Generaţia de Aur a ţepelor româneşti II

Ziarul Atac, 5 februarie 2012, Ora 17:44

  • print
  • |
generatia-de-aur-a-tepelor-romanesti-ii-1.jpg

În primii ani de după '89, multe persoane au hotărât că e timpul să se îmbogăţească. Faţă de cei care au dat marile tunuri, atât în politică, cât şi în mediile de afaceri, cei prezentaţi mai jos par doar nişte copii. Dar ei au fost pionierii şi vedetele media ale primilor cinci ani ai ultimului deceniu al mileniului 2. Şi, raportate la acele vremuri, sumele obţinute au fost cu adevărat enorme.

Sever Mureşan şi distrugerea unei bănci

Banca Dacia "Felix" înregistra, în anul financiar 1994, un profit de peste 20 de miliarde de lei. Avea, pe atunci, un activ de circa 2,7 miliarde de lei. Fondurile proprii erau de aproape 300 miliarde de lei, din care, capitalul social vărsat de 52 miliarde de lei. Preşedintele băncii, Ioan Sima, afirma la momentul respectiv că "este cea mai puternică bancă privată din România." În anul 1996, BDF a ajuns sa aibă datorii de 2.286 miliarde de lei şi creanţe de 2.100 miliarde de lei.

Acuzat de falimentarea BDF

Scandalul Dacia Felix a început în martie 1996, când preşedintele BDF, Ioan Sima, l-a acuzat pe Sever Mureşan ca încearcă falimentarea băncii prin neachitarea datoriilor. Grupul de firme ale lui Sever Mureşan, SM Invest, datora băncii aproape 860 de miliarde de lei. Legătura pe care Sima a facut-o între potenţialul faliment al băncii şi SM Invest a fost prim-vicepreşedintele BDF, Mircea Horia Hossu, care era socotit drept reprezentantul lui Sever Mureşan.

500 de milioane de dolari

A început anchetarea lui Mureşan, descoperindu-se că acesta a preluat controlul băncii printr-o participare fictivă la majorarea de capital în valoare de 160 de milioane de dolari, prin societăţile sale din străinătate: "Astra Română Capital SAH" din Luxemburg şi SITA Investment din Elveţia. În realitate, banii nu au ajuns niciodată la "Dacia Felix", ci numai câteva documente lipsite de valoare care precizau că suma se află depusă în conturile unui fond cooperatist din Italia. Anchetatorii au mai descoperit dirijarea unor credite de la Banca "Dacia Felix" către firme străine sau româneşti, parte din holdingul lui Sever Mureşan, SM Invest. În total, s-a considerat că banca a fost prejudiciată cu aproape 500 de milioane de dolari.

Judecata

Sever Mureşan a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 1997. În iunie 1999 a fost reţinut de autorităţile ungare şi extrădat în Elveţia, ţară care îl dăduse în urmărire internaţională pentru fraudarea cu 42 de milioane de dolari a Băncii "Dacia Felix". Elveţienii l-au condamnat la trei ani şi jumătate închisoare şi, în iunie 2001, a fost extrădat în România. Aici a fost pus în libertate după cinci zile.
Apoi, Judecătoria Constanţa l-a achitat pe Sever Mureşan în procesul cu "Dacia Felix", devenită între timp "Eurom Bank".

Joseph Stark: escrocheria "Locuri de muncă în străinătate"

În martie '92, pe Aeroportul Otopeni, târând o valiză ponosită, cu paşaport american, nume cu rezonanţă şi mare foame de bani, sosea Joseph Stark. Câteva luni mai târziu, Stark arunca pe piaţă legenda unei fabrici proprii de diamante la New York. În 1993, aventurierul defila deja prin Bucureşti la volanul unui Ferrari roşu, aruncând cu bani prin marile cluburi de noapte.

De numele său este legată una dintre primele escrocherii cu locuri de muncă în străinătate - afacerea "Alpha Group". Această firmă, condusă de Stark, a păcălit mii de şomeri din Bucureşti şi din ţară. Înşelaţi de mirajul unui serviciu bine plătit prin ţări bogate ale Europei, oamenii plăteau bani grei firmei lui Stark pentru a fi puşi pe listele de aşteptare, dar nu vedeau nici loc de muncă, nici banii înapoi.

La începutul anului 1999, Joseph Stark anunţa că intenţionează să investească milioane de dolari în fotbalul românesc. În doar câteva zile, el s-a întâlnit cu principalii acţionari ai "Universităţii Craiova", lăudându-se, apoi că va cumpăra clubul sportiv pentru 1,2 milioane de dolari.
Acţionarii craioveni i-au cerut afaceristului dovezi ale lichidităţilor bancare, de milioane de dolari, cu care se lăuda, dar investigaţiile de presă apărute între timp au scos la iveală o altă faţă a bogătaşului american. El avea datorii la întreţinere pentru apartamentul său din Bucureşti obţinut, de altfel, printr-o afacere dubioasă, era acuzat de furtul a 36 de tablouri de valoare din apartamentul unui român stabilit în New York, şi lista ar putea continua. După dezvăluirile din presă, poliţia a început să se intereseze de acest caz. "Afaceristul" a părăsit, discret, ţara.

Ilie Alexandru - J.R. de la Slobozia

În mintea obosită de pumnii încasaţi a fostului boxer Ilie Alexandru a încolţit ideea: la urma urmei, Bărăganul are vite mai tari ca America, România are şi ea petrol. Putea fi şi el, oricând, un J.R. copiat. La Ranchul Southfork, totul avea aerul unui film grotesc. Printre râgâieli, magnatul explica, mângâind cu piciorul un pisoi aflat sub masă: "Ce mai e, măi băieţi, miliardul, azi?". Miliardul din '94 era, totuşi, jumătate de milion de dolari. La birou, miliardarul apărea însoţit de un grup de zece secretare sexoase, cu fuste mini.
Pentru mulţi, însă, se ştia că Ilie Alexandru era un exemplu al modului în care, prin afaceri, în România se poate prospera rapid. Se ştia că afacerile cu grâu, conduse inteligent şi cu noroc, i-au adus miliarde. Realitatea din spatele imaginii de capitalist care a reuşit în viaţă a apărut de abia când poliţia a început să se intereseze de unele dintre afacerile sale.

Credite de milioane de dolari

Miliardarul din Slobozia a fost acuzat că a adus un prejudiciu total Credit-Bank-ului estimat la 36,5 miliarde de lei. A fost creditat, fără garanţii, cu colaborarea conducerii băncii, ulterior pusă sub acuzare, cu 1,2 milioane USD, 2,1 milioane DM si 18,8 miliarde de lei, dovedindu-se apoi că acesta nu avea nici o posibilitate de a returna ceva.

Arestat

Ilie Alexandru a fost arestat abia în anul 1997, pentru înşelăciune, fals si uz de fals, într-o afacere cu grâu.
Împrumuturile luate de la Credit-Bank au fost folosite de Ilie Alexandru ca să construiască în Bărăgan o replică fidelă a Southfork-ului din serialul "Dallas" şi un Turn Eiffel. "Realizările" sale au devenit cunoscute întregii ţări, afaceristul fiind cunoscut pentru lejeritatea cu care invita la ferma sa echipele de televiziune.

Claudiu Bran

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:03
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou