Administraţia Naţională a Penitenciarelor îi jecmănește pe deținuți

Ştefan Diaconu, 2 iunie 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
administratia-nationala-a-penitenciarelor-ii-jecmane-te-pe-detinuti-40677-1.jpg Video Administraţia Naţională a Penitenciarelor îi jecmănește pe deținuți

Deținuții care își execută pedepsele în penitenciarele românești au dreptul să-și cumpere alimente, țigări sau bunuri de igienă personală de la magazinele speciale deschise aici. Aceste cumpărături nu pot fi, însă, nelimitate.

Fiecare are dreptul să cheltuiască o anumită sumă, prin intermediul unor carduri speciale atașate unor conturi controlate de autorități. Cu toate acestea, Administrația Națională a Penitenciarelor, voit ori, pur și simplu, în goana după venituri mai mari, limitează drepturile deținuților. Printr-o chirie care crește exponențial, an de an, impusă comercianților care câștigă dreptul să vândă în închisori, prețurile produselor cresc și ele, ajungând uneori la valori incredibile.

Astfel că o persoană aflată după gratii poate cumpăra, cu suma la care are dreptul, mult mai puțin decât ar obține la un magazin de „afară". Asta înseamnă că suma respectivă, stabilită pe baza unor reglementări internaționale, astfel încât să poată acoperi un minim necesar al persoanei rămâne doar pe hârtie. Conform obiceiului românesc, legea e făcută pentru a fi încălcată. Culmea ironiei, chiar de aceia care sunt plătiți să-i pedepsească și să-i reeduce pe cei care au încălcat alte legi, iar acum plătesc pentru greșelile făcute.

Jilava, cea mai „ieftină" închisoare

Magazinul din interiorul Penitenciarului Jilava măsoară puțin peste 46 de metri pătrați, cam cât o garsonieră mare. Prețul chiriei este, însă, peste 5.500 de euro pe lună. Mai exact, 120 de euro pe metrul pătrat. Adică mai mult decât la un hotel de lux din buricul târgului. Și totuși, surprinzător, e printre cele mai rezonabile chirii ale magazinelor din închisorile românești.

Patronul magazinului spune că aceste sume se reflectă, evident, în prețurile cu care se vând produsele către deținuți. Și că aceste sume cresc an de an și nu au cum să fie niciodată mai mici. Asta, pentru că licitația din fiecare an pornește de la prețul din anul precedent. Și crește serios. Ca o comparație, prețul chiriei pentru acest magazin a fost, în primul an, de 12 euro pe metrul pătrat. Între timp, a crescut de zece ori.

Sistemul e gândit prost, de la cel mai înalt nivel

Aceasta este părerea celor care vând în interiorul închisorilor. La Penitenciarul Giurgiu, magazinul are 35 mp, la care se adaugă 8,30 mp spațiu de depozitare și un grup sanitar cu suprafața de 6,70 mp. Prețul chiriei - 990 de lei pe lună pentru fiecare metru pătrat.
La Rahova este și mai și. Prețul chiriei este de 440 de euro pe metrul pătrat, astfel că firma care a câștigat licitația are de plată peste 21.000 de euro pe lună.

VIDEO Mihai Niculescu, chiriaș în penitenciarul Jilava, declară: "În Rahova, 1 mp de închiriat costă 440 de euro/luna"

Cu toate acestea, comercianții susțin că nu-și pun adaos comercial mai mare de 25 de procente. Lucru imposibil, susțin cei din domeniu, dat fiind faptul că nu și-ar putea plăti chiria și celelalte cheltuieli dacă ar fi așa. Cu toate acestea, comercianţii susţin că nu-şi pun adaos comercial mai mare de 25 de procente. Lucru imposibil, susţin cei din domeniu, dat fiind faptul că nu şi-ar putea plăti chiria şi celelalte cheltuieli dacă ar fi aşa. Astfel se face că preţurile tuturor produselor cresc şi ele, în acelaşi ritm.

Gardieni mai siguri, deținuți mai înfometați

Magazinele din penitenciare au fost gândite, susțin surselor noastre, pentru a se reduce riscul introducerii în incintele instituțiilor substanțe sau obiecte interzise. Drogurile se ascundeau în cutiile de ness, telefoanele mobile sau cartelele în tuburi de spray sau de pastă de dinți și așa mai departe, spun sursele citate.

Acum, verificarea personalului care vinde în aceste magazine, dar și a mărfii se face „ca la aeroport", iar patronii firmelor au tot interesul să nu „calce pe bec".

În schimb, deținuții nu mai pot primi de acasă la fel de multe pachete și obiecte personale. Fiecare are un card, la fel cu cele bancare, clasice, și poate dispune de o anumită sumă de bani, în funcție de recompensele și premierile primite sau de alte „amănunte" ale vieții de după gratii. Dacă prețurile sunt mai mari decât în mod normal, ghinionul lor.

Sistemul nu este infailibil

De multe ori, însă, sistemul prin care se controlează cumpărăturile deținuților dă erori. Uneori sunt descoperite, alteori nu. Este vorba despre programul informatic, plătit și acesta cu sume enorme, dar care are bug-uri pe care nimeni nu mai este interesat să le remedieze. Un exemplu banal, dezvăluit chiar de către unul din vânzătorii de la un asemenea magazin: „În timp ce bat pe casă produsele pe care și le alege un deținut, intră câte un ofițer.

De când li s-a desființat popota, ofițerii cumpără de la noi țigări, semințe sau câte ceva de mâncare. Ei plătesc cu cash, nu au carduri. Trebuie să ies din sistem, să-l servesc și să-i dau bonul. Nu poate un ofițer să aștepte după un deținut. Când intru iar să adaug deținutului ce mai are de cumpărat, sumele se amestecă, iar deținutul poate pierde de pe card și costul cumpărăturilor ofițerului".

Tentația e mare și în rândul vânzătorilor. De nenumărate ori au primit oferte și promisiuni privind sume de nivelul miilor de euro pentru a introduce în incinta închisorii droguri, telefoane, „medicamente împotriva durerilor de burtă" ori alte lucruri. Cei mai mulți rezistă tentațiilor. Dar nu toți. Până la urmă, dacă statul îi fură pe deținuți, de ce nu ar profita și ei?

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou