohannis.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:17
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou