MOLDOVA ÎN GEOPOLITICA SUD-ESTULUI EUROPEAN LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XVIII-LEA. RELAŢIILE MOLDO-RUSE ŞI PRIETENIA DINTRE DIMITRIE CANTEMIR ŞI PETRU CEL MARE

Ziarul Atac, 21 octombrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
moldova-in-geopolitica-sud-estului-european-la-inceputul-secolului-al-xviii-lea-relatiile-moldo-ruse-si-prietenia-dintre-dimitrie-cantemir-si-petru-cel-mare-35110-1.jpg

Gl.bg(r) MIHAIL ŢĂPÂRLEA - Vicepreşedinte al AsociaţieiEuropene „Dimitrie Cantemir"

ABSTRACT

La 26 octombrie ac. se împlinesc 340 de ani de la naşterea lui Dimitir Cantemir. Marele encilopedist, voievod, diplomat, scriitor, cărturar şi filosof, Dimitrie Cantemir, începutul secolul al XVIII-lea, a jucat un rol deosebit în istoria, politica şi cultura nu numai a Ţării Moldovei, dar şi a Ţării Româneşti, Imperiului Otoman, Rusiei, a ţărilor din conglomeratul german, Marii Britanii, Franţei etc. A fost primul turcolog şi arabist din lume, şi primul care a tradus Coranul.

Ca savant, diplomat , om politic a fost un liant, un pod al cunoaşterii dintre Occident şi Orient. A contribuit substanţial la impulsionarea procesului de modernizare a Rusiei. A avut imoprtante merite ştiinţifice în cele mai diverse domenii cum ar fi arheologia, arhitectura, istoria, geografia, iterature, lingvistica, arta plastică, etnografia, muzica. Etc Este recunoscut în lumea orientală drept iterat al muzicii turceşti.

Cantemir a fost emiţătorul ce a asigurat radierea spiritului românesc asupra altor iterat, constituind o contribuţie identitară, definitorie pentru poporul iter. Este un reper cu valoare universală a culturii si civilizatiei româneşti Comunitatea ştiinţiinţifică europeană, i-a recunoscut meritele susţinându-l pentru a deveni, în anul 1714, membru al Academiei din Berlin. De aceea, este îndrituită afirmaţia potrivit căreia Dimitrie Cantemir este considerat a fi "cel mai iterat principe din ultima mie de ani"

Geopolitica sud-estului europea la începutul secolului al XVIII-lea

Relaţiile româno-ruse au influenţat, iar, într-o perioadă istorică de peste trei secole, au determinat evoluţia istorică a poporului român, punându-şi, neîdoielinic, pecetea asupra unor evenimente istorice majore. Încă de la formarea sa ca entitate distinctă, poporul român a vieţuit pe o arie geografică relativ întinsă, atât la nord, cât şi la sud de Dunăre, în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Spaţiul a fost râvnit de imperiile vecine: Otoman, Habsburgic şi Rus. Este şi motivul pentru care arealul românesc a fost teatrul unor invazii şi confruntări armate între imperii.Pe cale de consecinţă, s-a constituit un pluralism statal românesc, ce a fost un obstacol în calea islamizării Europei centrale şi de vest, fapt ce a permis evoluţia civilizaţiei occidentale în condiţii prielnice.

De aceea, problema funamentală pentru Principatele Române a fost cea a păstrării identităţii lor naţionale şi politice. Transilvania a fost integrată în Imperiul Habsburgic, în anul 1689, actul integrării fiind recunoscut de turci 10 ani mai târziu. Moldova şi Valahia deţineau un statut distinct în cadrul Imperiului Otoman, având relaţii speciale pe baza „capitulaţiilor". Acestea erau o specie de tratate dictate de Poartă prin care, în schimbul unui tribut, statele româneşti îşi păstrau autonomia internă, iar imperiul se obliga să garanteze integritatea lor teritorială. Austria şi Rusia îşi coordonau eforturile prntru stăvilirea islamizării Europei, încercâd să-i alunge pe turci din zonele ocupate. Lor li s-au alăturat, de cele mai multe ori, statele creştine oprimate de către turci. Franţa acelor vremuri, temându-se de expansiunea Rusiei, în cele mai multe situaţii, era solidară cu Poarta. Aceste tendinţe de stavilire a avansării islamului către Centrul Europei erau socotite de Principate ca fiind ocazii favorabile pentru emanciparea lor de sub suzeranitatea turcească.

Începând domnia lui Petru I, Rusia defăşoară o politică externă bazată, în mod preponderent, pe forţa armatelor sale, politică ce avea ca scop expansiunea spre Marea Baltică, Marea Neagră, dar şi Marea Mediterană. În acest spaţiu geopolitic, Moldova şi Valahia reprezentau, în funcţie de conjuctura istorică, un obstacol sau un aliat în relizarea de către Rusia a obiectivelor sale strategice. După căderea Constantinopolului, în anul 1453, Ivan al III-lea, marele duce al Moscovei, şi-a asumat rolul de patron al Bisericii Ortodoxe, acreditându-se ideia că Moscova este, de drept, moştenitoarea Romei şi a Constantinopolului, devenind „A Treia Romă" Principatul moscovit-prin cuceriri succesive de teritorii, etnii şi popoare, devine Marea Rusie al cărei vis era să devină moştenitoarea culturii şi misiunii istorice a Bizanţului. Devenită o mare putere, Rusia ţaristă, întotdeauna, a urmărit scopuri imperiale. Urmărind eliberarea popoarelor creşin-ortodoxe, Petru I şi urmaşii săi au încercat să-şi întărească poziţiile geostrategice în Balcani, să capete noi sfere de influenţă şi noi teritorii.

Evident, planurile sale strategice vizau şi Principatele Române, cu precădere Moldova şi Valahia. În aceste condiţii istorice, Dimitrie Cantemir şi Moldova au devenit actori importanţi în confruntarea dintre cele două imperii: Otoman şi Ţarist.


Din punct de vedere geostrategic, ţinând seama de mijloacele de luptă şi armamentul specifice perioadei istorice la care ne referim, Rusia poate să întreprindă atacuri în toate direcţiile şi, de asemenea, putea fi supusă unor atacuri similare din toate direcţiile, cu excepţia nordului mărginit de Oceanul Artic. "Politica izolaţionistă", caracteristică politicii externe a Rusiei, între secolele X şi XV, a început, din ce în ce mai mult, să nu mai fie urmată. Ca urmare, apar germenii "mesianismului", care, opunându-se Imperiului Otoman, avea, în viziunea lui Petru cel Mare, dar şi a urmaşilor acestui, menirea să elibereze statele creştine de "păgânismul" musulman. Potrivit acestui rol iteratur, Rusia începe să modeleze, în funcţie de interesele pe termen lung sau de moment, spaţiul politic din vecinătatea apropiată sau îndepărtată.

Frământările şi rivalităţile politice din centrul şi estul Europei conduc la conflicte armate de proporţii. Confruntarea violentă dintre Suedia şi Rusia, nu lasă indiferentă nici Poarta Otomană, care devine aliata suedezilor. După ce Carol al XII-lea suferă, la Poltava, în 1709, o înfrângere zdrobitoare din partea armatei ruse, condusă de ţarul Petru I, situaţia strategică se complică brusc şi pentru Imperiul Otoman, deoarece evenimentele s-au deplasat din zona Mării Baltice în cea situată în apropiere de stăpânirile otomane din nordul Mării Negre. În condiţiile în care Carol al XII-lea s-a refugiat după înfrângerea de la Poltava în hotarele Imperiului Otoman, lângă cetatea Bender pe Nistru (la Varniţa), iar sultanul acordă tot sprijinul regelui suedez, pericolul unei confruntări directe dintre Rusia şi Imperiul Otoman devine iteratu.
Vecinătatea apropiată Rusiei era foarte dinamică în direcţii multiazimut, culisând spre nord-vest, spre sud, sud-vest şi, chiar, spre vest. Evident, aceasta se făcea în concurenţă sau prin confruntări militare cu cele două imperii apropiate-cel otoman, în primul rând, dar şi cel austriac,precum şi cu Regatul Poloniei.

Evident, în logica şi paradigmele geopolitice ale epocii, spaţiul românesc, aparţinea, deseori, unei "zone a litigiilor" dontre imperii, devenind o miză importantă în disputa dintre puterile continentale ale vremii. Petru I, care poate fi considerat şi un precursor al panslavismului, a realizat că, doar posedând o capacitate militară deosebită, Rusia îşi poate iterat scopurile geopolitice.

(va urma)

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou