Monedele de un ban nu sunt acceptate de comercianţii băimăreni

Ziarul Atac, 25 iunie 2012, Ora 20:31

  • print
  • |
monedele-de-un-ban-nu-sunt-acceptate-de-comerciantii-baimareni-26702-1.jpg

Redactorii ziarului „Atac de Maramureş" au primit pe adresa redacţiei mai multe sesizări din partea unor băimăreni legate de faptul că la unele magazine din municipiu, monedele cu valoare mică sunt refuzate categoric de către vânzători. Magazinele care nu vor să audă de astfel de bani sunt, în speţă, cele cu profil alimentar şi non-stop-urile. Am pornit şi noi în „recunoaştere" pe la magazinele de profil din Baia Mare pentru a vedea dacă putem cumpăra produse cu monede de 1 ban.

Primul popas a fost la un non-stop situat pe b-dul Traian. „Nu primim monede de un ban pentru că avem probleme atunci când vine vorba să le dăm rest. La cererea clienţilor, tot la bomboane şi gumă apelăm", spune vânzătoarea magazinului respectiv. Un răspuns asemănător am primit şi din partea unei comerciante de la un non-stop situat pe bulevardul Unirii, ce susţine că este greu să „scape" de banii mărunţi. „Unii strâmbă din nas şi când vine vorba să le dau rest 50 de bani. Mulţi îi lasă la tejghea. Am un sertar plin cu monede de un ban", mărturiseşte Ioana Pop.

Dacă întrebi la buticul de cartier când a dat vânzătoarea rest în monede de un ban, răspunsul e că nici măcar nu-şi mai aminteşte. „Nu prea dăm rest bani mărunţi, nu că nu am vrea, dar clienţii nu vor să-i primească. Preferă să dea un ban în plus şi să-şi mai achiziţioneze ceva", spune Andra Bran, vânzătoare la un magazin situat pe bulevardul Republicii. Nu toţi comercianţii recunosc faptul că nu au vrut să-şi servească clienţii contra monedelor mici. „Banul este monedă naţională, cum să nu o primim?", se întreabă retoric o angajată a unui non-stop situat pe bulevardul Independenţei din municipiu.

„Nu au vrut să-mi vândă"

Pe de altă parte, există şi o explicaţie pentru băimărenii care nu vor să primească rest monede cu valoare mică. În general, este vorba despre cei care au „păţit-o" şi s-au „învăţat minte" să nu mai ia rest astfel de bani. Vasile Timiş este unul dintre aceştia. El a fost refuzat la casă tocmai pentru că s-a prezentat cu monede mici. „Într-o seară am vrut să-mi cumpăr o sticlă de apă minerală şi nu doream să-mi schimb o bancnotă de 50 de lei. Am încercat să o iau cu monede de un ban, zece şi 50 de bani. Nu au vrut să-mi vândă", povesteşte bărbatul. El spune că s-a ambiţionat şi a mers la mai multe magazine situate pe arterele principale ale municipiului, însă, peste tot, rezultatul a fost acelaşi: „Vezi-ţi de treabă domnule! Nu luăm bani mărunţi că nu avem ce să facem cu ei!". Dezamăgit, Vasile a decis să nu mai primească nici el, la rândul lui, monede cu valoare mică.

La bancă se întorc foarte puţine monede cu valoare mică

Băimărenii nu vor să vehiculeze monede mici. Aceasta este şi concluzia la care au ajuns oficialii băimăreni ai băncilor, care însă nu au o explicaţie concretă asupra fenomenului. Ei sunt de părere că o parte din problemă poate aparţine şi agenţilor economici care nu solicită monede băncilor comerciale. Totodată, aceştia arată că la bancă se întorc foarte puţine monede cu valoare mică, cu toate că, instituţiile bancare nu impun nicio restricţie în a accepta monedele la depunerile în numerar.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou