Salvarea lui Bode și propulsarea lui Boc la Cotroceni

Ştefan Diaconu, 31 ianuarie 2023, Ora 20:19

  • print
  • |
salvarea-lui-bode-i-propulsarea-lui-boc-la-cotroceni-47373-1.jpg

Cu două săptămâni în urmă, în stațiunea termală din orașul Tășnad județul Satu Mare a avut loc o întâlnire secretoasă la care au participat 15 lideri județeni ai PNL, majoritatea din Transilvania și cu funcții importante în conducerea centrală a partidului. Amfitrionul întâlnirii a fost deputatul sătmărean Adrian Dorel Cozma, președinte județean și vicepreședinte național al PNL, de facto un proxy al versaților și versatililor Vasile Blaga și Rareș Bogdan. Cozma a devenit un adversar declarat al premierului Nicolae Ionel Ciucă, de când a inițiat în partid o petiție prin care s-a solicitat retragerea generalului din funcția de premier interimar în care a fost desemnat, după demisia lui Ludovic Orban.

Salvarea lui Bode și propulsarea lui Boc la Cotroceni

Conform unei surse din stafful de organizare, scopul întâlnirii a fost salvarea ministrului de interne Lucian Bode, care deține și funcția de secretar general al PNL, asupra căruia se fac presiuni puternice pentru a demisiona, de mai bine de o lună, de la palatele Cotroceni și Victoria, care vor să-l scoată țap ispășitor pentru eșecul accederii în Spațiul Schengen. În spatele grupului de la Tășnad s-ar afla mai mulți grei din fostul PDL, ca Emil Boc, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Gheorghe Falcă, Daniel Buda, Ioan Oltean, Mircea Hava. Acești lideri hârsiți și servanții lor reuniți în orășelul sătmărean sunt nemulțumiți că la premierul Ciucă nu au accesul pe care-l aveau pe vremuri la premierul Boc pentru a rezolva problemele administrațiilor și comunităților pe care le reprezintă, precum și afacerile proprii. Liberalii care s-au închinat, cel puțin un deceniu, fostului președinte Traian Băsescu, ar dori ca, în anul electoral care urmează, candidatul PNL pentru funcția de președinte al României să fie accesibilul și concesivul Emil Boc, mizându-se pe faptul că fostul deputat și premier, actualmente primar forte de Cluj, ar putea atrage voturi și din partea naționaliștilor și suveraniștilor, datorită descinderii sale din Țara Moților (fiind originar din satul Călățele comuna Mărgău județul Cluj). Totodată, acești liberali cu miez portocaliu ar dori ca funcțiile de președinte al PNL și de prim-ministru al Guvernului României să fie preluate de docilul și manipulabilul Lucian Bode, care, trebuie să recunoaștem, a avut o ascensiune uluitoare în politică după ce a renunțat la meseria de electrician cățărător, aducându-ne oarecum aminte de celebrul personaj brechtian Arturo Ui.

Pentru atingerea acestor obiective, menținerea sălăjanului Bode în fruntea Ministerului Administrației și Internelor (MAI) este vitală, având în vedere atribuțiile importante ale acestui minister în organizarea alegerilor programate anul viitor (europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale). Bode a mai fost susținut de acest grup pentru funcția de premier după demisia fostului idol economico-financiar al traderilor politici Rareș Bogdan și Alina Gorghiu, Florin Cîțu, fiind agreat și de președintele Iohannis, dar partenerul strategic de peste Ocean a reușit să-l impună pe generalul Ciucă, care a făcut ceva studii și la celebra academie militară West Point, in timp ce electricianul sălăjan a umblat la o facultate dubioasă din Oradea doar ca să-și ridice diploma de licență în electrotehnică. Starul politic din Sălaj apucase să se laude apropiaților că este în cărți pentru funcția de premier, dar a rămas cu buzele umflate, cel puțin deocamdată. Lucian Bode a preluat portofoliul de ministru de interne în octombrie 2021, când a fost instalat guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR condus de premierul Nicolae Ciucă, după ce anterior deținuse portofoliul de ministru al Transporturilor în guvernul Orban.

Amazoanele blonde ale craiului din Apuseni

După învestire, Bode a numit-o în funcția de secretar general al MAI și de șefă de cabinet pe Ștefania Gabriella Ferencz, care a deținut anterior aceleași funcții în Ministerul Transporturilor. Ștefania Ferencz este cunoscută drept una dintre blondele lui Boc, printre care s-au mai aflat Cynthia Curt, Liliana Călin și Vanessa Youness (care se vopsește când blondă, când brunetă). Pe Cynthia Curt, generosul Emil a promovat-o, cu vreo două decenii în urmă, asistenta sa la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB, iar apoi subprefect al județului Cluj ( în 2005), consilier de stat la cancelaria sa după ce a devenit prim-ministru în decembrie 2008, președinte al Consiliului Național de Integritate (în 2010), consul general al României la Barcelona (în 2012), inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului (din 2019). Liliana Călin a fost reprezentanta firmelor turcești Kiatt Group (profilată pe reparații și asfaltări de drumuri și străzi) și King Entreprises (profilată pe repararea și amenajarea locurilor de joacă), aduse pe tărâmurile mioritice de fostul președinte Traian Băsescu în perioada în care era primar general al Capitalei și preluate de Emil Boc după ce a devenit primar al Clujului în 2004. Vanessa Youness a jucat rolul de proxy al companiei Microsoft în România și a fost vecină de apartament cu Boc într-un bloc de pe Calea Victoriei din București, în perioada în care acesta era premier.

,,Asfalt tango cu Emil Boc’’ , paparazzii de la CANCAN l-au surprins în București, în data de 7 mai 2007, în plină zi, pe Emil Boc, pe atunci primar al Clujului și președinte al PDL, când i-a cumpărat și trimis Lilianei Călin, o tânără și înfocată activistă pedelistă , un cățeluș de pluș aproape cât el de mare la sediul din capitală al firmelor King Entreprises și Kiatt Group. Aceiași paparazzi au constatat că tânăra și-a petrecut noaptea ce a urmat în apartamentul în care adăsta primarul Clujului când venea în capitală pentru a participa la ședințe de partid sau la alte evenimente. Nu a fost o simplă coincidență că, doar cu patru zile înainte, respectiv în 3 mai, primăria condusă de Boc a încheiat cu Kiatt trei contracte cadru de lucrări (care au fost înregistrate sub nr. 35994/03.05.2007, 35996/03.05.2007 și 35997/03.05.2007), pe care, cel mai probabil, edilul clujean le-a trimis spre semnare reprezentantei firmei turceșt împreună cu cățelușul de pluș. În anul respectiv, Kiatt Group a primit un contract pentru reparații străzi în valoare de 10 milioane de euro, cel mai mare contract atribuit până atunci de municipalitatea clujeană în domeniu. Toate acestea sunt indicii serioase că primarul Boc s-a dedulcit cel puțin la mită cu păr, cum sunt denumite în jargonul penaliștilor favorurile sau recompensele sexuale.

Ulterior, presa de scandal a denumit-o pe Liliana Călin „amanta lui Boc”, iar cei doi amorezi au avut probleme cu soții lor. După ce a devenit premier în decembrie 2008, Emil Boc a încercat să-l consoleze pe soțul Lilianei, Dragoș Bogdan, numindu-l vicepreședinte al ANAF pe criterii numai de el știute. Cert este că, vreme de un deceniu, firmele turcești reprezentate de focoasa și generoasa Liliana au încasat în jur de 1,5 miliarde de lei (peste 300 de milioane de euro) de la Primăria municipiului Cluj, de la Consiliul Judetean Cluj (în mandatele de președinte ale finului și discipolului nașului Boc, Alin Tișe) și de la alte primării clujene păstorite de PDL. Plecat de la Cluj, unde avea și are domiciliul, temerarul, clarvăzătorul și imparțialul șef al DNA, Daniel Morar, nu a mirosit nimic din această afacere substanțială și favorizantă. Probabil că mirosul i-a fost atrofiat de faptul că a fost coleg de armată cu Boc și au continuat să relaționeze în cursul studenției, Morar urmând Facultatea de Drept, iar Boc Facultatea de Filozofie, ambele din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), pe care le-au absolvit amândoi în 1990. Apoi, în perioada 1991-1995, Boc a urmat Facultatea de Drept din UBB, unde a fost coleg de an și de grupă cu viitoarea zeiță anticorupție Laura Codruța Kovesi, care nici ea nu a mirosit nimic suspect la fostul său coleg în cei 12 ani în care s-a remarcat în funcțiile de procuror general al României și de procuror șef al DNA.

O nadă pentru pofticiosul Emil

Vanessa Youness a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, fiind acuzată că a primit în 2011 o șpagă de un milion de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, pe care aceasta îl convinsese că îl poate influența pe primul ministru Emil Boc ca Guvernul să decidă prelungirea contractelor pentru licențele Microsoft. Potrivit DNA, Pescariu ar fi dat banii prin intermediul afaceristului constănțean Gheorghe Verioti, care a susținut constant acest fapt atât printr-un denunț formulat cât și prin declarațiile date în cursul urmăririi penale și în cursul judecății. Vanessa Youness a susținut că a fost anchetată și trimisă în judecată pentru că ar fi refuzat să îl denunțe la DNA pe vecinul ei de bloc Emil Boc. La percheziția efectuată în casa inculpatei a fost găsit un tratat de medicină de urgență care îi aparținea lui Boc, care-l primise de la SMURD cu dedicație specială, ceea ce ar fi reprezentat pentru procurori un indiciu al legăturii dintre cei doi. Cu ocazia audierii sale în cursul urmăririi penale și în instanță, fostul premier a recunoscut că a întâlnit-o de câteva ori pe tînăra Vanessa, dar a susținut că nu are informații despre faptele de corupție despre care se vorbește în dosar, iar dacă s-au petrecut aceste lucruri s-ar fi întâmplat fără știrea și implicarea lui.

Inculpata a fost condamnată la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare de Tribunalul București, ce a rămas definitivă la Curtea de Apel București. Nici de data aceasta, zeița anticorupție nu a mers până la capăt și nu l-a tras de brăcinarii răspunderii penale pe fostul său coleg de facultate. Ulterior, Vanessa Youness și chestorul în rezervă Gelu Oltean, fost șef al serviciului secret al MAI, care-i devenise iubit, au fost arestați și trimiși în judecată de DIICOT într-un dosar de trafic de droguri de mare risc, fiind acuzați că, în clinica deținută de femeie în județul Dâmbovița, au fost organizate şedinţe de spiritism, unde se consuma ceai de ayahuasca, o băutură halucinogenă interzisă. Cel mai probabil, enigmatica Vanessa a fost o nadă plasată în proximitatea pofticiosului premier a lui Băsescu de către un serviciu secret, cel mai probabil al MAI (DGIPI), având în vedere releția sa intimă ulterioară cu chestorul Gelu Oltean, copil de suflet al chestorului Virgil Ardelean, alias Vulpea,și șef al ,,doi și un sfert” în guvernarea Ponta.

Ascensiunea și favorizarea Ștefaniei

Ascensiunea cea mai fulminantă dintre blondele lui Boc a avut-o Ștefania Ferencz, o blondă care a fost legată ombilical de politicianul clujean de-a lungul a peste 20 de ani. Originară din localitatea Coroieni județul Maramureș (situată lângă Târgu Lăpuș), Ștefania Ferencz a absolvit dreptul la universitatea privată Nicolae Titulescu din București, care era catalogată printre cele mai slabe din țară și nu era acreditată în anul în care a absolvit-o (2001), motiv pentru care a susținut și a obținut licența la Universitatea București. După absolvirea facultății, din 2001 până în 2004, a fost angajată de deputatul Emil Boc consilier parlamentar și șefă de cabinet la biroul său parlamentar. Ulterior l-a urmat pe acesta la Primăria Cluj Napoca, unde a condus Direcția de Patrimoniu și Evidența Proprietății, După investirea lui Boc în funcția de premier în decembrie 2008, a fost promovată director de cabinet al acestuia, cu rang de secretar de stat. În februarie 2012, după demisia lui Boc, a fost promovată secretar general-adjunct al Guvernului condus de efemerul premier Mihai Răzvan Ungureanu, funcție din care a fost dată afară de următorul prim-ministru, Victor Ponta. Nu a rămas însă pe drumuri, fiind impusă de binefăcătorul său comisar în Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, unde a avut un salariu lunar în jur de 10.000 de euro. În 2014, a revenit alături de Boc la Primăria Cluj Napoca, de această dată fiind numită director al Direcției de Comunicare. În 2019, odată cu venirea liberalilor la putere, cu toate că studiile absolvite nu o recomandau, a fost desemnată secretar general al Ministerului Transporturilor, care a fost preluat de Lucian Bode, cunoscut drept serv al lui Emil Boc. În fine, după instalarea Guvernului Ciucă în octombrie 2021, a preluat funcția de secretar general al MAI, la conducerea căruia fusese numit servul binefăcătorului său.

Prin prisma funcțiilor și demnităților deținute, s-ar putea crede că Ferencz a devenit expertă în aproape orice: de la „securitate și bună guvernare” (a absolvit cursul predat de generalul sfertodoct Gabriel Oprea la Colegiul Național de Apărare) la diplomație (a absolvit pe șestache Institututul Diplomatic), patrimoniu, energie, asigurări, finanțare strategică, transporturi, administrație și interne. Mai peste tot, Emil cel Bun a avut grijă ca joburile de la stat ale pupilei sale să fie dublate de numiri în consilii de administrație, taman în cele mai bănoase ( TETAROM, E.ON Energie România, Fondul Român de Contragarantare a Creditelor pentru IMM -uri, Comitetul Interministerial de Finanțe, Garanții și Asigurări, EXIMBANK, CNAIR, ROMATSA, SNCFR), care i-au asigurat venituri de cel puțin 100.000 de euro pe an. De exemplu, conform declarațiilor sale de avere, pupila lui Boc a realizat venituri de 613.446 lei(peste 138.000 de euro) în anul 2012 (adică 11.500 euro pe lună) și de 600.000 lei (peste 135.000 de euro) în anul 2020 ( 11.250 de euro pe lună), când a făcut parte din nu mai puțin decât patru consilii de administrație. Ferencz deține un apartament în București, o casă în Cluj Napoca și o casă în satul Sălicea, situat în imediata apropiere a urbei păstorite de Emil Boc. Cu doi ani în urmă, Consiliul Județean Cluj, condus de finul lui Boc, Alin Tișe, a asfaltat cam pe lângă lege, dar la cele mai înalte standarde drumul comunal care leagă satul în care pupila lui Boc și-a făcut casă nouă de urbea lui Boc. Pentru toate acestea, nu puțini ziariști și analiști au conchis că miss Ștefania ar fi o altă creatură politică din categoria Coana Joițica, actualizată cu succes în ultimele două decenii de Elena Udrea sau Alina Gorghiu.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:29
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou