Proiectul autonomia Ținutului Secuiesc: Trei județe și un președinte

Cristian Blănuţă, 18 septembrie 2014, Ora 18:52

  • print
  • |
proiectul-autonomia-tinutului-secuiesc-trei-judete-si-un-presedinte-43392-1.jpg

Kelemen Hunor a prezentat, joi, la Cluj Napoca, proiectul de autonomie privind statutul Ținutului Secuiesc.

Proiectul de lege propune o formă radicală de autonomie pe criterii etnice, cu limba maghiară recunoscută oficial alături de română, cu simboluri și cu instituții proprii pentru Ținutul Secuiesc, care fac practic din regiune un stat în stat.

Proiectul mai prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional și unul executiv cu președinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.


„Noi propunem o regiune funcțională din trei județe, Mureș, Covasna și Harghita, unde cetățenii vor fi egali. Acest proiect înseamnă și o descentralizare puternică, preluarea unor atribuții de la Guvernul central către regiune", a spus Kelemen Hunor.

„Cred într-o România puternică, balcanică, motiv pentru care comunitatea maghiară dorește să obțină garanții reale și efective privind exprimarea identității comunității. Ne delimităm și respingem clar orice încercare de compromitere a proiectului nostru, primul sub formă de proiect de lege, ce conține 97 de articole, ce vizează o regândire a regiunilor de dezvoltare și a unităților administrative", a adăugat liderul UDMR.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc prevede că drumurile, autostrăzile, căile ferate şi apeductele de interes exclusiv regional, care sunt determinate prin normele de aplicare a statutului Ţinutului Secuiesc, "constituie patrimoniul inalienabil al regiunii".

De asemenea, imobilele din proprietatea statului situate în regiune sunt transferate în patrimoniul regiunii, iar judeţele, conform noilor reglementări, "pe teritoriul lor, intră în posesia bunurilor şi drepturilor de natură imobiliară ale statului cu excepţia celor de interes militar şi a serviciilor de interes naţional sau de interes regional".

„Trebuie să asigurăm în continuare pentru maghiari toate elementele pentru a păstra identitate națională. Există 14 modele de autonomie în țările din UE, noi am ales un model adaptat după modelul din Italia", a continuat acesta.

„Este timpul după 25 de ani pentru încă un pas în ceea ce privește o reconciliere efectivă și puternică. Nu suntem dușmani. În 125 de ani au fost momente grele în istoria noastră. Dar dacă noi credem că viitorul nostru comun este o țară puternică într-o Uniune Europeană puternică, atunci trebuie să depășim toate clișeele și formulele verbale", a mai spus Kelemen.

În proiect se mai menţionează că avizul judeţului "este obligatoriu pentru concesionarea comunicaţiilor şi a transportului prin liniile care traversează teritoriul judeţului respectiv", fiind obligatoriu şi pentru "lucrările de amenajare a apelor curgătoare și necurgătoare".

"Organele regiunii sunt: consiliul regional și executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri aleși prin vot universal și direct pe teritoriul Ținutului Secuiesc. Alegerile se vor desfășura separat pentru reprezentanții fiecărei comunităţi naţionale, componența consiliului trebuind să corespundă proporției acestora pe baza ultimului recensământ. Consiliul regional exercită competenţele normative atribuite regiunii, precum şi alte atribuţii care îi sunt conferite prin Constituţie, prezentul statut şi lege", se mai arată în proiect, potrivit Mediafax.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:16
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou