PNL în PSD captivus

Radu Tudor, 16 mai 2023, Ora 13:54

  • print
  • |
pnl-in-psd-captivus-47878-1.jpg

 

PNL în PSD captivus

Dulăul gras și nătăfleț Nicolae Ciucă a făcut o vizită-fulger la Oradea, ca să vadă cît de tare mîrîie adversarul său, Ilie Bolojan. Bolojan și-a clădit o faimă de pitbull la granița de vest și mulți liberali de talie mică dau acum din coadă pe lîngă el, ca pe lîngă viitorul șef al haitei. Ciucă n-a mers singur, ci însoțit de celălalt animal de casă al lui Iohannis, Lucian Bode.

Ciucă și Bolojan s-au mirosit cu prudență, așa cum fac cîinii înainte să se ia la bătaie, apoi premierul i s-a tăvălit la picioare șefului de județ. Bode s-a gudurat și el pe toată durata vizitei, iar la plecare el și Ciucă au ținut cu semeție coada între picioare.

Liberalii se tem că, dacă la rotativă iese tot cum vrea PSD, partidul se poate rupe. Tot mai multe voci din teritoriu schelălăie și se vaită că din ministerele care li se cuvin o parte vor merge la Ciolacu și alta la Iohannis. Așa cum arată lucrurile în această fază, liberalii pierd Transporturile, Energia și puterile Secretariatului General în favoarea PSD, iar Externele, Educația și Justiția rămîn în geanta de voiaj a lui Iohannis.

Deși neagă, Bolojan se construiește ca viitorul lider al PNL și candidatul partidului la președinție. Imaginea pe care și-o cultivă, aceea de întreprinzător tăcut, dur și eficient, în contrast cu amatorismul tranzacționist din echipa Ciucă, e pe gustul liberalilor care se simt furați de „conspirația lașă Ciucă-Bode-Iohannis“.

Patriotul și omul de cultură Rareș Bogdan merge cu „conspirația“, că e mai rentabil pentru buzunare. La fel fac mulți urmași de-ai Brătienilor care sînt acum conectați la ugerul guvernării. Dar grupul liberalilor rămași pe dinafară e nemulțumit, scîncește și latră după puterile, curajul și ambițiile lui.

Partida Bolojan are sprijinul aripii PDL, condusă de pachidermii băsiști Blaga și Hava, dar și al unora dintre liberalii mai vechi adunați în jurul lui Dan Motreanu. Ciucă e ținut în continuare în brațe și în lesă de Iohannis și se bizuie pe oportuniștii mufați la funcții și bani. Masa politică e, deocamdată, în favoarea lui Ciucă, dar se așteaptă ca mulți să treacă după rotativă în tabăra nemulțumiților.

Există, așadar, o perspectivă ca PNL să se dividă. Dacă vitejia lui Bolojan va reuși să depășească limitele județului Bihor, se va încerca o răsturnare a lui Ciucă. Dacă mișcarea nu va reuși, o parte a liberalilor vor trece în Opoziție. Ai lui Ciucă vor rămîne la guvernare, dependenți sută la sută de PSD, și vor interpreta rolul defunctului ALDE. Iar ai lui Bolojan se vor alătura, probabil, rămășițelor dreptei extraparlamentare, cu USR, PMP, Forța Dreptei și REPER, așteptînd candidatura miraculoasă a Codruței Kövesi la președinție. Bolojan va juca în acest caz rolul candidatului la poziția de premier, în tandem cu ambițioasa procuroare, care vine, vine, vine, încărcată cu dosare.

Sigur, deocamdată nu s-au descoperit resursele necesare de curaj, dar acest plan există și e păstrat în sertar, ca un discurs motivațional. Chiar dacă, după fracționare, PNL va fi un partid de sub 10%, intrat definitiv în serviciul PSD, iar gruparea Bolojan se va lupta cu pragul electoral. Sau poate tocmai de aceea.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou