De ce sunt CARTOFII copți SĂNĂTOŞI
Mirela Ene, 20 ianuarie 2014, Ora 00:00
- |
- Tweet
Multe persoane sunt înnebunite după cartofi. Iar aceste legume coapte sunt pur şi simplu fantastice. Cartofii copţi au o mulţime de beneficii pentru sănătate. Iată 3 dintre ele.
Multe persoane persoane sunt innebunite dupa cartofi. Iar aceste legume coapte sunt pur si simplu fantastice. Cartofii copti au o multime de beneficii pentru sanatate. Iata 3 dintre ele.
1. Sunt alimentele cele mai bogate in potasiu
Institutul de medicină din SUA îi încurajează pe oameni să ia 4.700 de mg de potasiu în fiecare zi. Acesta contracarează efectele nocive ale consumului exagerat de sare și menține tensiunea arterială în limite normale. Iar 227 de grame de cartofi copți contin 1.000 mg de potasiu.
2. Dacă nu li se înlătură coaja, cartofii sunt bogați în fibre
Un cartof copt furnizează 12% din necesarul zilnic de fibre al unei femei și 8% al unui bărbat. Iar fibrele sunt esențiale pentru o digestie bună și eficiente pentru absorbția de nutrienți. Cartofii copți au atât fibre solubile cât și insolubile, ceea ce este extraordinar. Fibrele solubile controlează colesterolul iar cele insolubile ușurează tranzitul intestinal. Însă nu pune pe cartofii copți unt sau cașcaval. Pentru a te bucura de toate acele fibre fără grăsimi nesănătoase, asezonează-i cu puțină sare de mare și piper negru. Savurează-i fierbinți.
3. Sunt săraci în calorii
Cartoful este pe nedrept etichetat drept un aliment hiper caloric însă adevarul este că unul copt conține în jur de 170 de calorii. Chiar și unul uriaș nu depășește 300 de calorii însă vine cu 28% din necesarul zilnic de fibre ceea ce înseamnă că ești în câștig. Însă topingurile cu bacon, cașcaval, unt și altele asemănătoare sunt cele care ridică numarul caloric până la cer. Dacă ai nevoie de un toping folosește broccoli și cașcaval degresat.