România pregătește interzicerea unei arme electorale! Care va fi prețul?

Mirela Ene, 2 martie 2023, Ora 16:41

  • print
  • |
romania-pregate-te-interzicerea-unei-arme-electorale-care-va-fi-pretul-47564-1.png

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, nu pierde timpul. Exact în ziua în care Comisia de Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a SUA valida un proiect de lege care va permite interzicerea TikTok, Burduja anunța primii pași și în România, în acest sens. La fel cum o face și UE. Scopul final e, limpede, interzicerea totală a aplicației chineze în Occident, pentru că vin alegeri importante, iar TikTok e o armă electorală devastatoare. Întrebarea e dacă însăși interzicerea nu va fi decontată sever, electoral, ceea ce face să merite urmărirea, de aici încolo, a scandalului, scrie inpolitics.ro.

Burduja a declarat, ieri, referitor la decizia Comisiei Europene și a Parlamentului European de interzicere a TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului acestora, că aplicarea unei astfel de prevederi în România este analizată în aceste zile, împreună cu toate instituţiile implicate.

„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate, e un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că, dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constituţională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole", a spus ministrul, conform Agerpres.
Întrebat despre faptul că Senatul are cont de TikTok şi mulţi parlamentari apar pe această aplicaţie, el a menţionat că este o analiză care trebuie făcută cu „maximă seriozitate".

O comisie a congresului american, reamintim, a dat ieri undă verde unui proiect de lege care i-ar conferi preşedintelui SUA autoritatea de a interzice complet TikTok în SUA. Canada a adoptat și ea, marți, măsuri de interzicere a aplicației pe dispozitivele guvernamentale.
Scopul final al guvernelor occidentale este interzicerea completă pe teritoriile lor a aplicației chineze, în viitorul foarte apropiat.

Și la fel de limpede e că nu temerile de spionaj sunt motivul real al demersului. Ci imensa capacitate a TikTok de a influența jocurile electorale. La fel cum o fac și Facebook, Twitter, Youtube sau Instagram.

Doar că acestea sunt occidentale și pot fi manevrate conform intereselor locale, în timp ce aplicația chineză este în afara controlului euro-atlantic.

 Aplicația cu cea mai furibundă răspîndire în ultimii ani

În România, spre exemplu, aveam în ianuarie 2021 un număr de 5,3 milioane de utilizatori, depășind Instagram, iar fix un an mai târziu se ajunsese la 6,3 milioane. În acest ritm, în anul electoral 2024 TikTok va fi depășit Facebook, la noi, cu minim 8-9 milioane de utilizatori. Crește vertiginos, potrivit ANCOM, și numărul conexiunilor active ale românilor la internet, peste 20 de milioane în prezent.
Foarte important, aplicația chineză a prins cel mai bine la segmentul tânăr și dinamic al populației.

În 2024, TikTok are capacitatea, spre exemplu, să influențeze dramatic alegerile europarlamentare, apelând și stimulând spiritele rebele ale tinerilor, deja nervoși pentru ceea ce se petrece în lume în ultimii ani. Câteva clipuri bine realizate pot ajunge la sute de milioane de utilizatori, cu efecte greu de cuantificat.
În SUA, Twitter a creat deja politicieni din nimic, de ani buni și se estimează că are o influență covârșitoare în alegeri, chestie simțită de Trump pe pielea lui.

La noi, Klaus Iohannis a fost poate primul mare beneficiar al "stimulentelor" digitale, în 2014 înflorindu-i peste noapte câteva milioane de urmăritori și câteva zeci de milioane de mesaje de susținere pe Facebook, lucru care l-a făcut campionul politicienilor europeni în domeniu. Despre USR și AUR se vorbește tot ca despre niște partide create strict de gherila digitală.

Fără Facebook ori Twitter, USR/REPER ar înceta brusc să mai existe.

TikTok și influența sa în creștere accelerată - lansat în 2018, devenea cea mai descărcată aplicație din lume în 2020, menținându-se și anul trecut - se anunță a fi un mare broker de putere în alegerile de anul viitor, nu doar din România, ci și din Europa ori SUA.
Dacă gigantul chinez își propune, spre exemplu, stimularea tinerilor de a ieși la vot, se pot da peste cap rapid și devastator minuțioase planuri ale unui partid care ar miza pe alt tip de electorat.

Ce e de făcut?

Simplu: sub pretextul că spionează occidentalii, TikTok poate și va fi cu siguranță interzis total în Occident, în cursul acestui an ori, cel târziu, anul viitor.
Problema ridică și alt aspect, însă, la care un politician ca Burduja ar merita să reflecteze, ca de altfel tot guvernul, parlamentul și partidele autohtone.
Dacă iei jucăria favorită a milioane de tineri, oare cum vor reacționa aceștia?

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:52
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou