Parlamentarii maramureșeni se lăfăie în lux

Ziarul Atac, 25 iunie 2012, Ora 21:40

  • print
  • |
parlamentarii-maramure-eni-se-lafaie-in-lux-26710-1.jpg

Cu doar câteva luni înainte de noile alegeri parlamentare, demnitarii maramureșeni și-au înoit declarațiile de avere. Majoritatea parlamentarilor au averi de invidiat, chiar dacă unii dintre ei afirmă că au doar strictul necesar.

Unul dintre cei mai înstăriţi parlamentari ai Maramureşului este senatorul PSD Sorin Bota. Acesta deţine trei terenuri intravilane şi unul agricol în mai multe judeţe din Transilvania. Senatorul mai este şi posesorul a trei case, dintre care două în judeţul Cluj şi una în Maramureş, a unui apartament în Cluj Napoca şi a unui spaţiu comercial în Oradea.

Senatorul a declarat că are bijuterii, tablouri şi ceasuri în valoare de 30.000 de euro, însă nu are niciun autoturism. Potrivit declaraţie sale de avere, postată în iunie 2012, acesta a investit în diferite firme din ţară peste 460.000 de lei şi 200.000 de euro. Mai mult, senatorul a încasat în ultimul an 90.000 de euro din împrumuturi. Cu toate acestea, senatorul Bota are o datorie pe măsură. El a accesat două împrumuturi de peste 500.000 de euro, scadente în 2038. Parlamentarul are un salariu anual de 52.044 lei, de la Senatul României.

Nicolae Bud este cel mai bogat deputat

Un alt parlamentar a cărui avere ar putea provoca invidia colegilor săi de breaslă este deputatul PDL-ist Nicolae Bud. Împreună cu soţia sa, maramureşeanul deţine două apartamente, dintre care unul în Capitală şi unul în Baia Mare, o casă de locuit în aceaeaşi localitate şi un spaţiu comercial, ambele în municipiu. Deputatul conduce un Opel Astra din 2007 şi posedă obiecte de artă şi bijuterii din aur în valoare de 155.000 de euro. La capitolul active financiare, deputatul Nicolae Bud are șase depozite bancare, în valoare de 306.000 de lei, 30.970 de euro şi 5.250 de dolari. În ceea ce priveşte datoriile, el are de achitat un credit în valoare de 11.100 de euro, până în anul 2024. La capitolul venituri încasate în ultimul an fiscal, Bub a menţionat doar salariul, 51.500 de lei de pe urma prestației sale ca deputat și 3.489 de lei ca și cadru didactic.

Liviu Titus Pașca la fel de bogat

Unul dintre cei mai vechi parlamentari ai Maramureşului, Liviu Titus Paşca, are două terenuri intravilane şi unul extravilan. Acesta mai deţine trei spaţii comerciale în Baia Mare, o casă şi un apartament în acelaşi municipiu şi un apartament în Coplanic Mănăştur. Când vine vorba de bijuterii acesta se poate lăuda cu obiecte preţioase din aur cu perle şi diamante în valoare de 10.000 de euro. Liviu Titus Paşca are în cont 71.000 de euro şi aproximativ 12 milioane de forinţi. Potrivit declaraţiei sale de avere, băimăreanul a investit 93.000 de euro în diferite societăţi, dar are şi datorii de peste 65.000 de euro. În urma prestaţiei sale în Senatul României, băimăreanul a încasat 61.188 de lei în ultimul an.

„Salariul îţi asigură doar un trai decent"

Întrebat cum a reuşit să adune o asemenea avere, Sorin Bota a spus că investiţiile făcute au dat roade şi că salariul din Parlament este prea mic pentru a putea fi luat în considerare. „Se poate vedea foarte bine în declaraţia mea de avere depusă în acest an cum am reuşit să strâng banii. În orice caz nu pot să spun că salariul din Senat m-a ajutat foarte mult", a explicat Bota. „Cei patru mii de lei primiţi lunar îţi pot asigura doar un trai decent şi nimic mai mult. Eu fac această meserie doar din plăcere şi nu pentru bani. Când vine vorba de capital, mă bazez pe investiţiile făcute şi în nicun caz pe remuneraţie. Dacă vă veţi uita atent veţi vedea că am de dat foarte mulţi bani înapoi", a precizat Sorin Bota, senator PSD. „Tot ce am avut de declarat este scris în declaraţia de avere şi nu am omis nimic. Nu am de ce să mă feresc. Cred că toată lumea ştie că averea nu am făcut-o din banii câştigaţi în Parlament. Normal, e un salariu bun, care îţi permite să pui ceva deoparte, dar nu îţi oferă foarte multe alternative. Retribuţia e destul de mică şi sunt sigur că majoritatea demnitarilor nu fac această meserie pentru bani", a spus Nicolae Bud.

Nu toţi demnitarii o duc la fel de bine

Vasile Berci, deputat PNL, este unul din demnitarii care nu a reuşit să strângă mare lucru în ultimii ani. Acesta are o casă cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi în comuna Călineşti şi un teren agricol în aceeaşi localitate. Chiar dacă nu are niciun automobil sau bijuterii, deputatul a reuşit să strângă 60.000 de lei şi 12.000 de euro în conturile sale. Vasile Berci este unul dintre puţinii parlamentari care nu are datorii către instituţiile bancare.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou