Propunerea lui NĂSTASE pentru PONTA: revizuirea CONSTITUȚIEI

Cristian Blănuţă, 17 septembrie 2014, Ora 09:16

  • print
  • |
propunerea-lui-nastase-pentru-ponta-revizuirea-constitutiei-43359-1.jpg

Omul care l-a creat pe Victor Ponta și care de puțin timp a ieșit de după gratii îi propune premierului teme de campanie electorală.

Una dintre ele, revizuirea Constituției.

Fostul premier Adrian Năstase îi propune lui Victor Ponta să își schimbe puțin temele de campanie și îi propune să abordeze un alt subiect: revizuirea Constituției.

"Subiectul revizuirii Constitutiei a disparut de pe agenda partidelor dar si din agenda publica. Este un lucru explicabil. Dupa destramarea USL, revizuirea nu mai putea fi "impusa", nemai existand majoritatea de 70%. Opozitia avea, si ea, alte obiective. Pe de alta parte, majoritatea actuala cuprinde si UDMR, care - in perspectiva anului 2018 - gandeste la propriile scopuri de modificare a textului constitutional.

Proiectul de revizuire, realizat sub conducerea lui Crin Antonescu, era realizat mai curand cu privirea spre trecut, pentru a corecta si a impiedica excesele lui Traian Basescu. Cand mai sunt doar cateva saptamani pana la finalul regimului Basescu, in mod evident, acel text nu mai este actual - dincolo de modificarea majoritatii din parlament.

Privind spre viitor, dupa alegerile prezidentiale, va mai fi oare necesara revizuirea Constitutiei? Eu cred ca da. Si acesta poate fi unul din proiectelele majore ale candidatului la prezidentiale, Victor Ponta. Prima revizuire, cea din 2003, s-a realizat in vederea aderarii la NATO si la UE. Acum, noul text constitutional ar trebui sa consemneze statutul Romaniei de membru al NATO si al UE. Ar fi necesar, cel putin, si un "reglaj fin" in ceea ce priveste relatiile dintre puterile statului. Si unele corectii, decurgand din practica Curtii Constitutionale.

Chiar daca in zona opiniei publice, o astfel de initiativa si de dezbatere nu vor fi foarte atent urmarite, efectele pot fi importante in efortul de normalizare a vietii publice in Romania, cu rezultate economice si sociale favorabile. Cred in continuare ca tara noastra are nevoie de o evolutie constanta in domeniul institutional si al reglementarilor. Cred, in continuare, ca solutia pentru viitor, nu poate fi reprezentata de campanii de vanatoare de vrajitoare, construite la varf, pentru a da exemple, ci de o constructie metodica si continua de institutii si de legi, insotita de eforturi educationale. Pe termen mediu si lung, rezultatele vor apare.

Putini mai stiu, probabil, discursul tanarului deputat Nicolae Titulescu, rostit in urma cu exact o suta de ani, la 20 aprilie 1914, in Adunarea Deputatilor, cu ocazia "discutiunii revizuirii Constitutiei". La doar doi ani dupa intrarea in parlament, pe lista Partidului Conservator Democrat (condus de Take Ionescu), Titulescu, in varsta de 34 de ani, explica, in termeni categorici, nevoia modificarii Constitutiei, temele centrale fiind la acea vreme reforma proprietatii agricole si reforma de vot. Titulescu intreba atunci: "care este scopul pe care il urmariti prin actiunea d-voastra reformatoare; care sunt mijloacele prin care vreti sa atingeti acest scop?" Si tot el raspundea: "Scopul d-lor este in functie de raul pe care voiti sa-l tamaduiti", a scris Adrian Năstase.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:43
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou