Romii amenință: Cer autonomie, dacă proiectul UDMR este acceptat

Cristian Blănuţă, 20 septembrie 2014, Ora 14:38

  • print
  • |
romii-ameninta-cer-autonomie-daca-proiectul-udmr-este-acceptat-43420-1.jpg

Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc a incins spiritele in comunitatea romilor, care amenință că vor cere autonomia dacă planul UDMR va fi acceptat.

Partida Romilor Pro Europa Sucursala Județeană Cluj, reprezentată de către președintele județean Aurel Roșianu, a enunțat într-un comunicat de presă că "dorința romilor din aceste zone este de a nu se maghiariza romii vorbitori de limba maghiară și de a nu se pierde identitatea de etnici romi și de alegători".

"Avand in vedere ca UDMR cere autonomie asupra tinutului secuiesc, mai multe organizatii ale Romilor din Ardeal ne opunem asupra acestui proiect de autonomie, prin faptul ca in judetele Covasna, Harghita si Mures locuiesc un numar de 60.000 de mii de romi", se arată într-un comunicat de presă remis de Partida Romilor Pro Europa Sucursala Județeană Cluj, potrivit evz.ro.

"Dorinta romilor din aceste zone este de a nu se maghiariza romii vorbitori de limba maghiara si de a nu se pierde identitatea de etnici romi si de alegatori.
Credem ca acest proiect are doar culoare politica de a negocia in turul 2 voturile maghiarilor. In cazul in care acest proiect va fi acceptat se va crea un precedent si noi, romii, vom cere autonomie in judetele cu o mare pondere de romi, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Calarasi, Iasi, Olt si Galati", mai scriu liderii în comunicatul de presă.

Doleanţele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut.

Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Elena Udrea, Monica Macovei, Liviu Dragnea, dar şi alţi lideri politici sunt împotriva proiectului de autonomie.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:34
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou