Metode pentru a scăpa de sughiţ

Florentina Șerbănescu, 4 mai 2014, Ora 16:36

  • print
  • |
metode-pentru-a-scapa-de-sughit-39851-1.jpg

Sughiţul apare în cele mai nepotrivite momente şi cu greu reuşim să scăpăm de el. Dar să recunoaştem, cu toţii încercăm tot felul de leacuri băbeşti. Sunt acestea mituri sau funcţionează ele cu adevărat?

Un pahar cu apă băut pe nerăsuflate, o sperietură puternică şi ţinerea respiratiei timp de 20 de secunde pot opri oare sughiţul?

De obicei, sughiţul apare dacă aţi consumat alimente iritante pentru stomac: piper, boia sau ardei iute, dar şi după băuturile alcoolice sau carbogazoase.

Deşi pare un fenomen banal, în apariţia sughiţului sunt implicaţi foarte mulţi muşchi, ai toracelui, ai gâtului, ai feţei, abdominali.

Dacă nu îl băgaţi în seamă, sughiţul dispare cât aţi zice.. sughiţ.

Există însă foarte multe metode pentru a scăpa de această reacţie a organismului.

„Aceste metode sunt corecte, sunt absolut corecte. Prin ţinerea respiraţiei se creează o presiune constantă în interiorul plămânului, astfel încât nervul frenic este şi el supus unei presiuni prin baroreceptori se reglează vascularizaţia şi nervul frenic încetează iritaţia. Prin a bea apă se întâmplă acelaşi lucru. În momentul în care omul bea apă, în momentul acela prin mişcările peristaltice ale esofagului se face practic un masaj de liniştire al nervului frenic", explică Sorin Cadar, medic primar ORL

O altă soluţie populară pentru a scăpa de sughiţ este sperietura.

„Sughiţul înseamnă oprire a respiraţiei după care trage aer cu viteză extraordinară producând zgomotul specific. La sperietură se opreşte respiraţia. Şi se opreşte respiraţia exact pe timpul de intrare a aerului", spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

Când sughiţul apare la bebeluşi, nu vă speriaţi. E semn că au mâncat cu poftă. Dacă sunt mai mari le puteţi da o picătură de lămâie.

Acest lucru nu funcţionează în cazul adulţilor. De aceea, dacă sughiţul durează mai mult de 20 de minute, ar trebui să vă adresaţi unui specialist. Acest fenomen aparent banal poate ascunde afecţiuni grave precum boli hepatice sau pancreatice.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:24
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou