Cum plătim când suntem în străinătate? Ce alegem: cash, card sau internet-mobile banking?

Radu Tudor, 1 iulie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
cum-platim-cand-suntem-in-strainatate-ce-alegem-cash-card-sau-internet-mobile-banking-32099-1.jpg

Una dintre grijile pe care le avem atunci când plecăm în străinătate este cea legată de bani, mai exact de a ne procura valuta necesară diverselor plăți pe care le avem de făcut în alte ţări, în euro sau în alte monede precum dolar, lira sterlină, forint sau leva.

Cum scăpăm însă de probleme în utilizarea unor bancnote pe care nu le cunoaştem, mai ales dacă nu sunt euro, precum şi de spaima de a nu fi înşelaţi la schimbul valutar? Simplu: utilizând un card de debit sau credit. La fel ca în România, plăţile cu cardul la orice comercianţi din străinătate au comision 0 şi schimbul valutar se realizează automat în valuta în care plătim, la un curs apropiat de cel practicat în ţară, de băncile româneşti.

Atunci când ne aflăm în străinătate, cea mai convenabilă modalitate de a efectua diverse plăți este cea cu cardul, întrucât reţeaua de POS-uri este mult mai dezvoltată decât la noi, existând posibilitatea de a utiliza un card aproape în orice loc: de la taxiuri şi metrou, până la restaurante, hoteluri sau magazine. Ca şi în ţară, toate plăţile cu cardul sunt scutite de comision, însă cel mai important avantaj este acela că scapi de grija schimbului valutar şi implicit de riscul de a cumpăra valută la un curs dezavantajos. Evităm, de asemenea, greşelile în utilizarea unor bani pe care nu-i cunoaştem şi pe care ne e dificil să-i numărăm şi să le ţinem socoteala tot timpul.

Ca să nu mai vorbim de pericolul de a-i pierde sau de a ne fi furaţi. Acesta este motivul pentru care românii folosesc tot mai des cardul în străinătate, după cum arată şi statisticile BNR. Potrivit acestora, numărul plăţilor cu cardurile emise în ţară la POS-urile din străinătate a crescut spectaculos în ultimii patru ani, în ciuda crizei: de la numai 1,6 milioane de plăţi în primul trimestru din 2009 la nu mai puţin de 4,1 milioane de plăţi pe parcursul primelor trei luni ale acestui an.

În ceea ce priveşte numărul retragerilor de numerar la ATM-urile băncilor din străinătate, acestea au avansat mult mai lent, de la aproximativ 350.000 în martie 2009 la peste 600.000 la finalul primului trimestru din 2013. Şi valoarea plăţilor cu cardul în străinătate a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani, majorându-se de la 570 milioane de lei în primele trei luni din 2009 la 1,2 miliarde în aceeaşi perioadă a acestui an, având loc, aşadar, o dublare a sumelor de bani cheltuiţi de romani în străinătate cu cardul.


Ce facem dacă rămânem fără card în altă ţară?

Ce facem însă dacă rămânem fără card, din diverse motive, atunci când suntem în altă ţară? Este una dintre principalele probleme la care trebuie să ne gândim, mai ales că nu avem posibilitatea, ca atunci când suntem în ţară, de a merge repede la ghişeul băncii pentru a retrage numerarul de care avem nevoie. Fireşte că putem suna imediat sau trimite un e-mail la banca emitentă din ţară pentru a bloca cardul, astfel încât acesta să nu poată fi folosit de altcineva, însă accesul la bani ne va fi limitat, cel puţin o perioadă de timp. Avem soluţia de a cere eliberarea de urgenţă a unui alt card, însă aceasta presupune plata unui comision costisitor şi oricum trebuie să aşteptăm câteva zile, timp în care putem rezolva altfel problema.

De exemplu, apelând la un transfer bancar din contul cardului pierdut (doar cardul a fost blocat, nu şi banii din contul bancar la care e ataşat cardul) în contul unui alt card propriu sau în cel al unui prieten sau cunoscut. Dar poate că vă întrebaţi cum facem transferul banilor pe alt card? Foarte simplu: prin internet banking. De pe un calculator, tabletă sau telefon ne putem conecta, de oriunde din lume şi oricând la aplicaţia de internet banking aflată pe site-ul băncii pentru a face un tranfer de bani între două conturi, cu sau fără card ataşat, banii fiind mutaţi imediat dintr-un cont în altul, dacă este vorba de două conturi ale aceleiaşi bănci, sau cu o întârziere de câteva ore sau de o zi (dacă transferul se face în a doua parte a zilei) dacă este vorba de un tranfer între două bănci.

Vedem, aşadar, utilitatea deţinerii unui pachet de servicii bancare, ce include nu doar un card, ci şi serviciul de internet sau mobile banking, precum şi un card suplimentar (de rezervă, pentru a-l utiliza în cazul în cazul pierdem cardul principal). Serviciul de internet banking este util în străinătate şi pentru alte probleme pe care le putem rezolva atunci când suntem departe de ghişeul băncii noastre: putem verifica situaţia conturilor, respectiv ce sume de bani avem disponibili în contul la care este ataşat cardul, dacă ni s-a livrat salariul său s-a efectuat o plată de către un client, în cazul firmelor. Putem, de asemenea, să ne plătim facturile de utilităţi sau să efectuăm diverse alte plăti sau transferuri uzuale, precum virarea unei sume de bani în contul de card al soţiei sau copilului. În concluzie, când eşti departe de casa e bine să ai nu doar un card ci şi acces la conturile tale bancare prin internet sau telefonul mobil.

Cum se face schimbul valutar pe card

Atunci când plătim străinătate cu un card în lei, schimbul valutar se face automat, în modalităţi diferite, de la o bancă la alta şi de la un tip de card la altul: Visa sau MasterCard. Mai exact, unele bănci folosesc cursul celor două organizaţii de carduri, altele cursul BNR, la care adăugă un comision. Cursul de schimb Visa şi MasterCard se pot consulta pe site-urile celor două companii, fiind orientativ, apropiat de cel afişat de BNR, la care băncile adaugă un comision, astfel că în final cursul este apropiat de cel de la casele de schimb ale băncilor.

Ratele de schimb folosite de Visa pentru efectuarea decontării sunt puse la dispoziţia băncilor prin intermediul unor aplicaţii. De exemplu, la cardurile Visa emise de BCR şi Banca Transilvania este folosit cursul Visa, la care se adăugă un comision de 2%. În cazul cardurilor MasterCard, schimbul valutar se face în doi paşi: mai întâi din moneda tranzacţiei în monedă de referinţă a MasterCard pentru o anumită zonă a lumii (euro în cazul ţărilor din Europa şi dolar pentru restul lumii), la cursul MasterCard, apropiat de cel al BNR, iar apoi din euro sau dolari în lei, la cursul BNR, la care băncile adaugă de regulă un comision de 2%. De exemplu, dacă achiziţionaţi ceva din Bulgaria, se face conversia sumei din leva în euro, şi apoi din euro în lei. Alte bănci, precum Volksbank sau Înţesa, iau în calcul cursul BNR, la care adăugă un comision de 3%.

Cât ne costă dacă scoatem bani de la ATM-urile băncilor străine

Fireşte că nu putem să ne descurcăm doar cu cardul, nici în ţară şi nici în străinătate, astfel că o rezervă de cash ne este indispensabilă. Ce facem însă: schimbăm în România leii în euro sau în altă valută ori facem schimbul în ţara pe care o vizităm? Recomandarea este să facem aici schimbul valutar, atât din motive de siguranţă, cât şi pentru a evita comisioanele piperate care se practică în locurile aglomerate, precum trecerea frontierei, în aeroporturi, gări sau supermarket-uri.

Însă chiar dacă uităm să ne luăm la noi valută sau dacă rămânem fără bani în altă ţară, tot cardul ne poate salva: putem retrage numerar de la orice bancomat din străinătate, direct în valuta ţării respective, dar fireşte cu aplicarea unui comision, care de obicei este mai piperat decât cel practicat de casele de schimb. Comisioanele de retragere numerar de la ATM-urile băncilor străine variază în jurul a 1%, la care cele multe bănci adăugă o sumă fixă pentru fiecare operaţiune. La acesta se adăugă comisionul pentru conversia valutară, pentru care mai plătim 3% în plus faţă de cursul BNR, astfel că în total comisioanele pot ajunge la proximativ 5% din suma de bani retrasă de la bancomatele băncilor străine.

De exemplu, UniCredit Tiriac Bank are un comision de 1,5% + 7 lei pentru retragerile din ATM-urile din străinătate cu cardurile Maestro şi Visa Electron (0,2%, min. 0,5 lei pentru retragerile din bancomatele aparţinând băncilor din cadrul grupului). La BCR, comisionul pentru cardurile de debit este de 0,75% + 4,5 lei pentru retragerile în afara ţării de la bancomate care nu sunt din grupul Erste, şi de 0,2% pentru cele din grup.

La BRD, comisionul este de 1,5% + 10 lei, la ING de 1% + 10 lei, în timp ce la Raiffeisen şi CEC Bank comisionul este de 1% + 2,5 euro. La Banca Transilvania, comisionul de retragere numerar de la ATM-urile băncilor din străinătate este de 1% + 2,5 lei. Pentru cardurile de debit Visa de la Bancpost este perceput un comision de 1% + 2 lei, dar nu mai puţin de 8 lei pentru retragerile de numerar, iar pentru cardurile de debit MasterCard comisionul este de 1% + 7 lei, dar nu mai puţin de 12 lei.

La Volksbank şi Alpha Bank, comisionul de retragere numerar este de 1%, minimum 4 euro pentru cardurile de debit de bază. La o retragere de 100 de euro de la ATM, comisioanele de utilizare în străinătate (în afara ofertelor speciale de grup) pleacă de la un euro şi ajung la 4 euro, în funcţie de bancă.

Cardul în euro ne scuteşte de comisionul de schimb valutar

Cei care călătoresc des în străinătate sau fac multe cumpărături de pe site-uri din alte ţări au la îndemână alternativa cardurilor în euro sau în dolari emise de băncile româneşti, care deşi au taxe mai mari de administrare, pot fi mai avantajoase pentru că se evita comisioanele de schimb valutar. Fireşte că dacă aceste carduri se alimentează cu valută prin depunerea de lei sau printr-un transfer dintr-un cont în lei, utilizatorul va suporta, totuşi, comisionul de schimb valutar.

De aceea, un card în euro sau dolari este recomandat în special celor care au şi venituri în valută sau pentru cei care fac economii în alte monede, în diverse scopuri, precum cel de a se proteja sau chiar de a câştiga în urma variaţiilor de curs valutar. De exemplu, beneficiarii de credite în valută pot să-şi asigure un tampon în cazul devalorizărilor mai accentuate ale leului, deschizându-şi un cont în euro la care pot ataşa un card şi din care-şi pot constitui, în orice moment, prin internet sau mobile banking, un cont de economii sau un depozit în euro.

Un card în euro nu aduce mari avantaje nici la retragerile de numerar de la bancomatele băncilor străine, întrucât comisioanele sunt asemănătoare cu cele aferente cardurilor în lei sau chiar mai ridicate. De exemplu, la BCR comisionul este de 1,5% + 5 euro/dolari pentru cardurile Visa Clasic. La Raiffeisen, comisionul la cardurile MasterCard este de 1% + 2,5 euro/dolari, iar la Banca Transilvania comisionul de retragere numerar de la băncile străine cu un card în euro este de 1%, minimum 2 euro.

Finantistii.ro

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:11
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou