Infertilitatea. Bolile care afectează frecvent fertilitatea la femei

Mălina Andrei, 13 aprilie 2015, Ora 17:46

  • print
  • |
infertilitatea-bolile-care-afecteaza-frecvent-fertilitatea-la-femei-46284-1.jpg

Statisticile spun că aproximativ 7 milioane de cupluri se confruntă cu infertilitatea la un moment dat în existența lor. Asta înseamnă aproximativ 12% din totalul cuplurilor.

Factorii ce pot declanşa aceste probleme de fertilitate sunt variate, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar legate şi de modificări negative ale stilului de viaţă, precum instalarea stresului cronic sau a sedentarismul.

Iată câteva posibile cauze pentru care femeile nu pot rămâne însărcinate:

Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulaţia şi care se manifestă prin obezitate, hirsutism (creşterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariţia chisturilor şi în final poate duce şi la aparitia sterilităţii.

Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de parere că excesul de insulină ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor.

Femeile care se confruntă cu această afectiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos.

Hipotiroidia
O altă cauză a infertilităţii o reprezinta hipotiroidia. Aceasta se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică.
Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacităţii de memorare şi concentrare şi creşterea în greutate.

Hipotiroidia este corelată şi cu variate dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate, astfel că hipotiroidia rămâne una dintre principalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

Infecţiile cu Chlamydia
Şi afecţiunile inflamatorii precum infecţiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp şi corespunzător. Boala se manifestă sub forma unei inflamaţii a colului uterin.

70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, făcând această afecţiune greu de depistat.

Dacă nu este depistată şi tratată corespunzător, boala se extinde şi produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilităţii. În cazul în care, totuşi, o femeie reuşeşte să rămână însărcinată, însă este încă purtătoarea acestui tip de infecţie, poate apărea avortul spontan sau naşterea prematură a copilului.

Endometrioza
Endometrioza este o afecţiune internă uterină în care ţesutul care creşte în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părţi.

Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampe severe în timpul menstruaţiei, dureri de spate, durere în timpul actului sexual, dificultăţi de concepere, urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruaţiei.

Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioză. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecţiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilităţii.

Insuficienţa ovariană prematură
Insuficienţa ovariană prematură este o altă afecţiune care poate afecta fertilitatea permanent şi apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înaintea vârstei de 40 de ani. Este o afecţiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea şi cauze genetice.

Manifestările acesteia sunt extrem de variate şi pot fi atât de natură fiziologică, dar şi neurologică: transpiraţiile nocturne, dificultăţile de concentrare, iritabilitate, scăderea libidoului şi menstruaţiile neregulate.

Boala inflamatorie pelvină (BIP)
Este o afecțiune acută, ce se manifestă prin durere pelvină, febră sau subfebră, leucoree, tulburări urinare, și mai rar, prin balonare, tulburări de tranzit, greață și vărsături, sângerări neregulate pe cale vaginală. Ea este cauzată cel mai adesea de bolile cu transmitere sexuală (BTS) a€“ infecțiile cu gonococ, chlamydii, mycoplasme, sau de către manevre diagnostice sau terapeutice ce interesează uterul.

"În urma diagnosticului tardiv și a lipsei tratamentului, apare BIP reziduală, caracterizată prin durere pelvină și afectarea trompelor uterine (în interiorul trompei - zone de atrofie și scleroză, aderențe ale mucoasei tubare, iar în jurul trompei a€“ aderențe cu deformarea traiectului), ajungându-se în final la obstrucția distala sau lipsa funcționării normale a trompelor, cu frecvență crescută!!! a sarcinilor ectopice. În cazul bărbaților, BTS pot evolua spre prostatită și azoospermie (absența spermatozoizilor din lichidul seminal) și implicit spre infertilitate masculină", susține dr. Ion Boleac, medic specialist Gynera Fertility Center.

Endocervicitele
Acestea sunt infecții ale colului uterin care de cele mai multe ori nu au o simptomatologie clară și sunt cauzate de boli cu transmitere sexuală. În lipsa unui tratament adecvat, crește semnificativ riscul de infertilitate sau complicații în timpul sarcinii precum: nașteri premature, apariția sarcinilor ectopice sau avorturi spontane.

Boala celiaca
Poate duce la infertilitate atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Boala se manifesta printr-o absorbție deficitară a vitaminelor și mineralelor în intestin, afectând astfel în mod direct calitatea celulelor reproducătoare. Femeile afectate de boala celiaca riscă să ajungă la menopauză mai repede decât în mod normal.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:01
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou