Best Dental

Rețetă de cozonac pufos pentru masa de Paște

Mălina Andrei, 9 aprilie 2015, Ora 12:27

  • print
  • |
reteta-de-cozonac-pufos-pentru-masa-de-paste-46271-1.jpg

Cozonacul trebuie să fie nelipsit de pe masa de Paște astfel că orice gospodină trebuie să aibă o rețetă de cozonac prin bucătărie.

Ingrediente:

- 1 kg de faina,
- 1 1/2 pahare de lapte,
- 6 oua,
- 300 g unt sau margarina,
- 1 1/2 - 2 pahare zahar,
- 40 -50 g drojdie,
- 3/4 lingurita sare,
- 150 g stafide,
- jumatate praf de vanilie

Mod de preparare

Pentru cozonac pufos cu stafide se înmoaie drojdia în 1 - 1/2 pahar de lapte călduț, se adaugă jumătate din cantitatea de făină, se amestecă bine ca să nu se formeze cocoloși, se acoperă și se pune plămădeala la loc cald. Când volumul plămădelii s-a dublat, se adaugă sarea, galbenușurile (1 galbenuș se lasă pentru unsul cozonacilor) frecate cu zahăr și vanilie, untul, se framântă totul, se adaugă albușurile bătute spumă și restul de făină. Aluatul nu trebuie să fie prea tare, însa bine frământat și să se desprindă cu ușurință de pereții vasului. Se acoperă aluatul și se pune la cald. După ce a crescut și și-a dublat volumul, se adaugă stafide (spălate și uscate) și se amestecă cu aluatul, apoi se pun în forme.

Formele se pregătesc în felul următor: se acoperă fundul cu hârtie albă unsă pe o parte și alta cu unt, iar pereții se ung bine cu unt topit și apoi sleit. Formele cu aluat se pun la cald și se acoperă cu un șervet. Când aluatul a crescut cât înaltimea formei, se unge cu ou bătut și se pune la copt la foc potrivit, 50-60 minute.

În timpul coptului, formele de cozonaci se vor întoarce cu multa băgare de seamă fără să se scuture. Pentru ca partea de sus a cozonacilor să nu se ardă, după ce s-au rumenit se vor acoperi cu hârtie udată cu apă. Pentru a încerca dacă este gata, se înfige în cozonac o surcică subțire: dacă, după ce se scoate, surcica rămâne uscată, cozonacul este gata, daca însă pe surcică se prinde aluat, cozonacul este crud.

"Secretele" bunicii pentru un cozonac pufos

- toate ingredientele trebuie lăsate cel puţin două ore la temperatura din bucătărie, să nu fie reci!

- nu se pune nimic rece sau fierbinte, fiindcă atunci drojdia nu va mai creşte (să fie totul călduţ, la temperatura mâinii);

- drojdia să fie proaspătă. Se poate face şi cu drojdie uscată, respectând instrucţiunile de pe plic, dar mai bine cumpăraţi drojdie proaspătă;

- dacă sunteţi începătoare sau începător, după caz, mai bine să aveţi o cantitate dublă de drojdie. În caz că „plămădeţul" nu creşte, înseamnă că aţi pus laptele prea fierbinte şi atunci mai bine o luaţi de la capăt cu această operaţiune decât să rataţi cozonacii;

- umplutura cu cacao este una „uscată" (zahăr-cacao-puţină nucă măcinată);

- cozonacul (sulul) se înfăşoară cât mai strâns, pentru a ieşi frumos modelul cu cacao (în secţiune);

- în bucătărie să fie cald, temperatura constantă şi, pe cât posibil, să nu fie curent, de exemplu uşa care se deschide tot timpul;

- atunci când sunt scoşi cozonacii din cuptor, ei trebuie să fie păstraţi în bucătărie până se răcesc bine; nu-i daţi la rece cât sunt încă fierbinţi ori calzi fiindcă se vor face cleioşi înăuntru!

- ultima parte, coptul, este deosebit de importantă. Dacă focul e prea mic, pot ieşi închişi la culoare (stau prea mult la cuptor), dacă e focul mare şi se coc prea repede iarăşi nu e bine (înăuntru vor rămâne necopţi;

- doar încercând această reţetă veţi reuşi să vedeţi cum se coc cel mai bine la cuptorul dumneavoastră.

 

 

 

EDITORIAL

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale. Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice. O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai m ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:47