Cum poate creşte riscul de infarct din cauza colesterolului

Mirela Ene, 8 februarie 2014, Ora 21:03

  • print
  • |
cum-poate-creste-riscul-de-infarct-din-cauza-colesterolului-38037-1.jpg

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL), cunoscute şi sub denumirea de colesterol "bun", renumite pentru proprietăţile lor de protejare a inimii, pot deveni disfuncţionale, pierzându-şi astfel efectele benefice, au descoperit cercetătorii americani.

Deşi beneficiile colesterolului "bun" au fost recunoscute pe scară largă, cercetătorii americani de la Cleveland Clinic au descoperit că toate testele clinice ce vizau eficienţa medicamentelor destinate creşterii nivelului de HDL nu au reuşit să demonstreze că acest tip de colesterol îmbunătăţeşte sănătatea inimii.

De asemenea, aceştia au detectat o proteină bogată în colesterol "bun", care este prezentă în pereţii arterelor înfundate, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de Stanley Hazen, directorul Institutului pentru cercetarea şi prevenirea bolilor cardiovasculare de la Cleveland Clinic, a decis să cerceteze dacă acest tip de lipoproteine sunt benefice.

Colesterolul "bun" conţine o proteină numită apolipoproteină A1 (apoA1), care asigură proprietăţile protectoare la nivelul inimii. Cu toate acestea, cercetătorii americani au descoperit că, la nivelul pereţilor arteriali, o bună parte a proteinei apoA1 se oxidează şi nu mai contribuie la sănătatea inimii, ci dimpotrivă, se transformă într-un factor de risc pentru afecţiunile coronariene.

Echipa de cercetători a pus la punct o metodă pentru identificarea "colesterolului bun" disfuncţional şi a testat mostrele de sânge prelevate de la 627 de pacienţi cu boli de inimă. În urma analizelor efectuate ulterior, cercetătorii americani au descoperit că pacienţii ce prezentau niveluri mai ridicate de "colesterol bun" disfuncţional în sânge aveau un risc mai crescut de infarct şi alte afecţiuni ale inimii.

"Identificarea structurii proteinei apoA1 şi a procesului prin care, în loc să prevină bolile (cardiovasculare, n.r.), ajunge să le promoveze, este primul pas către crearea unor noi teste şi tratamente împotriva acestor afecţiuni", a afirmat Stanley Hazen.

Nivelul de colesterol "bun" din organism este stimulat de consumul de fasole şi linte, ovăz, usturoi şi ceapă, ulei de peşte, ulei de măsline şi avocado.

Colesterolul "rău" se regăseşte în alimente precum ouă, unt, brânză, meniuri fast-food şi carne procesată.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:16
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou