Parlamentul de la Chişinău: ”Problema transnistreană va fi soluţionată paşnic”

Ziarul Atac, 24 iunie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
parlamentul-de-la-chisinau-problema-transnistreana-va-fi-solutionata-pasnic-31917-1.jpg

Parlamentul de la Chișinău a aprobat o declarație privind evoluțiile din stânga Nistrului, după aproape două zile de discuții cu ușile închise. Documentul constată că acțiunile unilaterale ale Transnistriei afectează soluționarea conflictului. Totodată, Legislativul moldovean cheamă toate părțile implicate la masa de negocieri.

Deputații moldoveni susțin că părțile implicate trebuie să trateze subiectele de pe agendă cu mare grijă și calm, iar orice situație trebuie să fie soluționată în mod pașnic. "Cu siguranţă, nu putem vorbi astăzi despre o escaladare care ar duce la un conflict armat. S-au făcut speculaţii că cineva ar fi declarat că Rusia trebuie exclusă din negocieri sau trebuie schimbat formatul negocierilor. Nu este adevărat. În plen nu au sunat astfel de declaraţii din partea oficialilor. Este foarte important să nu existe astfel de speculaţii, să fim calmi şi să nu dăm un motiv pentru interpretare", a declarat vicepreședintele Parlamentului, Andrian Candu.

Declarația a fost votată de 78 de deputați din partidele pro-europene, dar și de Partidul Comuniștilor. Socialiștii, liberalii lui Mihai Ghimpu și mai mulți deputați neafiliați s-au abținut. Ghimpu susține că această declaraţie nu înseamnă nimic pentru apărarea cetăţenilor și pentru rezolvarea situației și că este "apă de ploaie".

Uniunea Europeană și OSCE s-au arătat îngrijorate de acţiunile unilaterale ale Tiraspolului, care contravin Acordului privind rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean. Recent, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a stabilit așa-zisele frontiere ale regiunii autoproclamatei republici nistrene, incluzând satul Varniţa, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.

Tratatul privind regimul de frontieră între Moldova şi România urmează a fi ratificat

Deocamdată, deputații de la Chișinău nu au ratificat Tratatul privind regimul de frontieră între Republica Moldova și România și Acordul privind cooperarea în domeniul militar, deși ar fi urmat a fi discutate la ședința de vineri a Parlamentului. Comuniștii s-au arătat deranjați de faptul că cele două chestiuni au fost introduse pe ordinea de zi a Parlamentului.

Acordul este un document tehnic ce stabileşte modul în care va fi marcată frontiera pe teren, dar şi colaborarea dintre vameşi şi Poliţia de frontieră, scrie Publika. De asemenea, va fi constituită o Comisie mixtă pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat.

Tratatul privind regimul de frontieră a fost semnat la Bucureşti în noiembrie 2010 de premierul moldovean, Vlad Filat şi ministrul român de Externe de atunci, Teodor Baconschi. Acest lucru a trezit nemulţumiri la Chişinău. Liberalul Mihai Ghimpu, care în noiembrie 2010 exercita şi funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova era indignat de faptul că un asemenea document important a fost semnat de prim-ministru şi nu de şeful statului. Ghimpu a calificat Tratatul semnat ca fiind unul neconstituţional.

Pentru ambele, sursa: RFI

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:25
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou