Sfarsitul tragic al geniului care si-a cheltuit averea pe alcool si tigari

Ziarul Atac, 13 ianuarie 2013, Ora 17:57

  • print
  • |
sfarsitul-tragic-al-geniului-care-si-a-cheltuit-averea-pe-alcool-si-tigari-28737-1.jpg

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri.

Despre Alex Higgins s-au scris sute de articole, este omul a carui poveste este imposibil sa nu ti se intipareasca in minte. Nu neaparat prin prisma faptului ca se spune despre el ca a fost cel mai bun jucator de snooker din istorie, insa prin faptul ca este cel mai controversat.

Nascut in Irlanda de Nord, la Belfast, candva dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, 18 martie 1949 ca sa fim mai precisi, Higgins a avut o copilarie deloc iesita din comun. Pana la 14 ani a fost doar un copil normal, un pusti care nu iesea cu nimic din tipare. Totul s-a schimbat brusc, din pustiul cuminte pe care il stiau toti, Alex parca a fost lovit de fulger, nimeni nu se mai intelegea cu el. La doar 16 ani a fost exmatriculat de la scoala de calarie pentru care parintii sa-i isi platisera toata agoniseala, pentru ca a fost prea greu ca sa participe la un concurs din cauza ca bause o bere intreaga si mancare o ciocolata chiar inainte sa se urce pe cal.

Pustiul nu isi dorise insa niciodata sa faca cariera in acel sport, avea un alt plan in minte, voia sa joace snooker.

Cariera sa a inceput cat se poate de brusc, la doar 1 an dupa ce s-a apucat de snooker, Alex avea sa castige campionatul Irlandei de Nord, pentru ca mai apoi, la doar 22 de ani, adica la vreo 5 ani dupa momentul 0, sa devina cel mai tanar campion mondial din istorie.

Toata lumea vuia la auzul numelui sau, devenise un star de renume mondial. Toti ii spuneau 'Uraganul', nimeni nu il mai stia drept Alex Higgins. In momentul in care se apropia de masa de snooker toata lumea tacea din gura si incerca sa urmareasca bilele, asta daca reuseau, pentru ca nord-irlandezul putea calcula o traiectorie si lovi o bila mai repede decat orice alt jucator de snooker care calcase vreodata pe suprafata pamantului.

Meciurile sale durau de doi ori mai putin decat meciurile dintre oricare alti doi jucatori. Insa, ca orice geniu, Alex Higgins avea, hai sa zicem, 'piticii' lui.

Tanarul nu se sfia sa consume alcool in timpul meciurilor din turneele importante sau chiar sa fumeze pachete intregi de tigari. Fanilor nu le pasa prea mult de asta; pentru ei, Higgins era un star, iar ca orice star, trebuia sa aiba ceva iesit din comun.

Viciile nu erau insa singurele lucruri cu care Higgins iesea din tipare, temperamentul sau vulcanic transformandu-l intr-un adevarat dusman al arbitrilor. Nu o data, irlandezul a iesit in evidenta prin comportamentul sau violent. A lovit arbitrii cu capul in gura, cu pumnul in stomac si a injurat zeci de reporteri. Insa nici macar acest lucru nu ii supara pe fani. Toata lumea uita de iesirile sale in momentul in care lua tacul in mana si incepea sa analizeze bilele de pe masa.

     

Din pacate, firea sa rebela i-a adus numai 'belele'. Printre zecile de trofee castigate, bataile aplicate arbitrilor, dar si printre scandalurile din viata personala, Alex avea un singur refugiu, alcoolul si tutunul.

De altfel, asta era singurul lucru care il facea fericit, cel putin asta credem noi acum, cum altfel sa explicam faptul ca a cheltuit aproape 4 milioane de dolari doar pe aceste vicii?!

Finalul carierei sale a insemnat insa si inceputul tragediei acestuia. Dupa doua casnicii esuate, dupa un scandal in care una dintre iubitele sale l-a acuzat ca a batut-o cu un uscator de par si dupa ce a fost injunghiat de o alta, Higgins a fost ajuns si de viata sa dezordonata si de efectele celor 60 de tigari pe care le fuma in fiecare zi.

In '98 a fost diagnosticat pentru prima data cu cancer, asta dupa ce mai fusese operat deja de doua ori pentru ca medicii ii gasisera niste mici tumori benigne in gat si in gura.

Finalul a fost insa dramatic pentru omul care a avut in mainile sale milioane de lire. In 2009, Higgins ajunsese sa traiasca intr-o rulota, asta dupa ce divortase deja de doua ori si fusese operat de vreo trei. Acum, nu mai avea bani nici macar pentru a-si putea face implanturi dentare, din cauza ca isi pierduse toti dintii dupa operatiile suferite. Cand in sfarist a avut banii, datorita unei campanii de strangeri de fonduri derulata de fani, era deja prea tarziu. Devenise mult prea bolnav pentru a mai putea fi suspus unei astfel de interventii.

Cu toate astea, intotdeauna revenea la vechile sale obiceiuri. In 2010, povestea s-a incheiat. In ciuda faptului ca avusese un cont de 4 milioane de lire, Higgins traia acum, desi e mult spus traia, pentru ca boala ii rapise orice urma de viata, cu o pensie de boala, de 200 de lire pe saptamana. In cele din urma, boala si viciile l-au invins; pe 24 iulie 2010, a fost gasit fara suflare, desi avea doar 61 de ani.

Higgins ramane insa unul dintre baietii rai ai sportului si unul dintre geniile snookerului, fiind considerat unul dintre cei care au schimbat pentru totdeauna fata acestui joc.

Sursa: Sport.ro

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:24
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou