Salvați tinerii din Centrul „Gheorghe Şerban”!

Ştefan Diaconu, 27 mai 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
salva-i-tinerii-din-centrul-gheorghe-serban-30993-1.jpg

Scrisoare deschisă

Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta,
Stimate Domnule Vicepremier Liviu Dragnea,
Stimată doamnă ministru Mariana Câmpeanu,
Stimată doamnă Senator, Rozalia Biro,
Preşedinta Comisiei pentru drepturile omului din Senat
Stimate domnule Atanasiu Crişu, Avocat al Poporului,
Stimate domnule Neculai Onţanu, Primar,

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) vă solicită să-i vizitaţi pe cei 57 de tineri cu dizabilităţi mintale, imobilizaţi în Centrul „Gheorghe Şerban" din sectorul 2, Bucureşti. După ce ni s-a adus la cunoştinţă că aceşti tineri sunt legaţi de pat şi înfometați zilnic, CRJ a încercat, de la începutul anului 2012, să îi vadă pentru a se asigura că le sunt respectate drepturile. Ni s-a refuzat însă, constant, accesul în instituţie.

În consecinţă, ne-am adresat inclusiv Judecătoriei Sectorului 2 pentru respectarea legislaţiei în vigoare. Anterior acestui demers am sesizat-o pe doamna Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii şi pe domnul Neculai Onţanu, primarul sectorul 2. Imagini cu relele tratamente aplicate acestor 57 de tineri au fost difuzate duminică, 19 mai 2013, de o televiziune naţională şi distribuite în mediul online, la nivel internaţional.

În cazul în care nu aţi văzut acele imagini, iată cum arată viaţa tinerilor în Centrul „Gheorghe Şerban":

Fiecare din cei 57 de tineri aşteaptă zilnic să-i vină rândul la hrană. O singură îngrijitoare îi hrăneşte pe toţi, într-un timp record, de trei ori pe zi. Niciunul din cei 57 de tineri nu are posibilitatea să aleagă unde, cum, cu cine să trăiască, când și ce să mănânce, când să meargă la culcare şi când să se trezească. Pentru ei, decide altcineva: angajaţii Centrului. Din acest Centru nu se pleacă la plimbare, într-o zi cu soare, afară. Din acest Centru, în partea a doua a anului 2013, două tinere au plecat la Cimitirul Străuleşti, dupa ce au murit, în secolul XXI, de pneumonie. Pentru aceşti tineri, pereţii Centrului sunt o închisoare, din care scapă doar morţi.

Privarea de libertate a acestor 57 de tineri este o practică ce trebuie să înceteze, fiind o încălcare gravă a drepturilor omului. Izolarea persoanelor cu dizabilităţi este una din cele mai grave forme de privare de libertate. 17.404 persoane cu dizabilităţi sunt segregate în 336 de centre de tip rezidenţial, în timp ce numai 2.064 de persoane beneficiază de servicii în centre de zi (statistica MMFPSPV).

Domnilor miniştri, numărul de 57 de tineri cu dizabilităţi segregaţi merge mână în mână cu interesul scăzut pentru dezvoltarea de servicii de suport în comunitate: le este negată alegerea la un alt tip de viaţă în afara celei de a trăi izolaţi şi legaţi. Consecinţa tratamentelor inumane şi degradante aplicate tinerilor în Centrul „Gheorghe Şerban"a condus la degradarea abilităţilor lor de a se dezvolta şi de a lua decizii.

Acest lucru subliniază încă o dată necesitatea ca dumneavoastră, domnule Prim Ministru, să vă asiguraţi personal că Centrul „Gheorghe Şerban" va fi închis şi tinerii vor primi servicii în comunitate.

De asemenea, Consiliul Local al sectorului 2 din Bucureşti şi Guvernul României au obligaţia de a demonstra public că au luat măsuri adecvate pentru a recupera şi îngriji tinerii cu dizabilităţi. Avocatul Poporului şi Comisia pentru drepturile omului din Senatul României au obligaţia de a demonstra că au realizat demersurile necesare pentru a proteja drepturile acestor tineri.

Dacă menţinerea acestei situaţii de agravare a stării de sănătate a tinerilor este justificată de lipsa de resurse disponibile, dorim să vă aducem la cunoştinţă că România se află într-o situaţie de o încălcare a prevederilor art. 4, alin. 2 a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Vă solicităm, aşadar, să prezentaţi public angajamentul pentru închiderea Centrului „Gheorghe Şerban" şi asigurarea de resurse necesare pentru recuperarea stării de sănătate a celor 57 de tineri din Centrul „Gheorghe Şerban". Domnule Prim Ministru, doamnă şi domnilor miniştri, domnule Avocat al Poporului şi doamnă senator, preşedinte a Comisiei pentru drepturile omului, domnule Primar,

Tinerii cu dizabilităţi mentale din acest centru aşteaptă să fie trataţi ca nişte oameni. Iar pentru asta e necesară implementarea unui plan adecvat şi oferirea de scuze publice din partea statului român pentru tratamentul la care sunt supuşi zilnic. Vizita dumneavoastră în acest centru constituie un prim semn că sunteţi cu adevărat interesaţi de soarta acestor tineri.

Cu stimă,
Georgiana Pascu
Manager de program, Centrul de Resurse Juridice

Despre implicarea CRJ în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizate:

La 29 octombrie 2012, CRJ a sesizat ministrul muncii cu privire la relele tratamente aplicate tinerilor şia înaintat o plângere civilă împotriva DGASPC sector 2 ca urmare a nerespectării obligaţiei de a permite accesul CRJ în acest centru. În decursul a aproape 10 ani şi după mai mult de 200 de vizite neanunţate în centre şi spitale, acesta este primul centru pentru care am solicitat ajutorul instanţei de judecată în a ne facilita intrarea.

CRJ a trimis mai multe sesizări Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru rele tratamente aplicate persoanelor cu dizabilităţi mintale în instituţii publice de asistenţă socială şi de psihiatrie. Cazul tânărului Valentin Câmpeanu c. României va fi audiat în cadrul Marii Camere a CEDO la 4.09.2013.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:47
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou