Alertă medicală! Doctorii anunță o epidemie în România

Anca Bratu, 29 decembrie 2022, Ora 15:53

  • print
  • |
alerta-medicala-medicii-anunta-o-epidemie-in-romania-47210-1.jpg

În ultima săptămână au fost diagnosticate și raportate 140.688 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii), comparativ cu 101.059 în săptămâna precedentă și cu 38.322 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate joi de Institutul Național de Sănătătate Publică (INSP)

Medicii din România trag un semnal de alarmă! Sute de cetățeni vin zilnic la camerele de gardă cu simptomologie de infecție acută. Doctorii anunță o nouă epidemie și fac previziuni sumbre pentru următoarele luni. Felul în care se manifestă boala este similar cu coronavirusul. 

Conform INSP, creșterea față de media calculată de 64.049 de cazuri în cinci sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 119,7%. 

Datele transmise de INSP pentru săptămâna 19-25 decembrie:

  • La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 38.322 cazuri înregistrate în aceeași perioadă din 2021.
  • Au fost raportate la nivel național 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 79 de cazuri înregistrate în aceeași săptămână din 2021.
  • Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu răspândire locală în București și în județele Brașov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș și Ilfov și cu cazuri sporadice în alte județe.
  • Au fost raportate 16 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 8 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 15 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
  • Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.
  • În săptămâna 19-25 decembrie au fost raportate 94 de cazuri confirmate de gripă (18 cu virus AH3, 28 cu virus AH1, 46 cu virus gripal A nesubtipat și 2 cu virus gripal B).

Valul de infecții respiratorii - gripă, viroze și infecții cu SARS-CoV2 - face neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase. La Institutul Matei Balș din Capitală, spitalul numărul 1 de boli infecțioase din țară, media zilnică a ajuns la 250 de persoane care se prezintă la camera de gardă, în condițiile în care, în vârf pandemic, ea era de 300 de persoane, a declarat pentru HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al spitalului.

În ultima perioadă, este tot mai mare numărul persoanelor diagnosticate cu gripa A. „Gripa, categoric, poate să pună probleme, iar mai ales la cei care vulnerabili, poate să fie foarte periculoasă. Știm foarte bine că de gripă se poate și muri", spune medicul.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:09
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou