Klaus Iohannis: Îmi doresc să fiu preşedintele care dă tonul spre mai multă seriozitate în politică

Ziarul Atac, 12 septembrie 2014, Ora 15:58

  • print
  • |
klaus-iohannis-imi-doresc-sa-fiu-presedintele-care-da-tonul-spre-mai-multa-seriozitate-in-politica-43235-1.jpg

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a vorbit despre noua tentativă de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, despre proiectul privind obligativitatea prezenţei la vot, despre planurile sale pentru România şi despre profilul viitorului premier.

Totodată, liderul PNL a făcut referire şi la proiectul UDMR privind autonomia, dar şi la semnificaţia alegerilor prezidenţiale din toamnă, în contextul relaţiilor Est-Vest.

Reporter: A trecut o lună de la desemnarea dumneavoastră drept candidat al ACL la Preşedinţie. În toată această perioadă, aţi mers foarte mult prin ţară, aţi stat de vorbă cu oamenii, le ştiţi problemele. Prin ce va fi diferită România condusă de Klaus Iohannis faţă de România condusă de Traian Băsescu?

KLAUS IOHANNIS: România ultimilor ani nu ştiu dacă este doar România lui Traian Băsescu. După cum nici România viitorului, dacă voi fi ales preşedinte, nu va fi doar România lui Klaus Iohannis. Dar aveţi dreptate într-o anumită privinţă. Preşedintele unei ţări este, cum se spune, cel care dă tonul. Eu îmi doresc să fiu cel care dă tonul spre mai multă seriozitate în politică, mai multă competentă, mai mult profesionalism. După mandatul meu, mi-ar plăcea ca romanii să-şi recapete încrederea că pot construi tara în care să le placă să trăiască.

Reporter: Cum aţi contura profilul viitorului prim-ministru?

KLAUS IOHANNIS: România are nevoie urgent de o guvernare competentă, acest lucru este evident. Economia este în recesiune, investiţiile scad, în aceste condiţii nivelul de trai nu are cum să crească. Aşadar, votul românilor din noiembrie ne va legitima pe noi, ACL, să utilizăm pârghiile democratice pentru a înlătura Guvernul PSD. Profilul premierului care mi-ar plăcea să aibă susţinerea unei noi majorităţi parlamentare este profilul domnului Cătălin Predoiu şi are drept coordonate seriozitatea, buna credinţă, competența şi determinarea de a face ceea ce este corect pentru oameni, nu pentru grupuri de interese netransparente.

Reporter: D-le Klaus Iohannis, credeţi că este justificată noua tentativă de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu?

KLAUS IOHANNIS: În ce logică ar putea fi justificată suspendarea unui preşedinte care oricum îşi încheie mandatul? Şi să nu ni se spună că ar fi o sancţiune simbolică. Traian Băsescu a fost sancţionat deja moral în vara anului 2012.

Reporter: Pe cine ar avantaja suspendarea preşedintelui Băsescu?

KLAUS IOHANNIS: În niciun caz pe români. Aici este principala problemă a întregii acţiuni. Este gândită exclusiv din perspectiva electorală. Nici domnul Ponta, nici PSD, nici domnul Tăriceanu nu-şi pun problema care este agenda reală a românilor.

Reporter: Ce veţi face dacă Traian Băsescu va apela la susţinerea ACL pe problema suspendării?

KLAUS IOHANNIS: Dacă vă referiţi la ipoteza că domnul Băsescu să ne solicite sprijinul în privinţa demersurilor legate de suspendare şi demitere, vă răspund că nu ar avea de ce să o facă. Noi ne-am exprimat clar poziţia cî aceste acţiuni sunt fumigene politice. Agenda reală a cetăţeanului este cu totul alta.

Societatea ar progresa dacă partidul de guvernământ nu ar mai avea ca prioritate legislativă legea amnistiei şi graţierii, dacă s-ar aplica o depolitizare reală a instituţiilor publice, dacă s-ar renunţa la practică legiferării în scopuri strict electorale. Tocmai de aceea, eu le-am propus tuturor candidaţilor la preşedinţie şi forţelor politice un Pact Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie, prin care să ne asumăm cu toţii că menţinem dezbaterea într-un cadru sobru şi concentrată pe agenda cetăţeanului.

Reporter: Sunteţi de acord ca prezenţa la vot să devină obligatorie? De ce?

KLAUS IOHANNIS: Exercitarea votului este un drept, nu o obligaţie. Dacă vor să crească prezența la urne, politicienii români ar trebui să facă eforturi să devină ei înşişi mai credibili, mai competenţi şi mai sinceri în efortul de a-i reprezenta pe cei care le dau votul. Oamenii nu vin la vot din obligaţie, ci din convingere! Am auzit de o idee a PSD, să-i amendăm cu 1.000 de lei pe cei care nu votează. Cum să acceptăm aşa ceva? Noi, oamenii politici, suntem cei obligaţi să îmbunătăţim oferta pentru oameni, nu să facem legi să-i amendăm pe ei că nu vin la vot.

Reporter: Cum comentaţi proiectul UDMR privind autonomia?

KLAUS IOHANNIS: Orice proiect de act normativ trebuie în primul rând să fie conform cu prevederile constituţionale şi forma de organizare a statului român. Doar după ce sunt respectate aceste principii de bază ale legii fundamentale putem să purtăm orice fel de discuţie. Până atunci, nu. Noi, cei din ACL, suntem total de acord că este nevoie de o regionalizare, dar aceasta nu poate fi în niciun fel făcută pe criterii etnice.

Reporter: În calitate de candidat al principalei forţe politice de dreapta, care este (sau ar trebui să fie) semnificaţia acestor alegeri, în contextul relaţiilor Est-Vest şi a scenei politice româneşti?

KLAUS IOHANNIS: Semnificaţia acestor alegeri cred că trebuie să fie legată de reorientarea temeinică a României pe traseul său occidental. Mai ales în contextul instabilităţii din zonă, generată de situaţia Ucrainei, cred că este obligaţia oamenilor politici să demonstreze că România este un partener serios şi stabil pe scena politică internaţională.

România trebuie să fie guvernată după reguli legate de eficiență, nu de calcul electoral, pentru a fi pe deplin credibilă în ochii partenerilor externi. Sper că alegerile din noiembrie vor aduce schimbarea necesară atât la Preşedinţie, cât şi la Guvern pentru a putea reporni motoarele acestei ţări.

 

sursa: MondoNews.ro

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:15
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou