Cartier distrus din Iaşi, uitat definitiv

Ziarul Atac, 10 iunie 2012, Ora 23:57

  • print
  • |
cartier-distrus-din-iasi-uitat-definitiv-26421-1.jpg

¤ Un proiect de peste 30 milioane euro pentru reabilitarea cartierului Ţicău a fost uitat ¤ Fotografiile publicate de săptămânalului ATAC de Iaşi arată adevărata faţă a unui proiect care a eşuat din faşă ¤ ”Proiectul a ajuns acum la 30 milioane de euro cu tot cu consolidări. Aşteptăm o sursă de finanţare. Ne trebuie bani. Aşteptăm acum… Noi am trimis cereri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar se ştie cam ce relaţii au fost cu ministerul”, au declarat reprezentanţii primăriei.

 

Prin 2008, reprezentanţii primăriei au anunţat că vor reabilita complet cartierul Ţicău, care acum, în 2012, arată execrabil. Străzi rupte, case care alunecă la vale şi locuitori nemulţumiţi.

Reporterii ATAC de Iaşi au vizitat cartierul, fotografiile fiind mai mult decât lămuritoare. Iniţial, proiectul de reabilitare avea o valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Presupunea lucrări de consolidare a versanţilor, de refacere a infrastructurii, însemnând canalizare, apă, gaz, energie electrică sau colectare deşeuri. Mai mult, trebuiau modernizate străzile şi montate indicatoare de semnalizare rutieră. Ce s-a făcut de atunci? Nimic…Chiar şi şefii din primărie au recunoscut că sunt cu mâinile legate în ceea ce priveşte acest proiect.

”Proiectul a ajuns acum la 30 milioane de euro cu tot cu consolidări. Aşteptăm o sursă de finanţare. Ne trebuie bani. Aşteptăm acum… Noi am trimis cereri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar se ştie cam ce relaţii au fost cu ministerul”, au declarat reprezentanţii primăriei.

 

Străzi înfundate

 

Culmea, o stradă din Ţicău se numeşte Occident. Plăcuţa este ruginită ca şi strada. Respectiva stradă este plină de bălării, părând ca o zonă părăsită. Alte artere sunt acoperite de piatră cubică, care acum este înfundată în pământ, accesul maşinilor fiind practice imposibil.

 

Ieşenii, cam supăraţi

 

Reporterii ATAC de Iaşi au stat de vorbă cu locuitorii din cartierul Ţicău. Aceştia şi-au exporimat nemulţumirea cu privire la modul în care primăria a gestionat acest proiect. Adică, nu a gestionat…

”Am auzit şi eu că ăştia vor să facă ceva. Dar ce, s-a făcut ceva? Ne duc cu vorba. Casele se prăbuşesc la vale… Încercăm să turnăm şi noi betoane ca să nu mai apară crăpături. M-am gândit să vând casa cu terenul, dar nimeni nu vrea să cumpere aici. Mai sunt şi infiltraţii de apă aici. Doamne fereşte de un cutremur, că nu ştiu ce ne facem”, a spus Mihai C., locuitor de peste 20 de ani în cartierul Ţicău.

Nici accesul nu este asigurat în caz de urgenţă. “Iarna, nici măcar salvarea nu poate intra pe aici… Nu se curăţă zăpada, iar gropile sunt capacane pentru cine vrea să treacă cu maşina. Avem crăpături ţn case. Au venit de la primărie şi au mai cârpit un versant dar cam atât. Nu ştiu cât va ţine versantul de la intrare în Ţicău”, a spus Corin M., locuitor de peste 10 ani în cartierul uitat de edili.

Au făcut şi solicitări la primărie. ”De mai mulţi ani, eu cu vecinii trimitem sesizări la primărie pentru măcar refacerea versanţilor. Primim acelaşi răspuns, că nu au fonduri”, s-a plans Gheorghe M.

 

Ce a făcut primăria

 

În loc să salveze un cartier care stă să prăbuşească, edilii au cheltuit 50 milioane euro pe asfaltările din oraş, lucrări ce s-au dovedit de proastă calitate.

Fostul prefect Dragomir Tomaşeschi a cerut nu demult o expertiză tehnică din care a reieşit că asfaltul nu a fost făcut după reţeta standard, iar în unele porţiuni din carosabil stratul de asfalt nu avea grosimea stabilită în contract. Dar cine răspunde pentru acest furt? Deocamdată, nimeni…

Ciprian BOARU

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:18
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou