PONTA a aprobat înființarea Comisiei interministeriale

Cristian Blănuţă, 25 iulie 2014, Ora 11:20

  • print
  • |
ponta-a-aprobat-infiintarea-comisiei-interministeriale-42003-1.jpg

Premierul Victor Ponta a aprobat înfiinţarea Comisiei interministeriale pentru monitorizarea şi implementarea prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, potrivit unei Decizii a primului-ministru publicată vineri în Monitorul Oficial.

Comisia interministerială care se va ocupa de monitorizarea şi implementarea prevederilor OUG 109/2011, aprobată în 24 iulie, va fi condusă de premier în calitate de preşedinte al acestui organism, ministrul Transporturilor fiind vicepreşedinte al comisiei.Prim-ministrul poate fi reprezentat la şedinţele Comisiei de un consilier de stat, desemnat în acest sens. Ca membrii ai Comisiei interministeriale privind OUG 109 mai sunt prevăzute ministerele Finanţelor Publice, Economiei, cel pentru Societate Informaţională, al Justiţiei, precum şi Departamentul pentru Energie, Secretariatul General al Guvernului şi Cancelaria primului-ministru.

Ministerele precizate în Decizie vor fi reprezentate la lucrările Comisiei la nivel de ministru sau, pe baza aprobării prim-ministrului, la nivel de secretar de stat, iar instituţiile administraţiei centrale de conducătorii acestora, potrivit Agerpres.

Comisia are ca obiectiv monitorizarea, implementarea şi evaluarea efectelor aplicării prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest sens, Comisia solicită ministerelor sau instituţiilor administraţiei centrale care au în autoritate întreprinderi publice stadiul implementării OUG 109/2011 şi analizează datele privind lichiditatea, solvabilitatea şi funcţionalitatea întreprinderilor publice în cazul cărora au fost implementate prevederile legale privind guvernanţa corporatistă.
Totodată, Comisia analizează cauzele rezultatelor economico-financiare negative în cazul întreprinderilor publice cărora li s-au implementat prevederile privind OUG 109/2011 şi examinează modul în care ministerele şi instituţiile administraţiei centrale care au sub autoritate întreprinderi publice îşi îndeplinesc rolul de autoritate tutelară, în special cu privirea la respectarea competenţei consiliului de administraţie şi a directorilor de a adopta deciziile de administraţie şi deciziile de conducere ale întreprinderilor publice.

Comisia solicită experţilor independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, care au statut de invitaţi la lucrările forului, formularea de propuneri pentru îmbunătăţirea implementării normelor privind administrarea şi conducerea întreprinderilor publice.

De asemenea, ministerele şi instituţiile publice înaintează lunar rapoarte secretariatului Comisiei - secretariat asigurat de Ministerul Finanţelor Publice - cu privire la funcţionarea şi îmbunătăţirea activităţii întreprinderilor publice în cazul cărora au fost implementate prevederile legale privind guvernanţa corporativă.

Comisia informează periodic Guvernul cu privire la realizarea obiectivului fixat şi formulează propuneri de amendare a cadrului legal în scopul îmbunătăţirii performanţei economico-financiare ale întreprinderilor publice.
Comisia se reuneşte lunar în şedinţe ordinare sau ori de câte ori este necesar în şedinţe extraordinare convocate de premier. În termen de şapte zile de la intrarea în vigoare a Deciziei, Comisia aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:52
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou