Producţie record la cereale şi rapiţă

Valeriu Daniel, 16 septembrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
productie-record-la-cereale-si-rapita-34188-1.jpg

Recolta de cereale din acest an s-a încheiat cu producţii foarte mari. Însă aşa cum era de aşteptat, preţurile sunt în scădere, situaţia fiind una critică.

În acestă toamnă s-a înregistrat cea mai mare producţie de grâu şi secară din ultimii opt ani: 7,3 milioane de tone, pe o suprafaţă de 2,63 milioane hectare. „Producţia obţinută este cea de-a doua ca mărime din ultimii 43 de ani"- a anunţat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. În ceea ce priveşte producţia de orz şi orzoaică, potrivit şefului MADR, deşi au fost suprafeţe mai mici, s-a obţinut cel mai mare randament din ultimii 23 de ani: 3,27 tone la hectar.

Record absolut la rapiţă

Rapiţa a înregistrat un record absolut: cea mai mare producţie la hectar din istoria agriculturii româneşti. Astfel, dacă înainte de 1989 producţia medie la hectar nu a depăşit niciodată 1.500 de kg, iar după 1990 cea mai bună producţie s-a obţinut în 2011, de 1.882 kg/ha, în acest an media la hectar este de 2.274 kg.
Producţiile ar fi fost mult mai bune dacă culturile ar fi beneficiat de irigaţii. Dar, din cele sub 400.000 de hectare contractate de agricultori în acest an pentru a fi irigate, din cauza costurilor mari cu energia electrică, s-au irigat doar aproximativ 190.000 de hectare.
Daniel Constantin îi sfătuiește pe fermieri să stocheze producția

În opinia ministrului Agriculturii, exprimată la Ziua Porumbului din Orezu, dacă fermierii consideră că prețurile actuale nu îi satisfac, aceștia ar trebui să stocheze producția.

„Soluţia pe care o au la îndemână (fermierii români - n.r.) este aceea de stocare a produselor atunci când preţul nu acoperă cheltuielile şi nu este în beneficiul fermierilor să le comercializeze în momentul acela. Spaţiile de stocare în România, de depozitare, silozurile s-au dezvoltat destul de mult în ultimul timp, poate nu suficient. Avem spaţii de depozitare cam cât toată producţia României. Nu toate sunt corespunzătoare, nu toate sunt la standardele pe care ni le-am fi dorit, dar eu cred că s-au făcut paşi importanţi cu fonduri europene - este adevărat, aceasta fiind principala sursă de finanţare pentru capabilităţile de stocare", a subliniat Daniel Constantin.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:42
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou