Solidaritatea Sanitară: Sumele alocate medicinii spitalicești trebuie să crească

Teo Popa, 10 februarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
solidaritatea-sanitara-sumele-alocate-medicinii-spitalicesti-trebuie-sa-creasca-38071-1.jpg

Sumele alocate medicinii spitaliceşti trebuie să crească, pentru a permite tinderea către decontarea serviciilor medicale prestate în spitale la nivelul costurilor, susţine Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România, care a transmis, joi, Ministerului Sănătăţii, o listă de revendicări.

'Sumele alocate medicinii spitaliceşti trebuie să crească, pentru a permite tinderea către decontarea serviciilor medicale prestate în spitale la nivelul costurilor. Discuţiile despre scăderea ponderii sumelor alocate medicinii spitaliceşti (din totalul cheltuielilor publice pentru sănătate) trebuie să înceapă doar după ce se va atinge nivelul de decontare standard, reprezentat de costurile de piaţă ale serviciilor medicale. De asemenea, reducerea numărului de cazuri tratate în spitale, ca efect al noului pachet de bază, nu trebuie să aibă drept consecinţă reducerea numărului de salariaţi', afirmă organizaţia sindicală, într-un comunicat de presă.

"Solidaritatea Sanitară" consideră, totodată, că nivelul de decontare al serviciilor medicale acordate în unităţile sanitare trebuie să includă şi posibilitatea creşterilor salariale aşteptate sau promise.

'Studiul pilot privind stabilirea nivelului standard de decontare al serviciilor medicale către spitale trebuie să includă variabila independentă 'cheltuieli cu resursa umană', ea urmând să fie ajustată continuu, în funcţie de obiectivele salariale avute în vedere şi de sumele colectate la nivelul fondului public de asigurări sociale de sănătate. Nivelul de decontare al serviciilor medicale din pachetul de bază către spitale trebuie să fie la nivelul costurilor de piaţă ale acestora. Pentru stabilirea standardelor de cost, este necesară desfăşurarea unui studiu pilot în mai multe tipuri de unităţi sanitare. Trebuie introdus un grad mult mai mare de libertate, decontarea urmând să se facă pentru toate serviciile medicale din pachetul de bază prestate efectiv şi nu doar pentru cele contractate', spun sindicaliştii.

De asemenea, aceştia doresc ca serviciile medicale din pachetul de bază să fie gândite într-o manieră integrativă.

'Serviciile medicale din pachetul de bază trebuie să fie gândite de o manieră integrativă, permiţând complianţa/inserţia serviciilor medicale din pachetele complementare. Având în vedere gradul în creştere de autonomie a unităţilor sanitare în ceea ce priveşte bugetele proprii, este evident interesul acestora pentru creşterea încasărilor, asigurările complementare/suplimentare constituind, alături de plăţile private realizate de pacienţi, o importantă sursă de venit', susţine "Solidaritatea Sanitară".

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:43
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou