Ponta anunță accize mai mici pentru 2015

Cristian Blănuţă, 2 octombrie 2014, Ora 16:42

  • print
  • |
ponta-anunta-accize-mai-mici-pentru-2015-43711-1.jpg

Premierul a anunțat că accizele pentru anul 2015 vor fi mai mici. Ponta a arătat că modul în care acestea se calculează este stabilit de Ministerul de Finanţe.

„Se lucrează la Ministerul de Finanţe împreună cu partenerii noştri internaţionali, cu Comisia Europeană şi o să vă anunţăm. Cu siguranţă vor fi accize mai mici. Atunci când Ministerul de Finanţe vine cu o decizie, o să vă anunţăm", a spus Ponta, citat de Adevarul.ro.

Până în acest an, accizele plătite de consumatori pentru carburanţi, ţigări, alcool, energie electrică şi gaze naturale se calculau la cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

În 2014 , însă, Guvernul a decis să calculeze accizele la o valoare FICTIVĂ de peste 4,7 lei/euro , obţinută în urma unui artificiu, în timp ce valoarea reală trebuia să fie de 4,4 lei.

Finanţele văd altfel
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat azi un curs de schimb de 4,4093 lei pentru un euro. În funcție de cursul BCE din ultimii doi ani ar trebui să se calculeze nivelul accizelor pentru 2015, dar Ministerul Finanţelor Publice "se mai gândeşte".
Conform Codului fiscal în vigoare, în 2015, accizele se vor calcula, în aceste condiţii, la cursul anunţat pe 1 octombrie anul trecut, de BCE, de 4,485 lei/euro care va fi indexat cu inflaţia. Prin urmare, în 2015, valoarea accizelor va fi mai mică decât în 2014 când a fost utilizat un curs de 4,7380 lei/euro, scrie Capital.ro.

Finanţele au adoptat această metodă artificială de calcul al accizelor, anul trecut, pentru a-şi maximiza încasările bugetare. Până în 2014, exista o singură prevedere care arăta că se utilizează cursul publicat de BCE în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior.

Reglementarea era conformă cu directivele europene în domeniu, potrivit cărora "pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic".

Ministerul Finanţelor nu s-a decis, încă, dacă va menţine prevederile actuale. Ioana Petrescu a declarat, ieri, că încă analizează metoda de calcul a accizelor şi că are în vedere trei variante.

"Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilităţi. Ultima dată erau cel puţin trei (modalităţi de calcul a accizei - n.r.). Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză", a afirmat Ioana Petrescu. adăugând că ministerul va anunţa, în curând, formula pentru calculul accizelor în 2015.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou