Poveste marca PONTA: Bani din insolvențe pentru scăderea CAS

Cristian Blănuţă, 23 iulie 2014, Ora 09:53

  • print
  • |
poveste-marca-ponta-bani-din-insolvente-pentru-scaderea-cas-41958-1.jpg

Suma de 4 miliarde de lei pe care premierul Victor Ponta speră că o va aduce, în plus, la buget de la companiile în insolvență este o "poveste", atât timp cât statul a reușit, anul trecut, să mai recupereze 530 de milioane lei din 17,3 miliarde de lei, au explicat surse oficiale din Ministerul de Finanțe pentru Capital.

Cele 4 miliarde lei care ar urma să fie încasate înseamnă 10% din totalul arieratelor bugetare, în acest moment. Până acum, fiscul a colectat doar în jur de 2%, iar creșterea de cinci ori este puțin probabilă, mai ales, că nici țări cu tradiție în domeniu nu reușesc să se laude cu procente exprimate în două cifre, au mai spus sursele citate.

Datorită noii legi a insolvenței, intrată în vigoare la sfârșitul lunii iunie, gradul de recuperare va crește, dar nu atât de vertiginos. Principalul motiv este că pentru o mare parte din societățile care ajung în acest stadiu situația financiară este precară.

Jumătate din ele nu au niciun fel de active sau au active neidentificabile și nu depun niciun fel de declarații fiscale. Statistica Finanțelor arată că, la sfârșitul lunii iunie 2014, arieratele bugetare ale companiilor în insolvență depășiseră 44 miliarde lei. Din cele peste 58.000 de firme insolvente: 1.832 sunt în reorganizare judiciară, cu arierate de 3,24 miliarde lei și peste 40.000 în faliment cu arierate de 27,66 miliarde lei. Pentru restul societăților nu au fost emise hotărâri judecătorești definitive.

Premierul Ponta a declarat, în repetate rânduri, că scăderea CAS cu 5% va putea fi acoperită prin recuperarea arieratelor de la firmele aflate în insolvență. „În baza noii legi a insolvenţei şi a studiilor pe care le-am făcut, recuperarea doar a 10% din cele 41 de miliarde de lei pe care bugetul le are de recuperat de la firmele aflate în insolvenţă înseamnă venituri de 4 miliarde", a spus Ponta, ieri, indicând una dintre sursele de venituri pentru compensarea golului creat de diminuarea CAS.

Finanțele au estimat că minusul la buget va fi de 6,5 miliarde lei anul viitor și va ajunge la 7,5 miliarde lei în 2017.

Celelate propuneri au fost: 1,3 miliarde de lei încasări în plus la CAS, CASS, contribuţii de şomaj, impozit pe venit, 1,25 de miliarde încasări în plus din TVA ca urmare a potenţialelor noi investiţii și 1,9 din reducerea cu 10% a evaziunii fiscale la CAS.

Premierul nu a detaliat modul de calcul al potențialelor încasări suplimentare la buget.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou