UNIȚI SALVAȚI ROȘIA MONTANA

Mihai Bărbuliceanu, 10 octombrie 2013, Ora 18:39

  • print
  • |
uni-i-salva-i-ro-ia-montana-34829-1.jpg

Duminică 06.10.2013 în sectorul 1 din Viena, începand cu orele 16:00 grupul de protestatari format din tineri români stabiliți în Viena, au pornit marșul cu strigătul: „Uniți salvați Roșia Montana" și „Refuz, rezist, nu vrem gaze de șist".

Demonstranții au pornit din fața Bisericii Sf. Karl (Karlskirche), au trecut pe lângă Ambasada României și au mers până în fața Institutului Cultural Român din Viena. Acolo au poposit timp de aproximativ 10 minute, timp în care în limba engleză a transmis tuturor celor prezenți mesajul acestui protest. Acești tineri inimoși au dorit să solidarizeze cu cei de acasă, care au avut inițiativa să iasă în stradă și să scandeze împotriva exploatării miniere de la Roșia Montana și a exploatarii gazelor de șist.

Tinerii sunt foarte bine informați de pericolul în care se află România și de dezastrul care ar urma, dacă se va da acceptul pentru punerea în practică a celor doua proiecte. Majoritatea tinerilor care au luat parte la demonstrație sunt studenți, dar și tineri care nu de multă vreme au terminat studiile. Protestul s-a desfășurat într-un mod civilizat, fară să se provoace nici macar cel mai mic incident, fară să pună în dificultate organele de ordine, care au însoțit acest grup.

Timea Laslavic, om de presă și televiziune mi-a marturisit: „Am rămas cu o impresie foartă bună, cu senzația că am făcut acolo ceva important. Mi-au plăcut românii pe care i-am întâlnit la protest, și faptul că acești oameni au considerat cu toții ca fiind important să participe la marș. Nu am mai fost la un vreun eveniment de acest gen de exact 10 ani. În 2003 am protestat alături de colegii de breaslă din Timișoara, atunci când jurnalistul Ino Ardelean a fost bătut din (se pare) cauza anchetelor pe care le publicase în ziarul la care lucra".

„Un protest interesant, un marș bine organizat și impresionant, însa ceea ce m-a fascinat a fost solidaritatea acestor tineri cărora le pasă de neam și țară, de locurile unde și-au petrecut copilăria. Însa toți cei care insistă pin toate mijloacele posibile să patrundă în Roșia Montana, promițând localnicilor marea și sarea, nu-i pot cataloga altfel, decât tătarii din vremurile noastre" ne spune ziaristul Ionica Armanca".

De la Institutul Cultural Român protestatarii s-au trecut către ORF, televiziunea națională austriacă din Viena, au trecut pe lângă Radiotv Africa și au revenit în fața Bisericii Sf. Karl ( Kalskirche). Organizatorii acestui eveniment au explicat faptul că ei nu fac parte din nici o asociație sau organizație non guvernamentală, din nici un partid politic, ei au explicat faptul că sunt mânați de educația civică pe care au primit-o aici și de cultura în care au trăit de-a lungul anilor de când sunt în Austria și totodată i-au îndemnat pe toți românii să iasă în stradă, să-și spună punctul lor de vedere și să-și ceară drepturile.

Aceasta este a patra acțiune organizată de tinerii români din Austria împotriva exploatării minere de la Roșia Montana, în care cer reprezentanților politici să respecte dorințele românilor ieșiți în stradă și anume să abroge legea ce vizează proiectul minier de la Roșia Montana și să se împiedice exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturarii hidraulice.

Tototată s-a scandat împotriva corupției din România, corupție prezentă și în cazul proiectului minier din Roșia Montana și totodată împotriva lipsei transparenței sau obiectivității unora din mass media românească.
Tinerii doresc să apere cu tărie ceea ce este mai important pentu viața românilor și anume natura cu frumusețile ei inestimabile, sănătatea celor din Roșia Montana și imprejurimi. Ce poate fi mai de valoare pentru o ființă decât apa și aerul? Ce ar însemna să avem o apă otravită într-o țară în care suntem dependeți de ceea ce creștem și cultivăm, ce se va întâmpla cu populația, cu animalele și vegetația?


Mesajul tinerilor pentru toți românii este: „informați-vă, nu vă rezumați la un singur ziar sau la o singură televiziune, încercați prin toate mijloacele să obțineți informații clare, asemenea proiecte nu ar putea exista niciodata in Austria".

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou