Rețeta zilei: Sarmale de post
Mălina Andrei, 3 aprilie 2015, Ora 10:12
- |
- Tweet
În postul Paștelui te poți bucura de niște sărmăluţe de post, foarte delicioase. Nu sunt greu de preparat, iar rezultatul este foarte gustos şi apetisant, deşi sunt fără carne.
Ingrediente
- 60 frunze viţă
- 300 g orez
- 300 g hribi uscaţi (sau ciuperci)
- 4 cepe mijlocii
- 1 lingură mentă uscată, bine mărunţită
- 2 linguri bulion
- 2-3 roşii
- 200 ml ulei
- 2-3 morcovi
- 1 lingură sare
Mod de preparare
Alegi orezul bob cu bob, îl speli în 2-3 ape şi îl laşi să stea în apă rece. Speli ciupercile, le tai felii şi le căleşti cu ceapa curăţată şi tocată în jumătate din uleiul încins.
Dacă foloseşti hribi uscaţi, ţine-i în apă caldă 2-3 ore, schimbă apa şi dă-i în clocot, apoi scurge-i în sită şi toacă-i când nu mai au apă.
Speli frunzele de viţă, le rupi codiţele, le opăreşti în apă fierbinte până când îşi schimbă culoarea. Când a scăzut zeama de la ciuperci, adaugi orezul scurs bine şi morcovii daţi prin răzătoare.
Amesteci cu o lingură de lemn şi laşi 10 minute, la foc mic. Sărezi, după gust, şi condimentezi cu mentă mărunţită (poate înlocui piperul). Laşi să se răcească. Omogenizezi amestecul după ce ai pus 1 lingură cu bulion.
Aşezi pe frunzele de viţă câte o lingură din compoziţia cu orez şi formezi sarmalele. Pui aceste sarmaluţe în foi de viţă într-un vas cu pereţi înalţi, pe fundul căruia aşezi un strat de felii de roşii. Acoperi aceste sarmale de post cu apă caldă, adaugi uleiul rămas, bulionul şi fierbi 1 oră pe aragaz şi 1 oră la cuptor.
POFTĂ BUNĂ!