Best Dental

Petre Daea, executat din PSD. "Fermierii să primească 200 de milioane de euro despăgubiri"

Diana Ionescu, 21 martie 2023, Ora 15:39

  • print
  • |
petre-daea-executat-din-psd-fermierii-sa-primeasca-200-de-milioane-de-euro-despagubiri-47661-1.jpg

În interiorul PSD se derulează o luptă, surdă la început, tot mai zgomotoasă cu timpul, pentru eliminarea lui Petre Daea de la ministerul agriculturii și înlocuirea lui, conform unor surse, cu Ionuț Barbu, președintele comisiei pentru agricultură a Camerei. O lovitură grea vine azi, oficial, din, chiar, interiorul partidului, odată cu informația că fermierii români ar avea de primit compensații reale de la UE de 200 de milioane de euro, în timp ce Daea a negociat doar 10 milioane.

Deputata PSD de Vrancea, Elena Stoica, afirmă, astfel, într-o declarație parlamentară de azi, că:

"Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, a făcut încă din ianuarie demersurile necesare la CE, în vederea obţinerii unor compensaţii financiare care să acopere daunele înregistrate de agricultorii noştri.

Producătorii români au calculat o pierdere totală de circa 200 de milioane de euro, sumă ce trebuie alocată de către structura AgriFish a Comisiei Europene în vederea decontării, astfel încât fermierii să nu ajungă în situaţia neplăcută de incapacitate de plată şi stoparea producţiei (...)

Îmi exprim speranţa că, în cel mai scurt timp, demersurile ministrului Petre Daea vor fi încununate de succesul aşteptat, iar organismele europene vor aloca compensările cuvenite fermierilor români, pentru ca ei să îşi poată continua activitatea, în scopul asigurării de produse agro-alimentare proaspete şi de calitate pentru consumul populaţiei şi, totodată, în vederea securizării securităţii alimentare a ţării".

Problema e că în acest moment se știe deja că CE a stabilit o sumă totală de 56 de milioane de euro despăgubiri pentru fermierii din Polonia, Bulgaria și România, 30, 16 respectiv 10 milioane de euro, ceea ce plasează România pe ultimul loc în top.

Această sumă i-a atras lui Daea acuzația că a negociat prost la Bruxelles.

Într-o intervenție la Euronews România, Daea a admis că nu știe cum au fost realizate aceste „calcule preliminare" și s-a declarat revoltat de suma alocată României.
Luni, Daea ar urma să aibă o discuție la Bruxelles cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură în care va încerca majorarea sumei, dar e greu de crezut că un polonez ar accepta redistribuirea banilor din care țara sa ia potul cel gras.

Pe de altă parte, cifra vehiculată azi de deputata Elena Stoica, 200 de milioane de euro pagube suferite de fermierii români, este aproape de patru ori mai mare decât întregul buget de compensații alocat de CE, fapt care ridică întrebarea dacă nu cumva lui Daea i se pune controlat în cârcă dinspre anumite grupări din PSD mai mult decât ar putea duce.

Nu în ultimul rând, ar fi interesant de estimat ce efecte politico-electorale ar avea o eventuală demisie/demitere a lui Daea pentru obținerea de prea puțini bani europeni, atât timp cât România ar putea rata banii din PNRR din cauza neîndeplinirii unor jaloane, ceea ce ar însemna, eventual, sacrificarea și a ministrului PSD al Muncii șamd, spre satisfacția PNL, AUR și USR, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob în inpoltitics.ro.

 

 

 

EDITORIAL

Generalul Ciuca: Nu voi face politica

Generalul Ciuca: Nu voi face politica

Cel mai prost din ultimii zece ani. Așa ar fi spus premierul Ciucă la întîlnirea cu sindicatele din Educație, și e încă neclar dacă s-a referit la momentul ales pentru grevă sau ar fi scăpat, pur și simplu, pe gură o evaluare de sine. De altfel, dacă-i asculți aiuristicul monolog de la negocieri, dilema dispare. În ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:17
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou