Alimente care scad colesterolul: de la mit la realitate

Mirela Ene, 6 ianuarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
alimente-care-scad-colesterolul-de-la-mit-la-realitate-37086-1.jpg

Colesterolul este una din constantele biologice ale organismului uman, care trebuie menţinut la o valoare cât mai apropiată de normal pentru a te păstra sănătos. Există o serie de alimente care au capacitatea de a scădea valorile colesterolului scrie webmd.com.

Consumul de proteine de soia în fiecare zi ar putea ajuta la scăderea colesterolului rău, dar numai în foarte mică măsură. Pentru a ajunge la o scădere semnificativă ar trebui ca jumătate din proteinele consumate zilnic să provină din soia, ceea ce este este imposibil şi dăunător, din alte puncte de vedere.

Fitosteroli, care se găsesc în cantitate mai mare în seminţele plantelor oleaginoase, leguminoase şi în boabele cerealelor poate opri absorbţia colesterolului. Consumul acestor alimente, care aduc mai puţin de un gram de fitosteroli pe zi poate menţine la valori normale colesterolul, sau îl poate scădea dacă este peste limitele normale. Puţin ştiu însă că excesul de fitosteroli în dieta scade capacitatea de absorbţie a vitaminelor uleioase şi poate produce carente aşa că este necesar un consum constant şi normal de fructe şi legume.

Uleiul de pește reduce nivelul trigliceridelor, adică acel tip de grăsime care poate creşte riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral. Suplimentele cu ulei de pește care aduc 2- 4 grame de acizi graşi omega - 3 poate reduce nivelul trigliceridelor. Excesul şi depăşirea dozei are însă efect exact opus determinând creşterea trigliceridelor.

Linia între bine şi rău este foarte fină şi nu poate fi stabilită decât de teste periodice de laborator. Dozele mari de ulei de pește pot determina şi alte efecte secundare printre care acela de a creşte riscul de hemoragii interne prin reducerea capacităţii de coagulare a sângelui.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou