Tendinţa preţurilor la cereale

Valeriu Daniel, 10 februarie 2013, Ora 21:26

  • print
  • |
tendinta-preturilor-la-cereale-29338-1.jpg

Anul 2012 a stat sub semnul secetei, fenomen care a influenţat piaţa mondială a cerealelor, mari puteri agricole precum Statele Unite şi Rusia fiind afectate.

De aici şi reducerea producţiei agricole mondiale. În 2012, preţul porumbului a urcat la un nivel record pe piaţa internaţională, în urma intensificării temerilor privind impactul celei mai grave secete din ultima jumătate de secol din Statele Unite.

Atât preţul porumbului cât şi al soia au depăşit recordurile înregistrate în timpul crizei pieţei alimentelor din 2007-2008. Astfel, în 2012, tona de soia furajeră a ajuns la 600 de dolari, iar cea de porumb la 300 de dolari. Experţii de la banca Morgan Stanley pariază pe cele două culturi, soia şi porumb, şi în 2013, estimând o creştere a preţurilor în primul semestru din 2013, pentru ca în a doua parte a anului acestea să fie diminuate.

Preţurile la cereale sunt influenţate de speculatori, dar şi de nivelul stocurilor sau dezechilibrul dintre cerere şi ofertă, potrivit specialiştilor. De asemenea, organizaţia Oxfam consideră că efectele încălzirii climatice sunt „subestimate" deoarece „schimbările evoluţiei lente a temperaturilor medii şi schemele de precipitaţii", defavorabile agriculturii la nivel global, vor dubla „pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente şi mai intense". În 2030, apreciază Oxfam, riscul crescut de secetă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, ar putea ridica preţul porumbului cu „140%, în comparaţie cu preţul mediu al produselor alimentare" la această dată.

Cercetătorii au aplicat scenariile fenomenelor extreme pentru fiecare dintre principalele regiuni din lume exportatoare de porumb şi grâu, ca să observe impactul posibil în 2030 asupra preţurilor la export şi pe pieţele interne.

La export, preţul porumbului va creşte cu 177%, iar cel al grâului cu 120%. De altfel, „aplicaţia sugerează că unul sau mai multe fenomene climatice extreme survenite într-un singur an ar putea duce la creşteri de preţuri de o amploare comparabilă cu 20 de ani de creştere a preţurilor pe termen lung", relevă autorii. „Populaţiile cele mai sărace sunt cele care vor plăti acest preţ ridicat", sunt de părere specialiştii.

Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climatică (GIEC, mandatat de către ONU) prevede o creştere a temperaturilor cu valori cuprinse între 2,5 şi 5°C până la sfârşitul secolului, însoţită „de fenomene climatice extreme fără precedent".

Pe parcursul zilei de joi, 7 februarie, cerealele şi oleaginoasele şi-au pierdut o parte din poziţiile atinsela începutul lunii, mai ales după cum a reieşit din cele întâmplate pe piaţa financiară din Chicago.

În Paris, contractul din martie al grâului a scăzut cu 1 EUR/tona atingând 245 EUR/tona.


Porumbul a scăzut cu 1,75 EUR/tona atingând 228,5 EUR/tona.


Orzul a rămas fără modificare - 242,5 EUR/tona.


Contractul din mai al rapiţei a crescut cu 2 EUR/tona atingând 472 EUR/tona.


* Studiu realizat la cererea Agrofam Holding SRL

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:50
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou