Politicienii se întrec în greșeli de exprimare

Valeriu Daniel, 28 iulie 2014, Ora 12:32

  • print
  • |
politicienii-se-intrec-in-gre-eli-de-exprimare-42093-1.jpg

Un proiect de lege al deputatului Elena Udrea este făcut praf de Consiliul Legislativ, care îi corectează greșeli gramaticale și de exprimare care țin de minima decență a limbii române, cu atât mai mult cu cât vorbim despre document ce ar putea deveni lege în România.

Fostul ministru al turismului vrea ca statul să se poată implica în consolidarea tuturor clădirilor cu "bulină" aflate în proprietatea privată a românilor și a scris un proiect de lege în acest sens. Cu toate că vorbim despre documente importante, o simplă lecturare scoate la iveală multe greşeli. În ceea ce priveşte proiectul, Consiliul Legislativ chiar i-a făcut parlamentarului o serie de observaţii usturătoare.

"Pentru o corectă exprimare, sintagma «Pentru locuinţele proprietate privată a persoanelor fizice» trebuie înlocuită cu sintagma «Pentru locuinţele aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice». (...) Este necesară scrierea corectă a termenului «annualcu». (...) Pentru claritatea textului, sugerăm redarea corectă a termenului "unifamilkale»", precizează reprezentanţii Consiliului Legislativ referitor la proiectul redactat de Elena Udrea. În plus, cu toate că nu acesta este scopul proiectului, Udrea reuşeşte să "înfiinţeze" şi un nou minister, acela al "Adiministraţiei Publice".

De asemenea, Consiliul Legislativ îi atrage atenţia Elenei Udrea că nu este la curent cu anumiţi termeni folosiţi de noul Cod civil. Un alt aspect semnalat de Consiliul Legislativ, vizează câteva probleme de conţinut: "Stabilirea obligaţiei de a restitui, la finalizarea lucrărilor de consolidare, a sumelor alocate de la bugetul de stat şi bugetul local doar «în măsura în care lucrările au vizat modernizarea locuinţei, nu structura de rezistenţă», contravine art. 16 alin. (1) din Constituţie". Greşeala se repetă şi la un alt punct al proiectului. Astfel, se creează, după cum explică reprezentanţii Consiliului, "în mod descriminatoriu, un beneficiu unor persoane care nu au fost diligente cu proprietatea deţinută".

Elena Udrea a făcut o serie de greşeli şi în expunerea de motive aferente proiectului legislativ. Printre altele, aceasta a scris "legislastiv", în loc de legislativ, "datorită crizei financiare", în loc de "din cauza crizei financiare", "risculuui" şi "ricscului", în loc de "riscului" şi "progame" în loc de programe.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou