Un băimărean are o colecţie impresionantă de ceasuri ce ajunge la câteva mii de euro

Ziarul Atac, 4 iunie 2012, Ora 17:38

  • print
  • |
un-baimarean-are-o-colectie-impresionanta-de-ceasuri-ce-ajunge-la-cateva-mii-de-euro-1.jpg

Nu mai avem timp de mecanisme de ceas cu poveste în secolul gadgeturilor. Pasiunea pentru ceasuri a lui Simion Gălan le prezintă celor dependenţi de tehnica modernă un alt mod de a trăi, prin colecţia impresionantă pe care o deţine. Are peste 200 de ceasuri în stare funcţională, ce ajung la câteva mii de euro. Se poate mândri şi cu o colecţie de cărţi, cea mai veche tipăritură fiind din 1648.

Simion Gălan este printre puţinii ceasornicari care au mai rămas în Baia Mare. Are 58 de ani, iar, de 37 de ani, băimărenii îşi lasă cu încredere ceasurile pe mâna lui. Despre Simion Gălan se poate spune că stă pe o mină de aur. Pasiunea lui de-o viaţă îi oferă posibilitatea de a-şi cumpăra o maşină de ultimă generaţie, dacă ar dori, însă ceasornicarul spune că nu este interesat să-şi vândă nici măcar o piesă din colecţie. Propuneri i s-au făcut cu carul, însă niciuna dintre acestea nu l-a convins să renunţe la colecţia care este atât de aproape de inima lui.

Păstrând respectul pentru lumile de mult apuse, Simion spune că, de mic, este fascinat de obiecte antice. De o modestie rar întâlnită, băimăreanul locuieşte într-un apartament, deşi, doar din vânzarea ceasurilor, ar putea să-l schimbe cu o casă, la orice oră. „Nu le-aş da pentru nimic în lume. Le-am adunat de-a lungul anilor şi îmi sunt foarte dragi. Banii sunt prea puţin importanţi în această lume", spune Simion. „Le voi lăsa moştenire copiilor mei, dacă vor vrea. În caz contrar, le voi dona muzeului", adaugă băimăreanul. Majoritatea ceasurilor sunt de perete şi au un mecanism de funcţionare pe structură de lemn.

Ceasurile tablou au o vechime de peste 200 de ani şi erau în mare vogă prin anii 1800 - 1900. Una dintre piesele de rezistenţă ale colecţiei este o bijuterie cu secundar, adică un ceas de buzunar, în perfectă stare de funcţionare, din anul 1500. Un alt ceas cu care se „mândreşte", este unul de perete, din lemn, din anul 1800. „Pot să spun că am foarte multe ceasuri, de buzunar, de perete şi de mână, peste 500 de bucăţi. Dintre acestea, însă, doar 200 sunt funcţionale", specifică Simion. Este înconjurat mereu de ceasuri, atât la serviciu, cât şi acasă şi spune că fără aceste cronometre ale timpului, viaţa lui nu ar fi la fel de frumoasă şi de interesantă.

O meserie pe cale de dispariţie

Nu oricine poate fi ceasornicar. Îţi trebuie multă răbdare şi o mână sigură. În plus, mai e nevoie de pasiune şi asta pentru că, din punct de vedere financiar, nu prea ai satisfacţii. „Pe vremuri, ceasurile erau la mai mare căutare decât acum. Îmi amintesc că abia făceam faţă volumului de muncă. Acum însă, puţini sunt cei care îşi mai aduc ceasurile la reparat", spune Simion. „Eu vin cu aceeaşi plăcere la muncă", adaugă ceasornicarul. El spune că această meserie nu este una banală, cum ar crede unii.

Ceasornicarii sunt cei care nu lasă timpul să se oprească şi fiecare ticăit de ceas are pentru ei o semnificaţie aparte. „Din păcate, puţini sunt tinerii interesaţi de această meserie. Şi pe bună dreptate... dacă nu este cerere", spune Simion. Din 1978 are un mic atelier în incinta Gării din Baia Mare, iar afacerea îi va fi dusă mai departe de către fii lui.

Peste 1.000 de volume vechi

Simion Gălan este pasionat de lucrurile vechi. El nu colecţionează doar ceasuri, ci şi cărţi. Colecţia lui de volume depăşeşte o mie de bucăţi, iar cea mai veche tipăritură este din 1648. „Este vorba despre prima biblie care s-a tipărit în româneşte", menţionează Simion. Pe lângă acestea, de-a lungul anilor, băimăreanul a colecţionat şi patefoane şi gramofoane. Cu spaţiul de depozitare stă mai prost, însă spune că are tot sprijinul celor dragi, iar lucurile îi sunt păstrate cu sfinţenie în casă. „Mi-aş dori să am un spaţiu special amenajat, unde să expun toate aceste obiecte şi volume. Până atunci, stau sunt îngrămădite", spune, în încheiere, Simion.

IOANA VLAD

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:32
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou