Murături pentru iarnă

Mălina Andrei, 7 septembrie 2014, Ora 22:21

  • print
  • |
muraturi-pentru-iarna-43134-1.jpg

Murăturile sunt nelipsite de pe masa românilor, în special în sezonul toamnă-iarnă, indiferent că sunt folosite ca aperitive sau garnitură. Locul salatelor de crudități din vară este luat iarna de castronul cu murături crocante și acrișoare.

Indiferent de modul în care sunt murate, acestea aduc anumite beneficii organismului în funcție de tipul de condimente folosite.
Murăturile sunt benefice organismului întrucât majoritatea legumelor sunt bogate în magneziu și fier. De exemplu: castraveții murați sau alte legume sunt bogate în fibre, necesare în procesul digestiv și în luptă împotrivă cancerului. Castraveții mai conțin și antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi, implicați în procesul de îmbătrânire al organismului.
Dintre toate murăturile pe care le pregătesc gospodinele cea mai sănătoasă este varza murată, datorită conținutului bogat de vitamina C (mai ridicat decât în portocale), de vitamină A și E, de zinc, magneziu, potasiu și calciu. Varza murată are un puternic efect antioxidant, contribuind totodată la întărirea sistemului imunitar, al sistemului nervos și muscular.
Deși au numeroase beneficii asupra organismului uman, specialiștii recomandă ca persoanele cu unele afecțiuni să fie atente la consumul de murături.

Iată și rețeta noastră de murături delicioase:

MURĂTURI ASORTATE

 

2 căpațâni de conopidă

1 varză albă mai mare tăiată în felii mai groase
2 varze roșii mai mici tăiate în 5-6 felii
1.5 kg gogonele
3 kg castraveți
4-5 morcovi tăiate rondele
1 căpățâna usturoi
2 mere sau gutui tăiate felii
ardei iuți facultativ(câți doriți)
1.5 kg. ceapă mai măruntă
1 leg mare frunze de țelină
1 leg mare frunze leuștean
mărar uscat
cimbru uscat
3-4 buc hrean tăiate în fâșii
1 pachet piper boabe
sare mare

Conopida se desparte buchetele, varza se taie felii mai groase se spală bine totul și se începe punerea lor în butoi sau vasul în care dorim să-l păstrăm pentru la iarnă .
Pe fundul vasului așezăm mărarul,cimbrul 3-4 crenguțe și peste așezam varză roșie,varză albă, ceapă,căței de usturoi, morcovii tăiați rondele, 3-4 fâșii de hrean, câteva felii de gutui și ardei iuți. Următorul strat va fi de castraveți și gogonele,după care urmează conopidă, morcovi ,ardei iuți .
Se pot așeza legumele după imaginația fiecăruia ,nu este o regulă anume .
Când vasul s-a umplut presărăm deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) și acoperim totul cu frunze de țelină și leuștean .
Pregătim saramura în felul următor : la 1 litru de apă punem 30 gr. sare mare. În cazul fiecăruia se va calcula cantitatea necesară de apă și cantitatea de sare necesară. Se pune atâta saramură peste cât să fie legumele bine acoperite. Se așează peste legume o farfurie sau un capac și peste se pune o greutate care să țină legumele în saramură . Se acoperă cu un prosop și se ține la temperatură camerei cca. 6 zile până se acreste , ( se poate pune praf conservant) se închide cu capac și se pune apoi la loc răcoros.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:02
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou