Sanatoriul Balnear Techirghiol este ocupat la capacitate maximă

Ziarul Atac, 28 iulie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
sanatoriul-balnear-techirghiol-este-ocupat-la-capacitate-maxima-42064-1.jpg

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol (SBRT), unitate care a aniversat luna trecută 115 ani de la înfiinţare, este oaza de speranţă privind starea de sănătate a organismului şi a minţii unde anual ajung peste 14.000 de pacienţi.


Efectele benefice pentru sănătate ale climatul stimulent, nămolului sapropelic, apei cloruro-sodice-iodurate şi profesionalismul cadrelor medicale fac ca sanatoriul, ce are o capacitate de aproape o mie de locuri, să fie integral ocupat pe tot parcursul anului, cu excepţia lunilor decembrie şi ianuarie.


"Circa 2% din populaţia României ne-a trecut pragul. Este o evoluţie privind creşterea numărului pacienţilor. (...) Sanatoriul îndeplineşte aceleaşi condiţii ca şi o altă unitate de profil din Europa. S-au investit peste 10 milioane de euro, în ultimii ani, pentru îmbunătăţirea serviciilor şi ridicarea gradului de confort, din fonduri proprii şi de la Ministerul Sănătăţii. Corpurile A şi B sunt reabilitate şi modernizate şi sperăm să putem finaliza toate proiectele privind reabilitarea întregii baze", a menţionat, pentru AGERPRES, managerul SBRT, Vasilică Rusu.


Dintre pacienţii din alte ţări care apelează la serviciile medicale oferite la Sanatoriul Techirghiol, cei mai mulţi provin, conform directorului medical al unităţii, dr. Elena Ionescu, din Rusia, Israel, Uniunea Europeană, unii dintre ei fiind români stabiliţi în străinătate.


"Suntem în situaţia de a refuza mereu pacienţii, pentru că nu avem locuri. Programările se fac cu multă vreme înainte pentru cazurile cronice, însă păstrăm câteva locuri pentru cazurile acute. (...) Pacienţii se programează la medicul curant", a spus dr. Elena Ionescu.
Potrivit acesteia, principalele afecţiuni care se pot trata cu succes la Techirghiol sunt cele ale aparatului locomotor, atât reumatismale, cât şi postraumatice sau inflamatorii, dar şi afecţiuni ale aparatului respirator, dermatologice, neurologice, ginecologice.


"Noi ne bucurăm să vedem că, de la an la an, Sanatoriul Techirghiol reprezintă un punct de întâlnire a din ce în ce mai multor români şi străini. (...) Lucrurile se desfăşoară atât de rapid, atât în ceea ce priveşte infrastructura sanatoriului, cât şi partea ştiinţifico-medicală, încât de-abia apucăm să facem faţă acestor schimbări. (...) Nămolul este într-o perfectă stare şi descoperim tot mai multe interacţiuni ale acestuia cu starea de sănătate a organismului", a afirmat medicul, precizând că în prezent se studiază pentru demonstrarea valorii anti-îmbătrânire a nămolului de la Techirghiol.


Cu privire la afecţiunile pentru care este contraindicat tratamentul la SBRT, dr. Ionescu a dat drept exemplu patologia aparatului cardio-vascular, precizând că "toţi pacienţii sanatoriului sunt consultaţi de medic înainte de a începe orice tratament, pentru a exclude orice risc".
În ultimii ani, printre pacienţii Sanatoriului Techirghiol sunt tot mai mulţi tineri, o explicaţie a acestei situaţii neexcluzând varianta că aceştia se îmbolnăvesc pentru că nu mai fac sport şi petrec prea mult timp în faţa calculatoarelor.


"Ponderea cea mai mare o aveau vârstnicii, dar pe măsură ce trec anii ponderea se inversează. Din ce în ce mai mulţi tineri vin la sanatoriu. (...) Poate tinerii au înţeles că trebuie să facă profilaxia bolilor sau vin din cauza faptului că nu mai fac sport, au o viaţă sedentară, stau prea mult la calculator şi se îmbolnăvesc. (...) Cred că există un echilibru între cele două aspecte", susţine directorul medical al sanatoriului.
Pentru că sunt pacienţi care ajung la Sanatoriul Balnear de Recuperare Techirghiol fără să se poată deplasa şi pleacă "pe picioare" acasă, după cum afirmă reprezentanţii unităţii, câteva zeci dintre aceste persoane au donat sanatoriului cărucioarele, cârjele, bastoanele pe care le-au utilizat şi de care nu au mai avut nevoie.


Astfel s-a născut ideea înfiinţării unui aşa-zis muzeu al cărucioarelor în incinta sanatoriului.
"Sanatoriul Techirghiol are un muzeu de cărucioare, cârje, bastoane, diverse dispozitive ajutătoare mersului, muzeu format din donaţiile pacienţilor care au plecat fără să mai aibă nevoie de ele. (...) Muzeul nu este activ deocamdată. (...) Pacienţii le-au donat ca un semn de mulţumire pentru faptul că i-am făcut bine şi cu scopul de a se ajuta şi alţi pacienţi de respectivele cărucioare şi dispozitive", au declarat reprezentanţii SBRT.


Despre nămolul sapropelic de la Techirghiol, fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi, actual consilier al premierului Victor Ponta, a declarat că această resursă naturală curativă este în pericol de degradare.


"După părerea mea, da, este în pericol. Pentru că am văzut că au început să se construiască clădiri foarte aproape de malul lacului, ceea ce poate să schimbe o serie de factori naturali cum ar fi curenţii de aer, de apă şi să ducă la degradarea nămolului. De aceea, trebuie o legislaţie mai clară privind perimetrele de protecţie pentru zonele cu factori naturali de cură. (...) Există un proiect al Guvernului, un grup interministerial pe care îl coordonez eu, înfiinţat anul trecut şi care tocmai acest lucru face. Urmează să elaborăm o strategie în urma căreia să se elibereze actele normative subsecvente care să ducă la rezolvarea mai multor probleme şi una dintre ele este aceasta şi nu este doar la Techirghiol, ci în toate staţiunile balneare", a afirmat Cepoi.


Potrivit acestuia, Techirghiol ocupă un loc de referinţă prin calităţile terapeutice ale factorilor naturali din zona litorală, recunoscut pe plan internaţional, însă turismul balnear din ţara noastră nu este "stimulat".


"Este necesară stimularea turismului balnear, ştiut fiind că înainte de 1990 România era în clasamentele internaţionale pe locul 14- 15, iar la ora actuală nu mai există în niciun clasament. (...) La turismul balnear în special, trebuie dezvoltată componenta turistică pentru că, spre exemplu la Techirghiol componenta medicală este foarte bine reprezentată, dar din păcate partea turistică nu este bine reprezentată. Mai ales că turismul, partea turistică de agrement într-un turism balnear, într-un turism de sănătate, are o serie de particularităţi şi trebuie respectată, pe de o parte liniştea, dar pe de altă parte trebuie respectată şi dorinţa de relaxare, de divertisment. Autorităţile şi investitorii ar trebui să gândească acest lucru pentru că numai astfel Techirghiolul va putea deveni un punct de atracţie nu doar pentru români, ci şi pentru străini", a declarat dr. Vasile Cepoi.


Despre descoperirea calităţilor vindecătoare ale nămolului de la Techirghiol se povesteşte şi în Legenda lui Techir.
Conform legendei, în urmă cu sute de ani, un bătrân olog şi orb, pe nume Techir, rămas doar cu măgarul său, a ajuns într-o zi, din greşeală, în nămolul lacului Techirghiol, lac ce l-a atras în mod deosebit pe măgar.


 Bătrânul s-a chinuit ore în şire să iasă din noroiul urât mirositor, dar măgarul încăpăţânat nu a vrut să se clintească. Odată ieşiţi din lac, Techir realizeză că ochii săi puteau distinge din nou lumina, iar picioarele sale de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte.
 De asemenea, măgarului i se vindecaseră plăgile urâte de pe spate, iar trupul i se înviorase vizibil.


 Vestea că nămolul din lacul Techirghiol ar fi miraculos s-a răspândit cu repeziciune, astfel că auzind ce minune i s-a întâmplat lui Techir şi măgarului acestuia, un puhoi de oameni au venit la Techirghiol, scăldându-se şi ungându-se cu namol pentru tămăduire.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:11
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou