Reteta zilei: Tort de clatite cu urda, ciocolata si fructe

Ziarul Atac, 5 iunie 2013, Ora 13:48

  • print
  • |
reteta-zilei-tort-de-clatite-cu-urda-ciocolata-si-fructe-31319-1.jpg

Timp de pregatire: 00:25 ore
Timp de gatire:
00:45 ore
Timp Total:
01:10 ore
Numar portii:
10 portii
Grad de dificultate:
medie

Ingrediente - pentru o forma de tort de 21 cm. diametru

12-15 clatite subtiri (eu le-am pregatit urmand aceasta reteta de clatite)
750 de grame de urda bine scursa de zer (eu am folosit o minunatie de urda untoasa, obtinuta din lapte de vaca, oaie si capra, in amestec)
150 de grame de zahar (se poate si mai mult, avand in vedere ca in clatite eu nu pun zahar deloc, dar mi-a placut asa, nu foarte dulce)
extract de vanilie, 1 lingurita
coaja galbena razuita si zeama de la 1 lamaie
4 oua mari
150 de grame de smantana
1 praf de sare
25 de grame de unt
glazura: 100 de grame de ciocolata cu lapte +100 de grame de smantana pentru frisca
fructe de sezon dupa preferinta

Preparare

Intai de toate, aveti nevoie de clatite. Chiar daca dimensiunea clatitelor nu se va potrivi perfect cu forma in care vreti sa montati tortul, nu are importanta prea mare, clatitele se pot ajusta (asa cum am facut si eu, de altfel). Umplutura... foarte usor de facut. Atat de usor incat puteti deja sa aprindeti cuptorul si sa il setati la 180 de grade, pana se va incinge, numai bine veti termina crema si asamblarea tortuletului.

Se cantareste urda intr-un castron. Se adauga ouale intregi, 200 de grame de smantana, zeama si coaja razuita de lamaie (atentie, doar partea galbena, partea alba e amaruie), extractul de vanilie si zaharul. Cu blenderul de mana sau cu un mixer obisnuit se omogenizeaza totul pana la obtinerea unei creme semifluide.

Forma in care se asambleaza tortul se aseaza pe tava cuptorului (o veti manipula mai usor) si se unge cu unt solid. La fund se pune un disc de hartie de copt de marime potrivita si se aseaza prima clatita, care se unge cu 2-3 linguri generoase de crema de urda.

Se continua identic pana epuizati clatitele si crema, finalizand cu o clatita neunsa, care se preseaza usor cu palma si se presara cu unt taiat cubulete. Se da tortul de clatite la cuptor pentru 45 -50 de minute (daca clatita expusa direct la foc da semne ca s-ar rumeni prea tare, se acopera cu o coala de hartie de copt si se continua coacerea).

Se lasa tortul sa se raceasca in forma complet, apoi se mai da la frigider timp de 2 ore inainte de a-l rasturna pe un platou.

Inainte sa se rastoarne, se trece cu un cutit lung de jur imprejurul formei (intre tort si peretii acesteia) si daca exista posibilitatea, se desface inelul lateral al formei. Se rastoarna pe platou cu o miscare scurta si se indeparteaza hartia de copt.

Compozitia

Smantana pentru frisca se pune intr-o craticioara. Ciocolata se rupe in bucati cat mai egale (ca sa se topeasca in acelasi timp) si se adauga in smantana fierbinte. Se trage de pe foc si se amesteca pana ce ciocolata se topeste complet.

Glazura se toarna deasupra tortului de clatite, permitand sa se scurga si pe margini. Se garniseste tortul cu fructe, se da la rece inca cel putin o ora si apoi se serveste.

E extraordinar de bun, fin si cremos. Pofta Buna!

sursa: Retetecalamama.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou