Oligarhii Ucrainei se luptă pentru supremaţie: cu cine trag Ahmetov, Firtash şi Kolomoiski

Alin Cătălinoiu, 18 august 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
oligarhii-ucrainei-se-lupta-pentru-suprematie-cu-cine-trag-ahmetov-firtash-si-kolomoiski-42579-1.jpg

Oligarhii Ucrainei cântăresc foarte mult în viaţa economică şi politică a ţării. Mulţi dintre ei şi-au acumulat averile nu printr-un management eficient, ci prin exploatarea resurselor statului prin înţelegeri în spatele birourilor închise cu politicieni care mai de care mai din vârf.

Mogulii s-au folosit de banii obţinuţi pentru a-şi cumpăra influenţa politică, fie prin a-şi securiza poziţii în govern fie prin a deschide uşor uşile către anumiţi politicieni. Trusturile de presă deţinute de aceşti oligarhi au fost folosite pe post de măciuci pentru a lovi în oricine atentă la subminarea intereselor acestor bogaţi.

Revoluţionarii Maidanului au vrut să pună punct şi capitalismului de cumetrie. Imposibil! Colapsul regimului Ianukovici a făcut dificilă viaţa pentru unii oligarhi. Unul dintre ei este Rinat Ahmetov. Este cel mai bogat om din Ucraina. Averea sa uriaşă se datorează fabricilor pe care le deţine în zona industrială din Donetk, devenit acum tărâmul de bătălie dintre separatişti şi forţele armate ucrainene. Multe fabrici au fost oprite pe fondul violentelor.Prins între rebeli şi guvernul de la Kiev, Ahmetov se afla într-o situaţie disperată şi încearcă să găsească un echilibru între cele două părţi. Chiar dacă patronul echipei de fotbal Sahtior Donetk şi-a exprimat suportul pentru guvernul de la Kiev, Ahmetov i-a cerut, pe de altă parte, preşedintelui Porosenko, să pună stop bombardării oraşului Donetk.

Problemele lui Ahmetov au deschis o pistă largă pentru rivali săi, inclusiv pentru Petro Porosenko, Regele Ciocolatii şi preşedintele ţării. Faptul că Porosenko a susţinut Maidanul i-a conferit acestuia aura de politician popular şi a fost propulsat în funcţia de preşedinte.În ciuda imaginii sale recente, Porosenko rămâne unul dintre cei mai de temuţi membri ai sistemului oligarhic ucrainean.

Averea sa netă a ajuns la 1,3 miliarde de dolari. Nu a avut nicio problemă să îşi folosească propriul trust de presă pentru a-şi promova agenda şi a donat bani către membrii parlamentului.Recent, Porosenko a dat o fugă în Austria ca să îi ceară ajutorul altui oligarh, pe numele său Dimitri Firtash, unul dintre magnaţii Ucrainei din domeniul energiei şi al telecomunicaţiilor, care abia ce a ieşit din închisoare, plătind o cauţiune de 123 de milioane de dolari! Imediat după ce Crimeea a fost anexata, Porosenko avea nevoie de susţinere mediatică.

Veneau alegerile prezidenţiale şi voia să conteze pe ajutorul televiziunii lui Firtash, unul dintre adversarii altui magnat de temut ucrainean, Igor Kolomoiski.Firtash l-a ajutat pe Porosenko, în schimbul refuzului cererii de extrădare a sa către Statele Unite şi pentru că cauta protecţie în fata rivalului sau, Igor Kolomoiski.Dar, surpriză! În martie 2014, atunci când guvernul post-Ianukovici avea nevoie disperată de lideri locali pentru a ţine piept separatiştilor, Kolomoisky a fost numit guvernator al provinciei Dnepropetrovsk, un centru tradiţional de putere în Ucraina. Kolomoiski s-a folosit de această şansă pentru a-şi creea o nouă imagine, aceea de luptător pentru suveranitatea Ucrainei. A devenit, brusc, unul dintre cei mai populari politicieni.

Kolomoiski s-a adaptat perfect la toate regimurile politice iar Ianukovici i-a permis, inclusiv, să deţină o parte importantă din Ukrnafta, o companie petrolieră cu capital de stat 51%. Averea sa este de 1,6 miliarde de dolari. Kolomoiski nu a avut o problemă atunci când a transferat petrol din sistemul de rezervă al statului în scopuri personale de afaceri.

Atunci când Porosenko a fost ales în fruntea ţării, acesta s-a bucurat de un suport electoral solid şi toată lumea se aştepta să aibă o influenţă decisivă în Parlament. Totuşi, ascensiunea spectaculoasă a lui Kolomoiski arată că viitoarea configuraţie a Parlamentului va fi controlată din umbră tot de oligarhi.Şi acum începe bătălia.

Ahmetov munceşte din greu pentru a retrezi la viaţa partidul lui Ianukovici, care poate să atragă multe voturi din partea populaţiei vorbitoare de limba rusă. Firtash plănuieşte să susţină Udar, partidului condus de Vitali Klitschko. Kolomoiski nu s-a hotărât, încă, pe cine să susţină. Deşi ar fi interesat, mai degrabă, să creeze o formaţiune politică nouă, o mişcare naţionalistă pentru a capitaliza pe seama slăbiciunii actualului guvern.

Ce va face Porosenko? Susţinut de Maidan pentru a curăţa societatea de oligarhi, preşedintele Ucrainei are, acum, toate şansele să îi calce pe urmele lui Ianukovici.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:05
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou