Cu ce combinăm sarmalele şi friptura pentru a nu distruge digestia

Ziarul Atac, 25 decembrie 2012, Ora 15:48

  • print
  • |
cu-ce-combinam-sarmalele-si-friptura-pentru-a-nu-distruge-digestia-28497-1.jpg

După mesele îmbelşugate din perioada Crăciunului, unii români sfârşesc prin a ajunge la medic cu probleme serioase de digestie. Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi a dat reţeta mesei de Crăciun sănătoase: tot cu produsele tradiţionale, dar cu combinaţii care să ajute digestia şi cu ceva mai multă moderaţie.

Prima recomandare a specialistului în alimentaţie, dr. Gheorghe Mencinicopschi, este odihna: "Digestia nu se face dacă eşti obosit. Oamenii trec cu vederea faptul că masa de Crăciun trebuie să ne prindă nestresaţi şi odihniţi, în primul rând. Aşa că ar trebui să ne asigurăm o noapte sau doua de odihnă, înainte de Sărbători."

Totodată, trebuie să conştientizăm că principala reţetă, care n-ar trebui să lipsească de la masa de Sărbători, e moderaţia. Specialistul ne recomandă să consumăm câte un fel de mâncare greu la cel puţin două ore distanţă.

Ideal ar fi să începem cu o salată, înainte de masă, întrucât face bine digestiei. E recomandat şi un aperitiv, o tărie, înainte de masă, dar una fără adaos de zahăr: coniac sau un aperitiv amar. Şi aici însă contează cantitatea. La bărbaţi, 50 de mililitri, iar, la femei, 25- însă e important să mâncăm înainte o felie mică de pâine cu unt, ca să nu ne irite stomacul.

Medicul ne explică că alcoolul în exces blochează digestia şi combinaţia de alcool, tutun şi mâncare grasă în perioada Sărbătorilor este cea care ne va aduce, cu siguranţă, la spital.

După aperitiv, friptura. Însă carnea nu trebuie să fie asociată cu garnitură de amidonoase: nici pâine, nici cartofi prăjiţi. Garnitura trebuie să fie de legume. "Friptura merge bine cu murături", aminteşte specialistul. Întrucât ajută la digestie. Însă murăturile trebuie să fie obţinute prin fermentaţie, nu preparate în oţet. O sugestie de murătură ideală: bureţii de fag muraţi, care micşorează creşterea colesterolului.

Ce bem

În ceea ce priveşte băutura din timpul mesei, Doctorul Mencinicopschi ne recomandă vinul: unul roşu, fără sulfiti şi nu mai mult de jumătate de litru la bărbaţi şi 250 de mililitri la femei.

Cu ce combinăm sarmalele

Nelipsitele sarmale ar putea fi preparate şi mai dietetic: cu ceva mai multă verdeaţă, de exemplu. Şi tot cu murături ar trebui să cosnsumate.
O altă recomandare: "N-ar fi bine să amestecăm nimic cu amidon, că vine imediat cozonacul şi-o să ne pună capac", explică specialistul.

În ceea ce priveşte combinarea sarmalelor cu răciturile, cum se mănâncă în mai multe regiuni din ţară, dr. Mencinicopschi spune că nu e o combinaţie tocmai bună, dar putem face o excepţie, dacă-i Sărbătoare: "Însă mănânci o sarma şi o bucată de piftie. Moderaţia e cuvântul de ordine. Şi să faci pauză între felurile de mâncare."

Cum ajutăm digestia

Cele trei fructe-minune pentru digestie sunt, conform specialistului, ananasul, kiwi-ul şi papaya, întrucât au substanţe proteolitice puternice. Dintre băuturi: apa plată sau ceaiul verde ne ajută digestia- iar cel din urmă are şi antioxidanţi.

"Fiecare om ştie când îi e foame sau nu", completează dr. Mencinicopschi, "nu mănânci friptură până cazi lat si, deşi nu-ţi mai e foame, mănânci sarmale. Cu puţină moderaţie, putem trece cu bine peste terorismul ăsta alimentar care ni-l aduce Sărbătorile de iarnă."

Gheorghe Mencinicopschi este directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii Adevărul despre alimente, nutriţie sănătoasă şi diete.

sursa: Realitatea.net

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:14
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou