Mark Mobius: România ar putea deveni unul dintre liderii creşterii economice în Europa

Ziarul Atac, 21 septembrie 2012, Ora 12:09

  • print
  • |
mark-mobius-romania-ar-putea-deveni-unul-dintre-liderii-cresterii-economice-in-europa-27528-1.jpg

România a luat deja multe "medicamente amare" recomandate de FMI şi, drept rezultat, pare bine poziţionată pentru a avea parte de o creştere accelerată în următorii ani, comentează pe blogul său Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.

El crede că cele mai recente turbulenţe politice din România sunt un exemplu despre cum "politica şi luptele pentru putere pot impiedica progresul economic", dar acum, după ce o parte din nesiguranţa politică a fost înlăturată, consideră că România îşi poate continua drumul într-un mod productiv.

În opinia acestui adevărat guru al pieţelor emergente, lupta pentru autoritate din această vară dintre prim-ministrul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu a dus la deprecierea monedei locale (leul) la nivele record faţă de euro, iar această situaţie "a împiedicat eforturile ţării de a se împrumuta şi a subminat încrederea investitorilor".

Mark Mobius face o trecere în revistă a evenimentelor de pe scena politică din România, amintind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, adăugând că "aceste fricţiuni au creat derapaje economice", exacerbate şi de impactul negativ al crizei din zona euro.

"Economia României ar putea să devină unul dintre liderii creşterii din Europa"

- Despre intrarea în recesiune. "Totuşi, spre deosebire de alte zone ale Europei, este improbabil din punctul nostru de vedere ca România să intre în recesiune în acest an. Conform previziunilor FMI din august 2012, rata de creştere în 2012 a PIB-ul României este estimată la aproximativ 1% şi se aşteaptă îmbunătăţirea ei la 3% in 2013", comentează Mark Mobius.

- Despre "medicamente amare". "România a luat deja multe <<medicamente amare>> recomandate de FMI şi, drept rezultat, pare bine poziţionată pentru a avea parte de o creştere accelerată în următorii ani. Bineînţeles, anul 2012 a fost greu din cauza problemelor din zona euro şi a disputelor politice, dar odată ce aceste probleme trec, cred că economia României ar putea foarte bine să devina unul dintre liderii creşterii din Europa", arată guru pieţelor emergente.

- Despre măsurile de austeritate. "Multe alte ţări din UE încă trebuie să aplice dificilele măsuri de austeritate pe care România deja le-a implementat. Deşi a fost forţată să cheltuiască o parte din rezervele sale, Romania a reuşit să-şi reducă bugetul şi să-şi plătească datoriile, o situaţie care a fost recunoscută anul acesta şi de unele agenţii de rating, în contrast cu multe ţări din UE care au avut parte de retrogradări in 2012", se arată în postarea sa.

- Despre resursele naturale ale Romaniei. "Mulţi cunosc vastele bogăţii petroliere ale Rusiei, dar România a fost, de fapt, prima ţară din Europa care a produs petrol la scară larga, cu o producţie de titei înregistrată oficial în statisticile internaţionale. Credem că se vor mai face descoperiri de gaze naturale şi petrol, aşa că acesta este un alt domeniu de care suntem interesaţi ca investitori".

El mai spune că ar dori ca Guvernul român să aducă mai multe companii de stat pe piaţa de capital.

La final, Mark Mobius şi-a exprimat nemulţumirea în ce priveşte punerea în aplicare a ordonanţei privind guvernanţa corporativă pentru companiile de stat - adoptată în decembrie 2011 - aplicarea ei fiind considerată "destul de lentă şi puţin dezamăgitoare", sperând ca Guvernul român se va ocupa de neconformităţile cu principiile de guvernanţa corporativă, pentru a restructura cu succes companiile de stat.

sursa: Gandul.info

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou