Bioterorismul ameninţă România

Teo Popa, 30 septembrie 2012, Ora 20:22

  • print
  • |
bioterorismul-ameninta-romania-27642-1.jpg

Pericolele bioterorismului

Variola. Este o maladie foarte contagioasă. În absenţa unui tratament specific, mortalitatea atinge un procent de 30% dintre persoanele nevaccinate. Se transmite de la persoană la persoană, prin contact direct sau prin intermediul unui obiect contaminat, dar nu prin apă sau prin aer.

Pesta (ciuma). Există încă în anumite părţi ale lumii. În fiecare an, OMS raportează între 2.000 şi 4.000 de cazuri de ciumă în întreaga lume. Mortalitatea este între 50% şi 90% pentru cazurile netratate şi de 15% în cazurile tratate. Febra Lassa, Ebola. Sunt extrem de contagioase, în cele mai multe cazuri mortale şi nu se tratează. Pentru Ebola, mortalitatea este între 50% şi 90% dintre cazuri.

Antraxul. Este o maladie infecţioasă, cauzată de o bacterie formată din spori, care se poate transmite pe cale cutanată sau respiratorie. Formele respiratorii sunt în general mortale, iar în cazul infecţiilor intestinale, mortalitatea se situează între 25% şi 60%.
Botulismul. Toxina botulinică poate contamina apa potabilă, poate fi introdusă în alimente sau dispersată în atmosferă. Ingerarea, inhalarea sau contactul ochilor sau al unei răni de pe piele cu o cantitate infimă sunt suficiente pentru a provoca intoxicaţii grave şi tulburări neurologice mortale.

După 11 septembrie 2001, pericolul unor atacuri teroriste de amploare asupra populaţiei din oricare parte a lumii nu mai pare a fi un scenariu de neimaginat. Terorismul chimic, biologic său nuclear nu mai este de domeniul filmelor science-fiction. Potrivit unor analişti, riscul utilizării acestor arme este în creştere, având în vedere sporirea violenţei interetnice şi religioase şi a încălcării drepturilor omului.

Potrivit altora, posibilităţile unui atac terorist cu arme biologice, de exemplu, sunt reduse, dar se trag semnale de alarmă asupra consecinţelor dezastruoase, dacă nu se vor lua măsuri imediate. Tratatele internaţionale care se referă la aceste tipuri de armament nu prevăd măsuri suficiente de control. De aceea, se impune o implicare nu numai a statelor, dar şi a organizaţiilor nonguvernamentale.

Cu toată mobilizarea americană împotriva statelor considerate teroriste, ameninţarea bioterorismului este neliniştitoare pentru viitor. Bioterorismul constă în utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea de viruşi, bacterii, ciuperci sau toxine, de microorganisme, cu intenţia declarată de a provoca o maladie sau decesul fiinţelor umane, animalelor şi plantelor, cu scopul de a atinge anumite obiective. Efectele bioterorismului pentru sănătatea publică sunt considerabile fie şi numai în eventualitatea în care numărul persoanelor infectate ar fi redus.

Statele Unite, deschizătoare de drum

Preşedintele George W. Bush a ratificat la 12 iunie 2002 Legea privind siguranţa sănătăţii publice şi pregătirea şi reacţia faţă de bioterorism (Legea privind bioterorismul), care include un mare număr de prevederi menite să contribuie la siguranţa SUA împotriva bioterorismului, precum şi noi competenţe pentru ministrul Sănătăţii şi al Serviciilor Umane (Health and Human Services - HHS) de a lua măsuri pentru a proteja proviziile de alimente ale naţiunii împotriva ameninţării contaminării intenţionate.

Noi reglementări

FDA elaborează în continuare regulamente pentru următoarele prevederi majore ale Legii privind bioterorismul. Cu excepţia scutirilor specificate, aceste noi regulamente se aplică tuturor firmelor care se ocupă de orice alimente şi produse pentru hrana animalelor reglementate de FDA, inclusiv alimentele dietetice, cele speciale pentru copii, băuturile (inclusiv băuturile alcoolice) şi aditivii alimentari. FDA reglementează toate alimentele cu excepţia cărnii, a cărnii de pasăre şi produselor prelucrate din ouă, care sunt reglementate de Departamentul pentru Agricultură al SUA. Întreprinzătorii indigeni şi străini care produc, prelucrează, ambalează sau depozitează alimente pentru consum în SUA trebuie să se înregistreze la FDA. Sunt scutite firmele străine, dacă alimentele de acolo urmează să fie prelucrate mai departe sau ambalate de o altă firmă înainte de a fi exportate în SUA sau dacă firma efectuează o operaţie minimă, cum ar fi aplicarea unei etichete.

Întocmirea şi ţinerea evidenţelor

Firmelor care produc, prelucrează, ambalează, transportă, distribuie, primesc, depozitează sau importă alimente li se cere să întocmească şi să ţină evidenţele care sunt necesare pentru a identifica sursele anterioare imediate şi destinatarii următori ai alimentelor (adică de unde au venit şi cine le-a primit). Acest lucru permite FDA să meargă pe urmele ameninţărilor credibile asupra sănătăţii sau ale celor cu moartea pentru oameni sau animale, depistând sursa alimentelor. Fermele şi restaurantele sunt scutite de această obligaţie.

Control la sânge

FDA trebuie să fie anunţată dinainte de fiecare transport de alimente către SUA. Anunţul trebuie să cuprindă o descriere a articolului, producătorul şi transportatorul, cultivatorul (dacă este cunoscut), ţara de origine, ţara de unde este expediat articolul şi punctul de intrare în SUA. FDA are dreptul să confişte administrativ alimente, să pună sub interdicţie (să interzică să importe alimente) orice persoană care a fost condamnată pentru vreun delict legat de importul de alimente sau care a importat alimente contrafăcute sau alterate, ce reprezintă o ameninţare cu consecinţe grave pentru sănătate sau cu moartea pentru oameni sau animale. Alimentele importate de o persoană pusă sub această interdicţie sau cu ajutorul unei persoane puse sub această interdicţie vor fi reţinute la punctul de intrare în SUA. Alimentele astfel reţinute pot fi livrate unor persoane nepuse sub interdicţie, care demonstrează, pe cheltuiala lor, că alimentele corespund standardelor FDA.

Alarmă mondială

Unele ţări, cum este Franţa, au luat în serios riscurile bioterorismului. Planul „Biotox" creat după 11 septembrie 2001 prevede reconstituirea stocurilor de vaccin împotriva variolei. Un laborator de urgenţă poate interveni 24 de ore din 24. Spitalele se dotează cu materiale speciale pentru a face faţă riscurilor chimice şi biologice. Clorarea apei a fost crescută pentru a neutraliza o eventuală contaminare a reţelelor de apă potabilă.

Un institut de supraveghere este însărcinat să detecteze cât mai devreme posibil urgenţele sanitare şi să culeagă semnale în privinţa antraxului, a meningitelor etc. State că Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi SUA au practicat, mai ales în metrou, exerciţii de alertă pentru a testa capacitatea de reacţie la un atac bioterorist asupra populaţiei. Unele state îşi reconstituie stocurile de vaccinuri. Australia a cumpărat, în 2002, 50.000 de doze de vaccin împotriva variolei. Israelul posedă o cantitate care să-i permită vaccinarea întregii populaţii. În Franţa, 60 milioane de persoane pot fi vaccinate în decurs de 15 zile, în caz de necesitate. Germania, care dispunea de 36 milioane de doze de vaccin împotriva variolei, a ajuns la 100 de milioane la sfârşitul anului 2003. Toate aceste măsuri de prevedere implică costuri uriaşe.

Măsuri concrete

Prevenirea, urmărirea şi răspunsul la bioterorism trebuie completate cu metode de apărare împotriva unor posibile scenarii de ameninţare. Există numeroase virusuri şi bacterii care pot provoca îmbolnăvirea oamenilor, animalelor sau recoltelor. O apărare eficace impune stabilirea de priorităţi: identificarea în timp real a ameninţărilor şi implementarea agendelor de cercetare, descoperire şi răspuns destinate combaterii acestora.

În această direcţie, un prim pas este hotărârea de a depozita suficient vaccin antivariolă pentru fiecare cetăţean. Îndepărtarea actualelor specii de variolă, ca fiind posibile surse de ameninţare, necesită fie crearea unui vaccin, suficient de sigur, care să permită vaccinarea cetăţenilor la scară largă, într-o etapă premergătoare atacului, fie stabilirea unei metode rapide de vaccinare a unui număr mare de cetăţeni, după primele semne de izbucnire a epidemiei. Similar, un vaccin împotriva antraxului, eficace şi uşor de administrat, împreună cu stocuri de antibiotice şi un plan realist de distribuire rapidă a acestora, imediat după atac, ar contribui la îndepărtarea altor ameninţări serioase.Dezvoltarea unei specii de antrax rezistentă la anumite antibiotice necesită tehnici de microbiologie standard. Virusul variolei este primul şi singurul virus eliminat din mediul natural. În prezent, este foarte bine păzit şi, oficial, poate fi găsit doar în două locaţii - Statele Unite şi Rusia.

 

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou