Înlocuirea untului cu margarina poate dăuna sănătăţii

Mirela Ene, 10 decembrie 2013, Ora 10:12

  • print
  • |
inlocuirea-untului-cu-margarina-poate-dauna-sanatatii-36632-1.jpg

În ultimii 50 de ani, am fost sfătuiţi să reducem aportul de grăsimi animale saturate şi să consumăm mai multe grăsimi vegetale polinesaturate pe care le găsim în margarină. Dar acum, oamenii de ştiinţă din SUA răstoarnă această teorie, alături de o nouă analiză a unui studiu.

Indiferent de tipul de grăsimi pe care îl folosiţi, este important să aveţi un consum moderat. Se presupune că uleiurile vegetale şi margarina ajută la scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale, facilitează pierderea în greutate şi îmbunătăţesc starea generală de sănătate. Dar acestea sunt unele dintre alimentele cele mai modificate chimic din dietele noastre , iar criticii spun că nu ar trebui să fie promovate ca fiind sănătoase.

Oamenii de ştiinţă americani pretind că grăsimile polinesaturate dublează riscul bolilor de inimă.

Consumul de acizi graşi polinesaturati omega 6

Ei au ales studiul Sydney, deoarece a fost singurul studiu randomizat, controlat, pentru a vedea impactul de creştere a consumului de acizi graşi polinesaturati omega 6. Cele mai multe studii de intervenţii dietetice s-au implicat mai multe schimbări, dar studiul Sydney a analizat numai Omega 6. Grăsimile polinesaturate Omega 6, răspândite în cele mai multe diete din Vest, sunt de asemenea cunoscute sub numele de acid linoleic.

Omega 6 se găseşte în cantităţi mari în uleiurile vegetale, cum ar fi cel din porumb, floarea soarelui, de şofrănel şi soia, şi în margarinele din aceste uleiuri. Odată ajuns în organism, acesta este convertit într-o substanţă chimică numită acid arahidonic care poate declanşa eliberarea de alte substanţe chimice care duc la inflamaţie, o cauză principală a unei serii de boli cronice - inclusiv boli de inimă.

Unii cercetători au criticat studiul, spunând că este nefondat

Cercetătorii de la Institutul Natonal al Sănătăţii SUA cred că concluziile ar putea avea implicaţii importante pentru recomandările dietetice din întreaga lume. Dar alţi oameni de ştiinţă au criticat rezultatele, spunând că studiul nu a furnizat suficiente dovezi pentru a sugera că oamenii ar trebui să-şi schimbe dietă. Unii au spus că studiul a fost neconvingător, de o relevanţă mică pentru dietele de astăzi, iar concluziile sale au fost infirmate de studiile mai bune, recente. Alţii au declarat că această lucrare nu oferă dovezile pentru schimbări la recomandările actuale pentru o dietă sănătoasă.

Moderaţia este cheia sănătăţii

Indiferent de tipul de grăsimi pe care îl folosiţi, este important să aveţi un consum moderat. Se presupune că uleiurile vegetale şi margarina ajuta la scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale, facilitează pierderea în greutate şi îmbunătăţesc starea generală de sănătate. Dar acestea sunt unele dintre alimentele cele mai modificate chimic din dietele noastre , iar criticii spun că nu ar trebui să fie promovate ca fiind sănătoase .

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou